Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Laptop który pociągnie ~30 stołów, PT4, TN, Winamp'a, Firefox'a oraz Skype'a

23 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
5,403 Wyświetlenia

Hej

Proste pytanie dla obeznanych w temacie. Ile muszę wydać na laptop, który nie złapie nawet najmniejszego laga jak odpale na nim ~30 stołów P*, PT4, TN, Winamp'a, Firefox'a oraz będę rozmawiał przez Skype'a/TS'a?

Oprócz powyższego laptop będzie służył do surfowania w sieci i oglądani filmów. Nie będę na nim grał.

Zależy mi również na możliwości podpięcia monitora, a najlepiej dwóch oraz długim czasie pracy na baterii.

Ile wyniesie mnie taki laptop? Dacie jakieś przykłady?

Dzięki!

Odpowiedz
Cytat
22 odpowiedzi
kapelusznik
Oldschool Grinder

Napisane przez evLeisure
Ile muszę wydać na laptop

Napisane przez evLeisure
Oprócz powyższego komputer będzie służył

Zdecyduj się :f_confused:

A na serio musi to być laptop? Nie warto, lepiej kupić dobry sprzęt stojący.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Laptop != komputer? Poprawione ;)

Najlepiej jakby był to laptop. Eliminuje tym samym koszty kupna UPS'a, a mały wydatek to nie jest.

Zresztą ogólnie zawsze miałem komputery stacjonarne i mam ich dość... Laptopa bez problemu można zabrać gdzieś ze sobą, więc jak gdzieś wyjadę i będę chciał pograć to mam wszystko (bazę, ustawiony soft itp.) pod ręką ;)

Odpowiedz
Cytat
Asura2006
Elite Grinder

procesori7 4 rdzeniowy, 8gb ramu + dysk ssd i jesteś ustawiony.

Czy to będzie Ivy czy sandy bridge to już nie ma znaczenia różnica w wydajności jest rzędu 10% a w cenie 80 :D. Fakt faktem że z ivy bridge przychodzą korzyści w postaci natywnego wsparcia usb 3.0 ( nie wszystkie laptopy sandy bridge miały usb 3.0 nawet te lepsze) i 30% wzrostu wydajności karty graficznej wbudowanej podobno w ivy bridge można też podłączyć 2 zewnętrzne monitory + mieć dalej działający monitor w laptopie co wcześnie nie było możliwe.

Reszta wg uznania. Rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
- solidność obudowy
- możliwość zamontowania 2 dysku twardego
- rozdzielczość matrycy w laptopie
- gwarancja w laptopie, żeby jak coś się zepsuje nie trzeba było go odsyłać do serwisu na 2 tygodnie tylko serwis przyjechał do ciebie na drugi dzień (np gwarancja NBD w dellach)

Co mogę polecić z laptopów 15 calowych? Kady z nich powinen mieć i7 8gb ramu i SSDm najlepiej bez dedykowanej karty graficznej (bo się grzeje, psuje i szybciej ciągnie baterie)

Ivy bridge:
dell vostro 3560 z FULL HD, najlepiej bez dodatkowej karty graficznej
Lenovo IBM T530 (w ten na pewno można wsadzić 2 dysk twardy zamiast napędu cd)

Sandy bridge:
Dell e6520 ma wszystko czego potrzebujesz, zajebista matryca FHD, możliwość 2 dysku twardego, gwarancja NBD 3letnia, sam mam takiego
Thinkpad T520 klasa sama w sobie, ale matryca tylko do HD+
HP ellitebook

Laptopy na sandy bridge mają dodatkowo ten + że ludzie już chcą je sprzedawać i na allegro można dostać roczne laptopy wyglądające i dizałające jak nowe na gwarancji producenta (np 2 lata z 3 dellowskiej NBD) za 2/3 czy 1/2 ceny.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Czeka mnie o wiele więcej grindu po takiego laptopka niż przypuszczałem :f_biggrin: Dzięki Asura2006 :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Ivy Bridge to 22nm także nowszy proces technologiczny i mniejsze zużycie prądu tylko nie wiem o ile .

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan
Elite Grinder

Zrób tak jak powiedział Asura2006 a na pewno lapek przetrzyma wszystko :f_thumbsup:

tylko jedno wydaje mi się dziwne:

Napisane przez Asura2006
podobno w ivy bridge można też podłączyć 2 zewnętrzne monitory + mieć dalej działający monitor w laptopie co wcześnie nie było możliwe.
.

Mam Acer'ka nie takiego nowego już z SandyBridge i normlanie podłączam 2 monitory 24" a na lapku mam odpalone lobby, także ivy chyba nie jest wymagane :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Asura2006
Elite Grinder

Fakt, tu chodzi o to, że jedynie na wbudowanej karcie HD3000 nie można odpalić 2+1 ale jak się ma dodatkową kartę graficzną razem z HD3000 to już da radę.

W ivy bridgu można zrobić to samo jedynie na wbudowanym w procesor hd4000.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
Spoiler

Procesor Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2140 1.60GHz podkręcony na 2560 MHz
Pamięć Kingmax DDR2 Kingmax 2GB 1066 MHz CL6
Grafika SAPPHIRE ATI Radeon HD3850 512MB DDR3 256bit
Dysk Seagate 150GB 7200RPM Sata II

Wygrindowanie laptopa trochę zajmie, więc zanim to nastąpi muszę jeszcze wytrzymać na powyższym sprzęcie. Dokupiłem 2GB ramu, ale okazało się, że płyta główna choć ma 4 sloty to nie obsługuje więcej niż 2 kości ramu na raz... W manualu co prawda pisze, że obsługuje, ale z tą płytą zawsze coś było nie tak...

Chciałbym wymienić płytę, ale na taką którą da mi w przyszłości możliwość dalszej rozbudowy tego komputera. Nie jestem pewny czy tak się w ogóle da... Widziałem płyty które obsługują pamięć DDR2 i DDR3, ale chyba dzięki temu, że mają dwa sloty DDR2 i dwa DDR3, a ja potrzebuje 4ch slotów DDR2. PCI-e x16 to chyba cały czas standard. Sata jest kompatybilne wstecz. Jak jest z gniazdem procesora pojęcia nie mam...

Co polecacie?

Odpowiedz
Cytat
magda25uk
Oldschool Grinder

A myslac nad takim potworem, ttle ze 17", co polecacie i na jaka kwote powinnam sie przygotowac?

Odpowiedz
Cytat

Miesiąc temu kupiłem asusa x93s, dalem 3300, 18,4' full hd, i5, grafa dedyk, duzy, szybki dysk 8400rpm (wg mnie must have jesli wyrobiles duza baze). Nie słychać go, nie grzeje sie, ogólnie bardzo pozytywnie. Bez zadyszek ciagnie 15stołów na sofcie który ma opinie sprzętożernego + pt3 + duza baza +net + muza +gg/skype. Polecam.

Jak coś to pewnie znajdziesz taniej, i3 zamiast i5 pewnie spokojnie starczy, grafa zintegrowana.

Odpowiedz
Cytat
Asura2006
Elite Grinder

Napisane przez ramzes255
M duzy, szybki dysk 8400rpm

yyy dysk twardy o prędkości 8400rpm nawet nie istnieje (wg mojej wiedzy) więc:
- albo ktoś ci nagadał głupot (kłamstw?)
- masz dysk 5400rpm, wolniejszych już nie produkują
- masz 7200obrotów w sumie nie jest źle ale do ssd dalej się nie umywa
A duża baza danych to ile GB? w dysku SSD masz 120gb za 500 - 600 zł i wydaje mi się że 20gb bazy danych +20gb windows 7 +20gb wolnego miejsca = 60gb na reszte pierdołów więc nawet nie trzeba drugiego dysku a ten "wypasiony dysk 750gb" może się schować bo i tak większość śmiertelników go nie wykorzysta. Nie mówiąc o tym że WSZYSTKO co robimy na komputerze było by szybsze a baza danych w hm działała by kilku krotnie szybciej.

Ja laptopa z i7, 8gb ramu, grafikę dedykowaną i jakiś duży dysk twardy (zapewne wolny 5400 obrotów) widzę za 2,3k zł, także 3,3k zł to żadna okazja dopóki nie podasz jakiejś głębszej specyfikacji.

Poza tym ludzie tu proszą o laptopa do pokera a nie o laptopa do gier.

Odpowiedz
Cytat
magda25uk
Oldschool Grinder

Cos takiego da rade czy szukac dalej?

Odpowiedz
Cytat
Asura2006
Elite Grinder

wolny dysk:
640 GB
- Serial ATA
- 5400 rpm
Kiepsko będzie działała HM.

Procesor powinien dać radę, pamięc też ok ale wolabym od raz 8gb (sprawdź czy można od razu dokupić) i nie wiem czy za tą cenę nie było by czegoś lepszego

Odpowiedz
Cytat
szok38
Elite Grinder

Z wolnym dyskiem w żadnym razie Magda nie bierz - grasz Rusha , musi być szybki .

Odpowiedz
Cytat
magda25uk
Oldschool Grinder

Napisane przez Asura2006
wolny dysk:
640 GB
- Serial ATA
- 5400 rpm
Kiepsko będzie działała HM.

Procesor powinien dać radę, pamięc też ok ale wolabym od raz 8gb (sprawdź czy można od razu dokupić) i nie wiem czy za tą cenę nie było by czegoś lepszego

A moglbys polecic jakis konkretny model 17"+ bo tak szczerze mowiac szukam juz od kilku dni a nie znajac sie na tych wszystkich cyferkach jedyne czym moge sie kierowac to cena.
W pcworld czy ba ebuyer.co.uk jest tego cale mnostwo i laikowi ciezko wyszukac jakas ciekawa oferte

Odpowiedz
Cytat

Ja ostatnio kupiłem lenovo Y580 i ciągnie wszystko bez zawiechy ile bym tego nie odpalił :O tylko nie wiem jak z mozliwością podpięcia kilku monitorów bo póki co nie próbowałem. Bateria do 4h ale to już jest maks.
8GB ramu
i7 3 generacji
2 karty jedna GeForce GTX 660M
i mega głosniki JBL które grają (jak na lapsa) wyśmienicie.
To tyle póki co od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem
a cena ? 3699

Odpowiedz
Cytat
isioveb
Oldschool Grinder

Napisane przez Raywen
Ja ostatnio kupiłem lenovo Y580 i ciągnie wszystko bez zawiechy ile bym tego nie odpalił :O tylko nie wiem jak z mozliwością podpięcia kilku monitorów bo póki co nie próbowałem. Bateria do 4h ale to już jest maks.
8GB ramu
i7 3 generacji
2 karty jedna GeForce GTX 660M
i mega głosniki JBL które grają (jak na lapsa) wyśmienicie.
To tyle póki co od tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem
a cena ? 3699

Słyszałem, że ten laptop wymiata, podobno jeden z lepszych wyborów w tej cenie.

Odpowiedz
Cytat
pacek85
Oldschool Grinder

@magda25uk

xps l702x

XPS L702x
Processor: Intel Core i7-2760QM (2.40Ghz, 6MB, 4C)
Genuine Windows 7 Home Premium
16 GB Dual Channel DDR3 SDRAM 1333MHz Memory (4 DIMMs)
Additional 256 GB Mobility Solid State 2.5mm Hard Drive
256 GB Dell Mobility Solid State Hard Drive, 1.7MM
Optical Drive : Tray Load Blu-ray Disc BD-Combo (Reads BD and Writes to DVD/CD)
17.3in FHD 3D WLED TL (1920X1080) 1080p with 2.0 Mega Pixel Integrated Camera
Graphics : 3GB NVIDIA GeForce GT 555M Graphics Card - 3D Capable
TV tuner : Only Internal DVB-T TV Tuner, No External Antenna
English Genuine Windows 7 SP1 Home Premium (64Bit OS)
Back Up Media Not Included
Wireless: Intel Centrino Wireless-N 1030 (1x2 b/g/n+ Bluetooth Combo Card)
Battery : Primary 9-cell 90W/HR LI-ION
Internal Qwerty Keyboard

Odpowiedz
Cytat
Asura2006
Elite Grinder

Po 1 nie podałaś nam po co ten lapek ma być, w jakiej cenie i jak będzie używany.
czy będzie stał na biurku cały czas czy w podróży, czy będzie podłączony zewnętrzny monitor (może 2) czy potrzebna jest wygodna klawiatura (może będzie podłączona dodatkowa bezprzewodowa) czy bateria/karta grafiki itd.

Po 2 zarejestruj się i wypełnij formularz na http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=43827

Jeżeli nie chcesz pisać że do pokera (w sumie nie wszyscy mogą wiedzieć tam co do pokera sięprzydaje) napisz, że będzie na nim zainstalowana duża baza danych i sporo programów pootwieranych na raz.

Po 3 nie kupuje się laptopów w sklepach typu media markt...

Po 4 http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-ProBook-4740s.79105.0.html
I wymieniasz dysk na SSD ( teraz masz nie najgorszy 7200 obrotów) a w przyszłosci dostaniesz skok wydajności

Domyślam się, że chcesz laptopa do filmów+internetu+ pokera ma stać 90% na biurku z podłączonym dodatkowym monitorem, klawiaturą myszką i głośnikami (słuchawkami) dlatego nie jest zbytnio ważne jakość wykonania/długość pracy na baterii/głośniki/ciężar i wielkość/wygląd. Najlepiej było by brać najtańszego 17calowego laptopa z dobrym i5 lub i7/8gb ramu/dysk ssd i zintegrowana karta graficzna (żeby się nie grzał i nie psuł) bo do filmów i tak na długo to wystarczy.

Problem w tym, że nie widziałem takiego laptopa a szukałem przez dobre 40 min... Wszędzie albo biznesowe 15 bez dedykowanej grafiki spełniające resztę wymagań, albo 17calowe wydajnościowe potowry (często mocno grzejące się) za 4+k zł. Taki wybór a jak człowiek szuka czegoś konkretnego to nie ma...

Odpowiedz
Cytat