Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

karta graficzna problem

9 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
629 Wyświetlenia
jubi89

Witam,
od jakiegoś czasu komputer zaczął mi chodzić strasznie głośno.
Zdjąłem pokrywę i na słuch obczaiłem, że to karta graficzna zaczęła napierdalać (tylko jak chodzi w niej wentylator). Gdy włączy się wygaszacz ekranu i wentylator w karcie graf. przestaje pracować to komp się ucisza.

Wygląda to tak, że non stop słyszę jakieś stukanie jakby o coś tarło, a od czasu do czasu włącza się głośne szumienie (jak odkurzacz).
Karta to GTX 550 Ti, ma ponad 2 lata. Karta działa normalnie, ale to buczenie jest mega denerwujące.

Co może być tego przyczyną i czy mogę sobie poradzić sobie z tym sam (nie jestem specem).
Od razu mówię, że próbowałem przedmuchać i nic to nie dało

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
lipiec1

Ew. wymiana wiatraczka. Ale za 50-100 zł kupisz np. na olx dużo lepsza kartę graficzną :) Tu nie ma sensu naprawa. Ew przesmarować trzpień na którym "lata" wiatrak. Tyle, że jak napisałem, za grosze kupisz dużo lepszą kartę graficzną. Ostatnio widziałem za 30 zł. GF 210 1 MB... Więc chyba rozumiesz :)

Odpowiedz
Cytat
jubi89 Autor wątku
jubi89

ok
dzięki

Odpowiedz
Cytat
szoker22

#lipiec przeciez tą karte która ty mu poleciłes to jakas masakra GF 210 to syf. Mam ją i jak kupowalem komputer jakies 3 lata temu to ona nowa kosztowała 189 zł

Odpowiedz
Cytat
manuelos

Napisane przez lipiec1
Ew. wymiana wiatraczka. Ale za 50-100 zł kupisz np. na olx dużo lepsza kartę graficzną :) Tu nie ma sensu naprawa. Ew przesmarować trzpień na którym "lata" wiatrak. Tyle, że jak napisałem, za grosze kupisz dużo lepszą kartę graficzną. Ostatnio widziałem za 30 zł. GF 210 1 MB... Więc chyba rozumiesz :)

Jebłem :facepalm:

Nie ma chyba większego kastrata niż GF210. Szczyt możliwości tej karty to odtwarzanie filmów i wyświetlanie pulpitu. Jest jakieś pierdylion razy słabsza niż kart autora wątku. Żeby nie być gołosłownym: ( 3DMark Vantage P GPU SCORE: 9750 do... 640 )

A wracając do tematu pierwotnego: Ja niejeden wentylator "naprawiłem" wpuszczając kropelkę zwykłego oleju do środka na łożysko wentylatora :) Zdzierasz naklejkę z zewnątrz i czasami będziesz miał dostęp.
Jeśli nie grasz w gry na swoim kompie to zawsze możesz też obniżyć taktowanie i co za tym idzie temperaturę czyli RPM wentylatora :)

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Jeśli nie boisz się majsterkowania to możesz to chłodzenie zdjąć z karty i je wypłukać w ciepłej wodzie (np. pod kranem). Wypłuczesz wtedy wszystko z radiatora. Jak dobrze wyschnie to do wentylatora jakiś olej, a na kartę pasta termoprzewodząca. Po dwóch latach to tam może być trochę syfu :f_rolleyes:

U mnie wentylator od procka po takim zabiegu przestał praktycznie działać, bo czysty radiator sam dawał radę ciepło odprowadzać.

Odpowiedz
Cytat
niemambopoco

Masz zakurzona karte, przeczysc kurz, powinnno pomoc

Odpowiedz
Cytat
manuelos

Pisał że próbował przedmuchać także przyjąłem że to zrobił ale jeśli polegało to na dmuchaniu jak na tort urodzinowy to faktycznie zdejmij chłodzenie i pod kran ( tylko sam radiator, nie z wentylatorem :coolface: )

Odpowiedz
Cytat
jubi89 Autor wątku
jubi89

dzięki wszystkim za odpowiedzi
obczaję jakieś poradniki na YT i zabiorę się do roboty
przy okazji spróbuję też wyczyścić procka i chłodzenie

Odpowiedz
Cytat