Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Mistrzowie od sieci

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
1,027 Wyświetlenia
radamantysPL

Hej,

pilnie potrzebuję kogoś kumatego od konfiguracji sieci.
Mam net z kablówki - modem
za nim jest router
następnie komp podłączony do routera
i na samym końcu xbox podłączony do kompa.

Na kompie jest zainstalowany vpn (który udaje, że jestem w UK).

Problem - xbox zgłasza problem z dns, którego nie mogę obejść. Czyli problem leży w konfiguracji ics na pc.

Czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić? Potrzbuję szybkiej pomocy, vpn mam aktywne do jutra wieczora.

6 odpowiedzi
radamantysPL Autor wątku
radamantysPL

Ok, sprawa nieaktualna. Było prosciej niż się spodziewałem.

Jakby kogoś interesowało, jak ominąć blokadę regionalną by zakupić i ściągnąć z microsoft marketplace gry i dodatki na xboxa z chęcią pomogę.

szymok

Ano napisz, czasami mnie denerwuje jak dema poblokowane są :) SKY też nie mogłem oglądać jak abo dostałem, musiałem przez VPNa na PC oglądać.

mariuszl2

Na jedieni w Polsce startuje Xbox live wiec problemy sie pokoncza :P

szymok

True, ale segregacja wciąż może zostać :)
Not sure, ale wydaje mi się że niektóre itemy są np USA-exclusive przez pierwsze dni, ain't that right?

radamantysPL Autor wątku
radamantysPL

Wstyd, ale trochę się pospieszyłem z deklaracją... :)
Tzn. rozwiązanie istnieje, i chodzi o vpn z adresem ip zgodnym z krajem na który mamy założone konto, myślałem jednak , że wystarczy, że pc, z którego kupujemy coś ma zgodne ip. Kupiłem, kliknąłem "download to xbox", x ściągnął... ale 99% i wywala błąd - okazuje się, xbox też musi ściągać ze zgodnego ip.

Tym samym moje pytanie z pierwszego posta pozostaje akutalne - jeśli ktoś wie, jak udostępnić łącze w takiej konfiguracji, będę zobowiązany. :)

radamantysPL Autor wątku
radamantysPL

UPDATE: udało się, więc podrzucam informacje.

Aby ominąć blokadę regionalną w x360 potrzebne są:
- komputer posiadający poza wejściem ethernet dodatkową możliwość podłączenia się z internetem (wireless, iplus - testowałem obydwie opcje)
- vpn (tutaj skorzystałem z płatnego, ale pewnego serwisu, 24h serwis kosztuje 6pln +vat; https://secretsline.biz/en/ )
- konto XBOX LIVE zarejestrowane na UK lub USA

Cała reszta zgrabnie opisana jest pod adresem:
http://forum.onlinecenter.pl/showthread.php?t=1851

Dodam tylko, że nawet w mojej konfiguracji wystarczyło uważnie wszystko poustawiać wg poradnika i bez problemu udało mi się ściągnąć i URUCHOMIĆ dodatek z blokadą regionalną. Początkowe problemy wynikały z tego, że błędnie ustawiłem udostęnianie łącza.

To tyle, przynajmniej do czasu uruchomienia polskiego LIVE. :)