Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

komp do multitablingu

10 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,473 Wyświetlenia
august211

Witam

Planuje w niedalekiej przyszłości (czytaj w tym miesiącu :)) kupić kompa i mam w związku z tym pytanie. Czy na maszynie której konfigurację podałem poniżej będę mógł bezproblemowo odplić 24 stoly na pokerstars + HM2 tak aby wszystko płynnie chodziło. Na kompie będzie zainstalowany system Windows 7.

Aktualnie na moim kompie (AMD 64 3000+ 1,81 GHz oraz 1 GB RAMU) w miarę mogę odpalić jednocześnie 12 stołów (z włączonym HM). Przy dodawaniu kolejnych komp już nie wyrabia.

Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
Płyta główna ASRock 880GM-LE ( grafika zintegrowana )
Pamięć Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz) CL9 Blu
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) * *
Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP (SH-222AB/BEBE)
Zasilacz Chieftec GPA-400S8
Obudowa Tracer ARAMIS bez zas. grey-black

Czy taki komp styknie aby bezproblemowo grać 24 stoły na pokerstars z włączonym HM2? Czy może lepiej wziąć więcej RAMu/mocnieszy procesor?

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
ajej87

Napisane przez august211
Witam

Planuje w niedalekiej przyszłości (czytaj w tym miesiącu :)) kupić kompa i mam w związku z tym pytanie. Czy na maszynie której konfigurację podałem poniżej będę mógł bezproblemowo odplić 24 stoly na pokerstars + HM2 tak aby wszystko płynnie chodziło. Na kompie będzie zainstalowany system Windows 7.

Aktualnie na moim kompie (AMD 64 3000+ 1,81 GHz oraz 1 GB RAMU) w miarę mogę odpalić jednocześnie 12 stołów (z włączonym HM). Przy dodawaniu kolejnych komp już nie wyrabia.

Procesor AMD Athlon II X2 250 3.0GHz
Płyta główna ASRock 880GM-LE ( grafika zintegrowana )
Pamięć Kingston HyperX DDR3 Non-ECC (4GB (2x2GB kit),1600MHz) CL9 Blu
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) * *
Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP (SH-222AB/BEBE)
Zasilacz Chieftec GPA-400S8
Obudowa Tracer ARAMIS bez zas. grey-black

Czy taki komp styknie aby bezproblemowo grać 24 stoły na pokerstars z włączonym HM2? Czy może lepiej wziąć więcej RAMu/mocnieszy procesor?

Lepie wziąć dysk SDD ;)

Odpowiedz
Cytat

SSD nic nie daje. Jedna wielka lipa ;(

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

ufffff.... na pewno ja bym bral dysk z serii BLACK - jest szybszy od blue (SSD sa za drogie i nie jestem przekonalny czy az tak duzo lepszy/szybszy)
wazny jest RAM i plyta glowna procek bralbym 2 lub 3 rdzeniowego AMD coby odblokowac go do 4 rdzeni (na podstawce AM3+ do pozniejszej wymiany procka ;-)

Odpowiedz
Cytat

Niestety kupilem kilka dni temu ssd 120 gb , na szczescie za 30% ceny nowy, i testy uruchamianie windowsa to tylko teoria. W praktyce 10-20% szybciej- a miala byc rewolucja.
Do pokera wystarcza 2 dowolne rdzenie i 2gb ramu. Reszta sobie nie zaprzataj glowy.

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

nie jestem przekonany co do 2 rdzeni - jak chce uruchomic 25 stolow to moze byc malo

dlatego AMD na plycie Gigabyte (lepiej kreci RAM) i RAM minimum 1600@1833 ;-)

bedzie dobrze - dysk jeszcze raz WD z serii BLACK ;-))

Odpowiedz
Cytat
dragoste

Niestety kupilem kilka dni temu ssd 120 gb , na szczescie za 30% ceny nowy, i testy uruchamianie windowsa to tylko teoria. W praktyce 10-20% szybciej- a miala byc rewolucja.
Do pokera wystarcza 2 dowolne rdzenie i 2gb ramu. Reszta sobie nie zaprzataj glowy.

Bo do uruchomienia Windowsa nie tylko dysk jest używany. ;) Ograniczają Cie inne komponenty komputera.

Mimo wszystko, nie polecam się zbytnio napalać na dyski SSD, gdyż jak każdy dysk flashowy ma swój stosunkowo krótki żywot. Pendrajwy potrafią wysiąść po paru latach z wykończenia, jeśli się ich dość intensywnie używa, a teraz pomyślcie, że dysk będzie chodził właściwie non stop, kiedy komp jest włączony.

Odpowiedz
Cytat

2 rdzenie na 3.2 maja nie podolwac , nie rozmieszaj mnie :D na tym emulator gameucbe idzie

Odpowiedz
Cytat
august211 Autor wątku
august211

widzę że zdania są podzielone :). W związku z tym mam dodatkowe pytania.

1. Czy HM2 w pełni wykorzystuje możliwości wielordzeniowych procesorów? Bo z tego co się orientuję nie wszystkie aplikacje wykorzystują pełnię możliwości jakie dają wielordzeniowe procesory.

2. Jaka będzie różnica w szybkości/ płynności przy grze na 24 stołach pomiędzy dyskiem WD z serii black a blue? Czy różnica będzie zauważalna? Jak wiadomo teraz ceny dysków są dość wysokie i nie wiem czy chce teraz wydawać kolejne złotówki na szybszy dysk.

3. Pytanie dotyczące odblokowania rdzeni. Czy takie odblokowanie rdzeni będzie się wiązać ze wzrostem temperatury procesora i wymianą coolera? Czy każda płyta umożliwia takie odblokowanie dodatkowych rdzeni?

Odpowiedz
Cytat
dragoste

Generalnie każdy sensowny obecny PC powinien utrzymać na lajcie 24 stoły (domyślam się, że P*, skoro ta magiczna 24 występuje. ;) )
Przed chwilą włączyłem 15 stołów, bo tyle można obserwować na P*, i do tego PT3 + HUD. Okazuje się, że PT3 + HUD ( to osobne procesy) łącznie około 300MB RAMu, P* w sumie 70MB. Więc RAMu wiele nie potrzeba.
Kontakt z dyskiem znikomy, bo to właściwie tylko zapis hand history i zapytania do bazy postgresql, gdzie tez latają dane tekstowe, więc lajt.
Wątków co prawda sporo, bo P* 31, PT3 38 i HUD 4, ale większość uśpionych, więc kilka pierdyliard procków nie zostanie wykorzystany. Dwa stykną, bo zawsze to różne programy w tle są, bo tego HyperThreading powoduje, że można jednocześnie na jednym rdzeniu dwa watki wykonywać.

Podsumowując, nie potrzebny Ci nie wiadomo jaki komp do tego. Ale z drugiej strony mnie osobiście się wydawało, że 4 rdzenie, to teraz norma w PC. :D Co prawda od lat nie mam PC ale nawet mój niedawno kupiony laptop ma 4 rdzenie. Raczej pomyśl, do czego jeszcze będziesz używać tego komputera, bo do pokera kombajnu nie potrzebujesz. Jeśli głównie poker, to wolałbym zainwestować w wygodę, czyli np dwa dobre monitory, czy inne umilacze siedzenia przy kompie. Ba! Nawet w dobrze krzesło czasami lepiej zainwestować, niż w lepszego kompa. :P

Odpowiedz
Cytat