Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

laptop - słabe działanie

27 Posty
9 Użytkownicy
25 Reakcje
4,867 Wyświetlenia
OnlyNutzz

Hej. Ostatnio sprawiłam sobie laptopa na Intel Core i5-6300HQ, 8 GB RAM, windows 10, GeForce GTX 950M + crucial ct250mx 250gb ssd laptop ksztował 3.5k zł + więc jak dla mnie drogo (jak na dodatkowy komp do pokera:P), a na bazie 12gb HM2 często się zawiesza i ciągle łapię sitouty. Ręce importują się z szybkością 100-150/s a NC robi notatki z szybkością 25-40/s. Na tym samym dysku, ale na innym komputerze dysk osiąga większe szybkości. Dodatkowo nawet na pustej bazie oprogramowanie pokerowe ma 2sekundowe zwiechy przez HMa.

Gram na laptopie + podłączam monitor 27 calowy. Może mieć to związek? Wiem, że można odpiąć laptopa i spróbować grać bez dodatkowego monitora, ale nie ogarnę, co się dzieje na malutkim wyświetlaczu laptopa :P

To normalne i muszę się przyzwyczaić? ;/ A może mogę jakoś zoptymalizować działanie całości? Grzebałam już w confg postgresql i hma.

Odpowiedz
Cytat
26 odpowiedzi
KozaczenkoO

spróbuj pogrzebać w ustawieniach zaawansowanych baterii, zobacz czy masz ustawienią na maksymalną wydajność czy na oszczędzanie energii, możesz pogrzebać w ustawieniach grafiki i tam też dać max wydajność > jakość, sprawdź aktualność sterowników

Odpowiedz
Cytat
DaBreaks

Powodów może być wiele .
Zakładam , ze sterowniki wszystkie zainstalowane .
Brak dedykowanych testów oraz wykazu "poziomu" obciążenia dlatego cieżko cos wywróżyć .

Jaki os , jakie aplikacje działają w tle wraz z ich obciążeniem podzespołów proc/dysk/pamięć , która wersja bazy postgresql, sprawdz Ew update ssd firmware .

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Póki co zmieniłam plan zasilania + http://www.notecaddy.com/NoteCaddy%20Performance%20Guide%20v1.2.pdf i na pustej bazie ani razu się nie zacięło

w tle działają avast, acer care center, table optimizer

sterowniki wszystkie aktualne

Brak dedykowanych testów oraz wykazu "poziomu" obciążenia dlatego cieżko cos wywróżyć .

żebym wiedziała, o co chodzi... :P

Dam znać jak przetestuję na pełnej bazie + table scan.

A tak patrząc na specyfikacje, to nie powinno się nic zacinać przy mojej bazie?

Odpowiedz
Cytat
sphinx100

HM2 to zamulator straszny który powinien byc rozdawany za darmo. Moim zdaniem PT4>>>> dlugo nic>>>> HM2

Odpowiedz
Cytat
KozaczenkoO

grasz cash czy turnieje ?

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Podobno HM3 ma już nie korzystać z postgresql, ciekawe czy będzie miało to wpływ na wydajność... Skonfigurowałam postgresql jak w linku wyżej i import skoczył do 390hands/second. Czyli jest dobrze :P

Za dużo kasy władowałam w HM i NC, żeby teraz zmieniać na PT więc jestem skazana na HMa :P

Odpowiedz
Cytat
4greg4

Przypuszczam że laptop ma preinstalowanego Windows + ma masę dodatkowego oprogramowania od producenta (w tym wypadku Asus). Ja na dzień dobry instaluję system od zera (oczywiście przy użyciu oryginalnego klucza).

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Nie. Kupiłam bez Windowsa i sama instalowałam ;) Nie wiem, czy to jest legalne, ale zainstalowałam Windows 10 na drugim komputerze właśnie tym nowym laptopie i oba komputery działają ;p ale chyba nie można jednocześnie korzystać z obu komputerów.

Odpowiedz
Cytat
DaBreaks

Czy mozesz? To kwestia Etyki :)

Jezeli jest to Twoj system, to jednak proponuje upewnic sie , ze sterowniki producenta sa zainstalowane =/= "wszystko mi działa więc są ".

Odpowiedz
Cytat
Azzinoth

Może zacznijmy od podstaw usługę Windows Search masz wyłączoną ?

Co do Windowsa to oni sprzedają licencje na 1 stanowisko czyli teoretycznie aby zainstalować na 2 trzeba zrobić format pierwszego więc w teorii masz na 1 oryginała na 2 pirata. I w teorii mogą ci zablokować ten klucz.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Hmm, to lipa :P W takim razie na którymś muszę linuksa zainstalować, ale czy to całe pokerowe oprogramowanie będzie działało?

Sterowniki mam aktualne. Ściągnęłam je wszystkie ze strony producenta.

Windows search mam włączone i często z tego korzystam, bo lubię mieć czysty pulpit z jak najmniejszą ilością ikon :P

Odpowiedz
Cytat
Azzinoth

I tu może być problem bo ta usługa to killer zasobów a jak włączysz wszystkie softy pokerowe robią się problemy. Spróbuj wyłączyć tą usługę i zobacz jak wszystko działa, jeśli dalej będzie się zawieszało to poszukamy dalej.
Mająć SSD usługa Windows Search(indeksowanie plików) nie przyspiesza dostępu do plików a jedynie zabiera moc komputera.

Co do Windowsa to szansę na blokadę klucza są teoretycznie dość małe. A na linuxie te programy nie chodzą.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Chwila, indeksowanie wyłączyłam (niektóre pliki musiałam skipnąć, bo nie dało się ich edytować). Myślałam, że chodzi o tą lupę do wyszukiwania obok znaczka windowsa na pasku startu :D

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

Nie wiem czy to przerobiłaś.

https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=3281668#post3281668

pkt.3.2

Odpowiedz
Cytat
Azzinoth

Napisane przez OnlyNutzz
Chwila, indeksowanie wyłączyłam (niektóre pliki musiałam skipnąć, bo nie dało się ich edytować). Myślałam, że chodzi o tą lupę do wyszukiwania obok znaczka windowsa na pasku startu :D

Heh. Wyłączyłaś także w usługach (tam widnieje jako windows search ) czy tylko odznaczyłaś w ustawieniach dysku ?

Druga sprawa pamięć wirtualna masz ustawione ręcznie czy kontrolowane przez system ? Jeśli jest ustawione kontrolowane przez system ustaw rozmiar niestandardowy z taką samą wartością początkową i końcową. Ja przy 8GBramu korzystam 1920 MB. Przy SSD więcej nie ma sensu.

Masz włączoną hibernacje ?

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Tylko odznaczyłam. Wyłączyć tą usługę na pewno?:P

Wiem, w czym problem. Jak mam tryb zasialania oszczędny to HM się zacina, a jak jest tryb zasilania wysoka wydajność to HM śmiga jak błyskawica. Da się jakoś ustawić, żeby po odłączeniu z zasilania automatycznie laptop przechodził na oszczędzanie baterii?

I czy da się ustawić, żeby laptop w trybie wysoka wydajność działał bardzo wydajnie niezależnie czy w tym trybie jest podłączony do sieci czy działa na baterii?

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

pamięć wirtualną mam na automatyczny rozmiar ustawioną

kontrolowany przez system aktualnie przydzielono: 5888mb

trochę dużo?

Odpowiedz
Cytat
Azzinoth

Tak wyłączyć, bo ona ci jest zbędna i zajmuje ci trochę zasobów.

Pamieć wirtualną lepiej ustawić na sztywno bo inaczej będzie zjadało ci dysk coraz bardziej. Ustaw rozmiar początkowy i końcowy taki sam. Ja przy takiej samej ilości ramu korzystam z 1920 MB.

Tak, w opcjach planu zasilania, w zaawansowanych możesz sobie poustawiać każde ustawienie jak ma działać jak komputer jest podłączony, a jak jest tylko na baterii.

Aczkolwiek skoro grasz na lapku i monitorze to w sofcie producenta powinno dać włączyć opcje, że ładowanie wyłącza się jak jest 100%.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz Autor wątku
OnlyNutzz

Ładowanie wyłącza się jak jest 100% baterii? I co wtedy bateria spada do 99% i ładowanie znowu się włącza? Czy jak laptop jest naładowany 100% i podłączony do sieci to w ogóle korzysta z baterii? :P

Pamięć wirtualną zaraz ustawię na 2000mb, żeby zaokrąglić :P

Odpowiedz
Cytat