Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Instalacja windows7 i zrobienie image systemu

8 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
986 Wyświetlenia
fidelloz

Czesc,

odbieram dzis komputer z seriwsu. Chce zainstalowac windows 7 na wolnym HDD zrobic zainstalowac HM-a , table ninje, PS itp i zrobic image ktory bedzie mial juz te wszystkie ustawienia a nastepnie ten image nagrac na szybki dysk (SDD/velociraptor?)

Czy to sie da zrobic w ten sposob? I czy na plytke DVD zmiesci sie taki image z instalkami z win 7 ? A kolejna sprawa czy jesli na plytce DVD sie zmiesci 5gb czy iles (nie pamietam teraz ile) to cyz moge zrobic Image na HDD i plik image zainstalowac (zgrac) na drugi dysk?

I czy konieczny jest image cyz moge po prostu zrobic ctrl c/ctrl v na pusty dysk wszystkich plikow, bo sciezka dostepu bedzie taka sama.

Pomozcie mi to ugryzc :)

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
kaarols

Wiem, że Norton Ghost (lub jakiś darmowy odpowiednik) robi takie rzeczy. Dokładnie co i jak się to robi musisz poszukać sam, bo ja nie używałem tego programu tylko widziałem jak w kilka minut przywracało się tym całe systemy ;)

Odpowiedz
Cytat

troche za bardzo kombinujecie chłopaki :)

potem wybierasz "create a system image", wybierasz ścieżke gdzie ma być zapisany obraz i tyle w temacie. osobiście polecam wrzucić obraz na którąś partycje. dysk śmiga szybciej niż płyta. pamiętam jak w pracy stawiałem obrazy z nortona (tu powinno być podobnie) to system był postawiony w 5 minut i hulał.

Odpowiedz
Cytat
fidelloz Autor wątku
fidelloz

Napisane przez tjall77
troche za bardzo kombinujecie chłopaki :)

potem wybierasz "create a system image", wybierasz ścieżke gdzie ma być zapisany obraz i tyle w temacie. osobiście polecam wrzucić obraz na którąś partycje. dysk śmiga szybciej niż płyta. pamiętam jak w pracy stawiałem obrazy z nortona (tu powinno być podobnie) to system był postawiony w 5 minut i hulał.

Hahaha. Dzieki :D

A dysk postawiony na 1 dysku bedzie dzialal na drugim? I jaki jest najwiekszy bootowalny obraz? Bo bym chcial zainstaslowac

Win7
HM1
Kodeki DivX
Pokerstars
Firefox
GG
ETC

ROBIE butowlany backup-> zmieniam dysk na szybszy-> stawiam dysk z drugiej partycji// blueraya :P? (dysk bedzie mial 20gb albo i wiecej...)

Odpowiedz
Cytat

no dokładnie tak możesz zrobić.

z tym windowsowym narządziem jest tak, że on tworzy plik. potem, gdy odpalisz instalke windowsa, możesz zamiast opcji instalacji systemu, opalić rescue disk i wskazać mu obraz (czyli plik z obrazem) który ma zainstalować. obraz może yć na innej partycji, albo na oinnym dysku/nośniku. potem wskazujesz lokalizacje, na której partycji to ma być postawione. wszystko.

Odpowiedz
Cytat

CTRL-C, CTRL-V na pewno nie zadziala.
Fillazilla - darmowy odpowiednik Ghosta. Dosc prosta w obsludze dziala z plyty bootowalnej.
Wazne aby partycja docelowa bylo wieksza lub rowna zrodlowej. Wienc jak bedziesz instalowal na tym pierwszym dysku utworz partycje odrobine mniejsza niz dysk docelowy.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez rubysilesia
CTRL-C, CTRL-V na pewno nie zadziala.

??

Napisane przez rubysilesia
Fillazilla - darmowy odpowiednik Ghosta. Dosc prosta w obsludze dziala z plyty bootowalnej.

nie znam. znam filezilla, ale to klient ftp i nie bardzo rozumiem co on ma tutaj do rzeczy.

http://www.dobreprogramy.pl/mordzio/Modernizacja-laptopa-dwa-dyski-w-laptopie-cali,27614.html

chyba znalazłem rozwiązanie dla osób z lapsem. ssd w miejsce pierwszego dysku, a dysk który był jako pierwszy, ląduje w kieszeni na miejscu dvd-romu. ssd 60GB spokojnie starczy

Odpowiedz
Cytat

zboriłem sam u siebie. świeża instalka w7 + programy których używam, hm, baza danych, pokerroomy. Image systemu na zewnętrzny dysk. obraz zajął mi prawie 20gb. jako że dysk był pożyczony, ctrl+c, ctrl+v obrazu na mój dysk, na partycje gdzie było na to miejsce. i to wszystko.

Odpowiedz
Cytat