Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Interet stacjonarny

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
507 Wyświetlenia
forzanerazzurri

Cześć,
zbliża mi się przeprowadzka i w związku z tym, że od razu chciałbym mieć wszystko na gotowe za 1.5 miesiąca zakładam ten wątek. z racji tego, że jest to mała miejscowość i nie mam tutaj sprawdzonego dostawcy jak UPC/Vectra mam kilka pytań grających w pokera na wiochach, gdzie kablowy internet jeszcze nie zawędrował. Proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że jest tutaj internet radiowy, ale jego skuteczność dostawy nie wynosi nawet 99%, w związku z czym:
1) po kablu mam tutaj do wyboru dwie opcje, Orange, umowa na 24 miesiące!!, bez linii telefonicznej wygląda to tak:

Spoiler

w przypadku netii mam do wyboru nawet umowę na 6 miesięcy:

Spoiler

oraz na 24:

Spoiler

z krótkiego tego krótkiego researchu wydaje mi się, że oferta netii wygląda lepiej, ale w porównaniu z tym, co mam do wyboru w 'mieście' dupy nie urywa krótko mówiąc, ale biorąc pod uwagę możliwe straty przez utratę łącza jestem w stanie zapłacić więcej i mieć święty spokój.

jak wygląda skuteczność dostawy tych dostawców w tej chwili? da się grać na spokoju bez strachu przed disconnectami? czy istnieje możliwość wprowadzenia kar umownych jak to miało w dziale stakingu :f_cool: za skuteczność dostawy mniejszą niż ta, która gwarantuje operator? :D

2) czy istnieje możliwość ogarnięcia routera w ten sposób, że mając disconnect na internecie po kablu, automatycznie łączy mi z z inna siecią, w tym akurat przypadku z internetem radiowym, albo jakimkolwiek innym backupem, np internetem mobilnym z t mobile? gram po 20-25 stołów w formacie turbo i kilka sitoutów + zjedzone timebanki w wypadku disconnectu wypływa diametralnie na wynik. czytałem gdzieś kiedyś, że jest to możliwe i są do tego nawet specjalne routery, co sądzicie? jeżeli dałoby się to ogarnąć mógłbym sprawdzić jak wygląda combo radiówka + internet mobilny albo internet po kablu jako main i radiówka + mobilny jako backup.

3) dostawa prądu. zasilacze UPS. chcę dodatkowo zabezpieczyć się przed utratą prądu. korzystacie z tego? jak się sprawuje? jaki model możecie polecić?

pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
1 odpowiedź
johnybravo80

Co do neta po kablu (netia czy orange) to najprawdopodobniej, że będą działać tak samo. Podejrzewam, że będą chodzić po tej samej sieci (TP SA) - dzierżawa łącza - więc nie ma znaczenie kogo wybierzesz, poza warunkami umowy.

Co do UPS, to on Cię nie zabezpieczy przed długotrwałym zanikiem prądu. UPS ma podtrzymać kompa na około 10-15min. Chyba, że liczysz się z wydatkiem dobrze ponad 1k zł na UPS, aby uzyskać ponad 1h. Bardzo dobre UPS-y produkuje APC.

Odpowiedz
Cytat