Od paru tygodni mój laptop nie wytrzymuje tempa - przy jakimkolwiek multitablingu z HUDem z przegrzania sam się wyłącza. Bez HUDa spokojnie można pykac 20+ stołów, ale to trochę granie na ślepo i jakieś tam value ucieka przez to. Są jakieś sposoby na "odmłodzenie" komputera? Myślałem o kupnie wiatraka zewnętrznego, ale nie wiem, czy to załatwi sprawę. Macie jakieś pomysły?
Niektórzy z moich znajomych korzystają z podstawek chłodzących. Ja stawiam laptopa na książkach żeby był lepszy obieg powietrza. Jakiego masz laptopa że ci takie psikusy robi?
Cześć.
Przede wszystkim wypadałoby go odkurzyć w środku. Zwykle kurz skutecznie uniemożliwia prawidłową wentylację w laptopie.
Mialem to samo, zadne podstawki czy wiatraki ci na dluzsza mete nie pomoga. U mnie poskutkowalo solidne wydmuchanie chlodzenia i obudowy oraz nalozenie nowej pasty pod radiatory. Efekt mega zadowalajacy, dodam ze wczesniej utrzymanie go na kolanach to byla tortura.
Też mam podobny problem, co do odkurzania to mówimy tu o zewnętrznym odkurzaniu czy rozkręceniu obudowy i poodkurzaniu "wewnątrz"?
To jest 2-letnia Toshiba Satellite L300D z 2 GB RAMu i prockiem 1.7 GHz. Tylko powiedzcie mi jak to rozkręcic
Odkurzenie wewnątrz. Mam to samo co jakiś czas, ale odkurzenie wystarcza i przez pól roku jest spokój.
Napisane przez duff2511
Od paru tygodni mój laptop nie wytrzymuje tempa - przy jakimkolwiek multitablingu z HUDem z przegrzania sam się wyłącza. Bez HUDa spokojnie można pykac 20+ stołów, ale to trochę granie na ślepo i jakieś tam value ucieka przez to. Są jakieś sposoby na "odmłodzenie" komputera? Myślałem o kupnie wiatraka zewnętrznego, ale nie wiem, czy to załatwi sprawę. Macie jakieś pomysły?
Witam,
Rzuć okiem na ten artykuł http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/04/24/przegrzewanie-i-chlodzenie-laptopa-wszystko-co-musisz-wiedziec ponadto można kupić podstawki chłodzące, które nie są przesadnie drogie a dobrze rozwiązują problem.
Pozdrawiam
Jeśli sam nie chcesz się tym zajmować to oddaj sprzęt to jakiegoś sklepu komputerowego - przeczyszczą Ci wszystko + położą nową pastę. Koszt nieduży, a laptop jak nowy.
Na razie staraj się go stawiać tak, aby było miejsce między obudową (wiatrakami), a blatem biurka/stołu. To pomoże w obiegu powietrza
Właśnie poodkręcałem wszystkie śrubki i nie mogę zdjąc obudowy. Zdejmuje się tę częśc od zewnątrz, czy tam gdzie jest klawiatura?