Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Max Poker Calculator na Androida

1 Posty
1 Użytkownicy
0 Reakcje
308 Wyświetlenia

Stworzyłem kalkulator pokerowy, którym chciałem się z Wami podzielić. Z pewnością przyda się jako kieszonkowe narzędzie. Został on napisany ponieważ wszystkie nie spełniały moich wymagań (albo obliczanie tylko na dwóch graczy, albo niewygodna obsługa). Kalkulator miał z założenia być jak najprostszy w obsłudze i estetyczny, co po wielu bojach myślę że się udało. O dziwo w czasie pisania go, wyszły ze dwa które już moje oczekiwania spełniały, ale mniejsza z tym.

Tak więc oto on: Max Poker Calculator

Czekam na wszelkie sugestie i opinie

Ciekawostka: po stworzeniu layoutu myślałem, że samo obliczanie oddsów to już pestka. Przecież tyle jest tych kalkulatorów online. Nic bardziej mylnego. okazuje się, iż niewiele jest bibliotek które robią to tak, jakbyśmy tego oczekiwali, czyli dla 10 graczy, szybko i dokładnie. A nawet jeśli są biblioteki, to na pewno nie na androida.

Okazuje się, że już samo matematyczne stwierdzenie która ręka wygrywa nie jest łatwe, a później trzeba przerzucić wszystkie opcje i porównać, czyli preflop jakieś kilkaset milionów. Po flopie to już pestka bo zostaje jakieś 2k możliwości. Jak jeszcze nasze komputery radzą sobie z takimi problemami, tak z komórką jest już gorzej.

W jaki sposób działają więc szybkie kalkulatory. Okazuje się że korzystają z metody miksowanej. Preflop korzystają z różnych metod montecarlo (sprawdzają szanse tylko dla jakiejś ograniczonej liczby możliwości). Natomiast jeśli jest tylko dwóch graczy to mają to wcześniej obliczone i trzymają w tablicy. Po flopie już stosuje się exact method czyli leci się przez wszystkie możliwości i sprawdza kto wygrał.

Odpowiedz
Cytat