Planuje kupić gps do auta. Nie chcę wydać dużo kasy, a urządzenie ma być sprawne i nie sprawiać kłopotów. Na allegro widzę urządzenia w dobrej cenia takich firm jak lark, mio czy manta. Ma ktoś z was jakieś doswiadczenia odnośnie ich jakości i funkcjonalności?? Czy jednak może lepiej dołożyć $$ i zainwestowac w sprzęt typu garmin?? Dzięki z góry za wasze opinie
W nawigacji najwazniejsze sa dobre mapy a samo urzadzenie jest na drugim miejscu. Z doswiadczenia moge ci polecic Automape i Navroada. Sam posiadam dosc stary juz model 430bt ale znajomy ma nowszy model i jest bardzo zadowolony. Sygnal lapie mu w 1-2sek. i szybko wyznacza trasy. W urzadzeniu powinienes zwrocic uwage na to czy obsluguje dany typ mapy,szybkosc procka,system operacyjny,ilosc pamieci.
cz,
Pierwsza podstawowa zasada, nie warto kupować nawigacji z mapą w zestawie. Może nie być satysfakcjonująca dla Ciebie no i wtedy przepłaciłeś. Wgranie dobrej mapki to koszty ~50zł wiec hopsa.
Co do sprzętu:
LARK - dziadostwo, tnie się.
GOCLEVER - najtańsza najlepsza propozycja świetny procek, wykonanie tez ok
jak masz kase to bierz coś lepszego NAVROAD czy CRUISER [uchwyty mają beznadziejne tylko ale da sie przeżyć]
następna to NAVIGON - bajka po prostu
o GARMINACH nic niewiem bardzo mało o nich słyszałam.
Ja mam teraz navigon, navroad i mio s505.
Mapy:
full europa - zdania są podzielone
IGO - tak samo jak z full jednym się podobają a inni mają na nie focha i chcą Automape
jeszcze inni chcą tomtom
Jak masz więcej pytań to pm
Mi dziewczyna wygrala jakiegos garmina. Model jaki to nie wiem, jest prosty w obsludze, tylko stare mapy ma, a wymienic ich mi sie poki co nie chce. Dowozic mnie zawsze dowiozl na miejsce i w polsce i na litwie.
Jeszcze jest jedna możliwość - nawigacja w telefonie. Sam byłem kiedyś strasznie przeciwny tego typu rozwiązaniom, bo jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Odkąd mam w telefonie nawigację NAVIGON, nie zamieniłbym tego "zestawu" na nic innego. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Ja miałem okazję przetestować kilka GPS-ów i najlepszy dla mnie jest Becker ( montują go teraz w Mercedesach ) co musi świadczyć o jego klasie. A testowałem takie nawigację jak Tomtom 3,5 cala model ma teraz z 1,5 roku średnio mi się podobają ich mapy i tracił sygnał czasami + długo wyszukiwał satelity z której miał pobrać sygnał. Następnie miałem nawigację Mio jest całkiem ok tez 3,5 cala również model ma koło 1 roku sygnał ok uchwyty też są ok tyle że obraz słaby jak dla mnie mało ostry. Teraz mam jakiegoś larka z neostrady dostałem padaka na maksa gdyby nie to że był za 1zł to bym nie kupił. Jednak becker ostatecznie zwyciężył miałem model Z20x ( 1 lub 2) i tak po pierwsze 5 cali wyświetlacz obraz ostry mapy super na każde zadu... Cię pokieruje dużo funkcji np asystent pasa ruchu. Super szybko łapał sygnał nie gubił go. Jechałem z tą nawigacją trasą Łódź - Gdańsk i powiem Ci że rewelacja do tego ma 5 funkcji ustalania trasy jak ustawisz na najszybszą to naprawdę wyznacza mega skróty przez jakieś wsie ( ale nie prowadzi np.przez las ) także jak byś się decydował to tylko Becker ja kupiłem go za 300zł używkę teraz myślę ze za 250-300 go spokojnie dostaniesz.
Pozdro
Napisane przez kloose
Nie chcę wydać dużo kasy, a urządzenie ma być sprawne i nie sprawiać kłopotów.
Napisane przez schematyczna
LARK - dziadostwo, tnie się.
Nie zgodzę się z Tobą schematyczna. Jeśli zależy Ci na najprostszej wersji gps bez zbędnych bajerów, to polecam Lark 35.0. Mam dokładnie taki i śmiga aż miło. Wgrałem Automapę i lepszego zestawu mi nie potrzeba ♠_thumbsup: