Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

laptop-czas na nowy?

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,051 Wyświetlenia
pawcio123

Witam
Podczas gry tylko na stars mój lapek jeszcze wyrabia na 15 stolikach razem z PT4
Ostatnio zaczalem grac jeszcze party,888,FTP,ipoker i gdy jest odpalone pare platformach juz strasznie laguje czasem nawet na pare miut zwiecha...
-Acer aspire 7738g
-Intel core 2 duo T6600 (2.2,ghz 800 mhz FSB)
-NVIDIA geforece gt 240m
-4gb memory
-320gb hdd
Baza PT4 - 700k rak jakos

Czy jest sens kupic ramu czy tez podkrecic procesor? Czy moze nowy dysk sdd? Czy niema sensu i raczej dozbierac do nowego? Dodam ze format nie był robiony 2 lata

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
djuqpl

imo
spróbuj na początek okupić ramu, nie jest wcale drogi a jak kupisz w jednej kości, zawsze możesz zachować go do nowego lapka :)
z podkręcaniem procka w acerach uważałbym, bo łatwo możesz go przegrzać

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy

Imo ram może nie wystarczyć, najpierw napisz jakie masz użycie procka/ramu w stresie. Może laptop się grzeje i przez to masz zwiechy, możesz ściągnąć program który pokaże Ci aktualną temperaturę procesora. Poza tym SSD zawsze spoko (później możesz go wyciągnąć do nowszego kompa).

Odpowiedz
Cytat
pawcio123 Autor wątku
pawcio123

Jaka kostka ramu bedzie spoko do tego lapka? jaka pojemnosc i Mhz?
podczas zgrywania rąk PT4 - Core temp 1.0 pokazuje:

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Masz w ogóle wolny slot na ram? Trochę w to wątpię. Ramu też raczej nie przełożysz z takiego starego laptopa do nowego, bo te nowsze ramy są, albo raczej powinny być szybsze.

Możesz kupić sobie dysk SSD, który na pewno będziesz mógł przenieść do nowego komputera, jeśli nie kupisz ultrabooka z samym złączem m.2. W laptopie masz pewnie jeszcze stare słącze sata3 więc taki dysk nie będzie dziać w 100% wydajnie, ale i tak odczujesz zmianę.

Ja w swoim laptopie zmieniałem kiedyś procesor z t5250 na t7500 i zmiany w szybkości działania laptopa nie odczułem jak przy zmianie dysku na ssd. Jednak dalej musisz liczyć się z tym, że demon prędkości to nie będzie i lepiej zacząć zbierać pieniądze na nowy sprzęt.

Odpowiedz
Cytat
pawcio123 Autor wątku
pawcio123

dzieki za pomoc . Zdecydowałem sie na kupno dysku ssd. Macie jakies sprawdzone solidne modele?

Odpowiedz
Cytat