Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Kolejny nudny topic o lapie

7 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
607 Wyświetlenia
Thorek

Przymierzam się do zakupu nowego laptopa. Jestem już bardzo bliski wyboru Dell XPS L702x - konkretnie ten model.

I teraz 2 kwestie:
1) Jakie macie opinie o tej serii laptopów
2) Laptop jest mi potrzebny między innymi do obróbki filmów i tutaj kwestia czy opłaca się dokładać 1k zł, żeby mieć procesor i7, czy jednak kupić i5.

6 odpowiedzi
Mooris

Bardzo chciałbym Ci pomóc, ale jestem jednym z wyznawców religii Apple... :)

mariuszl2

Jesli ma pracować jako stacja robocza do obróbki filmów to lepiej wziąść i7, a tak naprawde, to za te pieniadze stacjonarke z dupnym monitorem kupic :P

aeniman

Nie wiem, czy Ci to pomoże, ale kupiłem ostatnio w tej samej cenie Asusa N73SV i jestem z niego mega zadowolony.

Przewagi Della:
- mocniejsza grafika (ale nie jakoś bardzo, nie wiem tylko jak się ma pojemność pamięci karty graficznej przy przerabianiu filmów)
- trochę więcej portów (w tym 2 USB 3.0, Asus ma tylko 1)
- podświetlana klawiatura
- szybszy dysk twardy
- być może bateria

Przewagi Asusa:
- przede wszystkim ekran, FullHD - jeśli zamierzasz na tym grać w pokera, to naprawdę plus (aż o 44% większa powierzchnia robocza)
- dwa dyski twarde (spokojnie można jeden wymienić na SSD, co powinno mieć niezłe przełożenie na szybkość działania systemu)
- Blu-Ray Combo, nie nagrywara DVD
- IMO ładniejszy jest ;)
- edit: ma też technologię Optimus, która to przełącza laptopa na wbudowaną kartę graficzną, gdy użycie GeForce'a nie jest koniecznie

No i jeszcze jedna sprawa - rozmawiałem niedawno z gościem, który zajmuje się komputerami profesjonalnie i powiedział, że Delle (przynajmniej te, z którymi miał doczynienia) ostatnio miewały różne problemy z jakością.

Stacjonarny komp na pewno byłby wydajniejszy, ale laptop ma swoje zalety :).

Thorek Autor wątku
Thorek

Napisane przez mariuszl2
Jesli ma pracować jako stacja robocza do obróbki filmów to lepiej wziąść i7, a tak naprawde, to za te pieniadze stacjonarke z dupnym monitorem kupic :P

Ale ja przecież mam stacjonarkę, ale w obecnej sytuacji potrzebuję również mobilnego laptopa

aeniman

Akurat o tych dwóch ciężko powiedzieć "mobilne", bo to niezłe cegły są :).

Thorek Autor wątku
Thorek

No ale do samochodu latwiej zabrac niz stacjonarke + monitor :f_biggrin: