Moje pytanie brzmi: czy to wszystko ze sobą będzie płynnie chodziło, czy nie potrzebuję czegoś jeszcze np. chłodzenia?
po pierwsze sprawdz sobie kompatybilnosc czesci ze soba, google jeszcze niezamkneli :P, zamontoj sobie jakis pozadniejszy wiatrak na tego procka niz ten co daja w pudelku z proc i na obudowe tez pare wiatrakow zeby z jednej strony wpuszczaly ci swieze powietrze a z drugiej wywieewaly
osobiscie niemam pojecia pco komu high end proc ktory zawsze kosztuje 2razy wiecej niz proc ktory jest nizej i ma 10%mniejsze osiagi
Napisane przez zyvy
osobiscie niemam pojecia pco komu high end proc ktory zawsze kosztuje 2razy wiecej niz proc ktory jest nizej i ma 10%mniejsze osiagi
pojęcie o komputerach mam "średnie" więc przed zakupem wole zasięgnąć opinii kogoś kto zna się na tym bardziej niż ja dlatego też wszelkie uwagi mile widziane
Procesor pod OC (podkręcanie) a płyta główna do zwykłych procesorów... Zamierzasz podkręcać?
SSD- dorzucę jeszcze Plextor M6s (bierz po prostu tańszy). Ewentualnie coś o maksymalnej wydajności i niezawodności- Samsung 850 Pro/Plextor M6 Pro.
Zestaw złóż na morele.net powinno wyjść taniej.
Napisane przez Artur90
Procesor pod OC (podkręcanie) a płyta główna do zwykłych procesorów... Zamierzasz podkręcać?
nie zamierzam podkręcać, nie znam się na tym w ogole. Płytę wziąłem z zestawu złożonego w innym wątku
w sumie to jak wszystko z wyjątkiem procka
Napisane przez Artur90
Zestaw złóż na morele.net powinno wyjść taniej.
o ile dobrze spojrzałem to na x-kom wychodzi taniej
nie zamierzam podkręcać, nie znam się na tym w ogole. Płytę wziąłem z zestawu złożonego w innym wątku
w sumie to jak wszystko z wyjątkiem procka
Wiem, poznaje swoje zestawy;)
Ile zamierzasz podłączyć monitorów? Masz jakąś kartę graficzną?
ok, zmieniłem procesor na ten bez K
i dysk na samsunga
tak teraz to wygląda:
w komentarzu do procka ktoś polecił takie chłodzenie:
http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-themis-0p105255-602807/
warto je brać?
nie mam karty myślałem, że zintegrowana wystarczy na 2 monitory
Nigdzie nie napisałem, że nie wystarczy.
Pomyśl może nad jakimś Xeonem wyjdzie znacznie taniej- szczególnie jeśli wziąłbyś Xeona z poprzedniej generacji np E3-1230V2 (koszt około 930zł)+ jakaś tania (używana?) grafika i powinieneś się zmieścić w 1000zł.
Inne chłodzenie jest nie potrzebne do tych procesorów... chyba, że zależy Ci na ciszy?
200 zł przy zakupie komputera, który ma mi służyć do pracy to raczej nie jest zbyt duża różnica, pytanie tylko które rozwiązanie lepsze
Napisane przez Artur90
Inne chłodzenie jest nie potrzebne do tych procesorów... chyba, że zależy Ci na ciszy?
myślę, że po przesiadce z laptopa irytowałaby mnie zbyt głośna praca stacjonarki więc tak, zależy mi na ciszy
200 zł przy zakupie komputera, który ma mi służyć do pracy to raczej nie jest zbyt duża różnica, pytanie tylko które rozwiązanie lepsze
![]()
Xeon to jest ta sama architektura co i7. Rożnica wydajności to głównie taktowanie oraz generacja danego CPU.
E3-1230V2 obecnie jest trochę ciężko dostępny z tego co widzę nie ma go na morele:
http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-processor-e3-1230v2-8m-cache-3-30-ghz-bx80637e31230v2-479458/
myślę, że po przesiadce z laptopa irytowałaby mnie zbyt głośna praca stacjonarki więc tak, zależy mi na ciszy
![]()
Zawsze chłodzenie możesz wymienić z czasem gdyby rzeczywiście było głośno.
Artur mam zestaw z powyższym Xeonem, jakie chłodzenie do niego polecasz jeśli zależy mi na ciszy? Co więcej można wyciszyć i jak się do tego zabrać poza wentylami w obudowie, które już mam odpowiednie? Grafa MSI Radeon R9 270X HAWK, zasilacz XFX Pro Series TS550W?