Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Monitor 4k, a karta graficzna

22 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
11 K Wyświetlenia
maklakiewicz

Mój obecny zestaw to monitor 24' Dell 2412M plus laptop 17' z kartą graficzną Nvidia GTX 580M.
W specyfikacji karty znalazłem takie informacje:
Obsługa wyświetlaczy:
Maksymalna rozdzielczość cyfrowa 2560x1600
Maksymalna rozdzielczość VGA 2048x1536
http://www.nvidia.pl/object/product-geforce-gtx-580m-pl.html

Zawsze chciałem mieć większy monitor z większą powierzchnią roboczą, ale wtedy gdy kupowałem tego Della monitory z rozdzielczością 2560x1600 były 3 razy droższe, dlatego odpuściłem.
Ostatnio trafiłem na monitory 4k np. http://www.x-kom.pl/l/philips-ultraclear. Oprócz niego są przynajmniej 4 modele w cenie 2-2,5k.

I teraz pytanie rozdzielczość 4k to 3840x2160, wg specyfikacji karty max to 2560x1600 - jak będzie wyglądać obraz na tym monitorze? Rozumiem, że właściwe proporcje uzyskam dopiero przy 2560x1440? Pytanie czy warto?
Wyjściem bardziej skomplikowanym wydaje się wymiana karty w laptopie, ale w tej kwestii też nie mam ani doświadczenia ani wiedzy jaki model dobrać, aby pasował do lapa i obsługiwał 4k.

Odpowiedz
Cytat
21 odpowiedzi
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

A może ktoś w Łodzi ma taki monitor i byłaby szansa się podpiąć na krótki test?

Odpowiedz
Cytat

W monitorach LCD/LED tylko natywna rozdzielczość jest wyświetlana poprawnie. Mniejsze rozdzielczości sprawiają, że obraz jest niewyraźny.

Nie kupuj monitora z rozdzielczością UHD za 2k zł. Tyle kosztuje monitor z WQHD, a więc jeżeli możesz dostać w tej samej cenie UHD to imo na pewno nie należy do górnej półki.

Mając laptopa i tak podłączysz max monitor z FullHD. Cytując siebie z innego tematu.

Napisane przez evLeisure
To, że karta graficzna obsłuży daną rozdzielczość to za mało. HDMI w laptopach nie obsługuje rozdzielczości większej niż FullHD.

Jeżeli chcesz laptopa, który obsłuży WQHD (2560x1440) to musisz szukać z wyjściem DispalyPort.

Mając laptopa jedynie z HDMI nie ma co inwestować w monitor obsługujący większą rozdzielczość niż FullHD, a zatem też większy niż 24" imo.

Rozchodzi się o wersje HDMI, którą mamy w laptopie. Mało który laptop zaopatrzony jest w wersje 1.4, a dopiero od tej wersji HDMI obsługuje WQHD. O tym jaką wersje ma Twój laptop dowiesz się jedynie na infolinii, bo nie ma tego nawet w manualu na stronie producenta.

Do wczoraj myślałem, że na tym problemy się kończą. Okazuje się jednak, że nawet jak szczęśliwym trafem nasz laptop jest zaopatrzony w HDMI 1.4 to przeszkodą staje się sam monitor.

Zarówno bardzo popularny i polecany wszędzie Dell U2713HM jak i od niedawna w tej samej cenie(sic!) imo pod każdym względem lepszy Iiyama ProLite XB2779QS maksymalną rozdzielczość obsługują jedynie przez DVI i Display Port, a HDMI mają ograniczone do FullHD. Nie wiem jak jest z innymi monitorami, ale skoro najwyższa półka jest ograniczona w tej sposób to nie spodziewałbym się, aby w innych było inaczej.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Co do natywnej to takie było moje przypuszczenie, ale wiadomo lepiej raz zobaczyć niż 100 razy usłyszeć.

Co do cen to w tej chwili jest ok 5-6 modeli o podobnych parametrach i zbliżonej cenie, czyli 2,5k, także to nie jest tak że tylko jeden model jednego producenta ma niską cenę, po prostu tyle kosztują.

W tej chwilę piszę z innego laptopa, ale jeżeli dobrze pamiętam mam mini Display Port, VGA i HDMI.

Odpowiedz
Cytat

Powtórzę się, ale trochę dosadniej.

Nie kupuj monitora z rozdzielczością UHD za 2k zł. Tyle kosztuje monitor z WQHD, a więc jeżeli możesz dostać w tej samej cenie UHD to jest to nic nie warty shit.

Nie, takie monitory tyle nie kosztują. Tych, które dostaniesz za taką cenę nie wziąłbym za darmo. UHD za 2k zł na pewno ma matryce TN, maksymalnie TFT-IPS, co powinno natychmiast dyskwalifikować go z listy monitorów, które chcemy kupić.

Jak masz lapka z mini DP to kiedyś dobrze wybrałeś i nie ma problemu.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

To że jest to TN to 100%, najczęściej są opisane jako TN LED.

Odpowiedz
Cytat
przemasso

Napisane przez evLeisure
Tych, które dostaniesz za taką cenę nie wziąłbym za darmo.

A ja bym wziął :yaoming :

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

ja kolejny raz polece juz monitor który kupowałem pare miesiecy temu 32 cale rozdzielczosc 2560x1440 w zupelnosci wystarczajaca cena jakies 2300zł

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Nie wiem co grasz ale dałbyś radę cyknąć screeny z 9, 12, 16 stołami Pokerstars?

Odpowiedz
Cytat
Matrys
Sebkrol

Napisane przez maklakiewicz
Nie wiem co grasz ale dałbyś radę cyknąć screeny z 9, 12, 16 stołami Pokerstars?

ten monitor akurat idealnie pasuje do grania 12 stolów, bo 9 w tile i to i tak ta sama wielkosc co 12 tyle ze nie wszystkie "sloty" zajęte

przy 12 stolach kazdy ma wielkosc okolo 18cm szerokosci i 13 cm szerokosci

Wiec całkiem sympatycznie

Odpowiedz
Cytat
bl4dy84

Napisane przez Sebkrol
ja kolejny raz polece juz monitor który kupowałem pare miesiecy temu 32 cale rozdzielczosc 2560x1440 w zupelnosci wystarczajaca cena jakies 2300zł

Z tego co widze monitor ten nie jest juz dostepny... A za ten haj$ jest to lakomy kasek... :(

Odpowiedz
Cytat
GarikSC2pro

Zgadzam się z evLeisure w kwestii monitora 4k za 2k :) cena jest co najmniej podejrzana.
Sparzysz się jeżeli go kupisz.

Proponuje porozglądać nie w markach BenQ i EIZO.

Odpowiedz
Cytat
8dyb8

za 2k zl to ledwo 30` 2560*1600 uzywany kupisz i to ze srednich zrodel, ja swoj 3 letni bym moze za 2500zl puscil od biedy.

link to monitora nie dziala, znalazlem na tej stronie jakies 28 calowe kupy :P. Wiesz co Ci powiem? ta rozdzielczosc nic nie daje, od pewnej rozdzielczosci jedyne co sie liczy to ilosc cali i wielkosc obszaru roboczego, nie liczba pixeli.
na 30` mozna zaladowac 20 albo 24 stoly bez overlapa, ale beda bardzo male i niegrywalne, zeby wykorzystac 'rozdzielczosc' i grac tyle stolow co wejdzie to by musial miec z 50 cali zeby widziec dobrze stacki/karty/huda

ps. tak czy siak karte do wymiany bys mial
ps2. ja juz zauwazylem z czasow gdy gralem 2x24` ze latwiej mi sie ogarnialo rozgladanie na 'szeroko' niz teraz na 30` mam gora/dol, daltego polecilbym Ci cos w stylu tego:
http://www.komputronik.pl/product/237774/Sprz%C4%99t_komputerowy/Peryferia/34_LG_34UM95_P.html
pewnie 3x5 stolow (15 :D) da sie komfortowo grac

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Na tą chwilę 4k odpuszczam ze względów że musiałbym zmienić kartę graficzną w laptopie, a tym samym koszt takiej operacji byłby sporo wyższy. 2560x1600 cena również moim zdaniem zbyt wysoka. Także na tą chwilę pozostaje 2560x1440 gdzie cena oscyluje ok 1700-2100.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Trochę na wariata (okazyjna cena), ale monitor kupiony > Dell 2713HM, niestety mam problem z dostaniem od ręki kabla może coś podpowiecie gdzie co i jak:
- monitor ma: VGA, DVI i DisplayPort
- laptop ma: VGA, HDMI i miniDisplayPort
Do tej pory używałem kabla DVI to HDMI, ale on obsługuje max 1920x1080, a ja potrzebuję jednak korzystać z 2560x1440.
Przeglądając net znalazłem sporo kabli, ale większość nie ma podanej wersji, albo ma podaną wersję DP 1.0 lub 1.1, a dopiero chyba 1.2 obsługuje więcej niż FHD.
Telefoniczne gość Komputronika powiedział, że mam 2 opcje albo:
- DP to miniDP w wersji 1.2 albo
- DVI to HDMI w wersji 2.0
Pomożecie:)?

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Wiszę na słuchawce z supportem Dela, na razie jedyne co ustaliłem to to, że w laptopie HDMI jest w wersji 1.4.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz Autor wątku
maklakiewicz

Wersja DP w monitorze to 1.2, a w laptopie prawdopodobnie też 1.2.

W Polsce widzę że słabo z kablami miniDP to DP w wersji 1.2 i pytanie czy niższe na pewno obsłużą więcej niż HD? Bo w necie są sprzeczne informacje.

Odpowiedz
Cytat
Kamil1010

Mam HDMI 1.4 i NVIDIA GeForce GT 630M + Intel HD Graphics 4000
po kablu HDMI miałem tylko FHD, dopiero na przejściówce HDMI>DVI-D mialem 2560x1440 z tym ze tylko 40hz a miałem kabel jakiś high speed 4k i do 120hz miał obsługiwać. Przeglądając fora max co na tym połączeniu udawało się ludziom wyciągnąć to 50hz. Ja zwróciłem ten sam model monitora ze względu na odświeżanie.
Próbowałem jeszcze HDMI>DP ale tu już w ogóle nie działało.

Daj znać jak poszło przez konwersje miniDP>DP jestem ciekaw.

Odpowiedz
Cytat

Kabel HDMI-DVI. Max rozdzielczość 4K. Standard HDMI 1.4. Najwyższa Jakość HQ.

Temat wyjaśniający, że nie ma tak łatwo i trzeba ogarnąć, o co chodzi z ustawianiem *custom* (jak to przetłumaczyć?) rozdzielczości oraz, że nie zyskają maks odświeżania.

Rozwiązanie dla osób posiadających HDMI 1.4 w laptopie.

maklakiewicz
Szukaj kabla DP - mDP w wersji 1.2. Nie baw się w inne, bo na innych jest to wciąż robione na siłę.

Odpowiedz
Cytat