Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Instalacja Win8 w laptopie

25 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,450 Wyświetlenia
nobolandia

Mam taki oto problem. Niedawno zakupiłem sobie laptopa dell 7720.
2 dni temu pojawił się problem, a mianowicie przy próbie uruchomienia nie startuje windows.
Zadzwoniłem do konsultanta della i przeprowadziłem diagnostykę, która nic nie wykazała. Konsultant powiedział, że muszę przeinstalować windowsa, bo tego gwarancja nie obejmuje.
Win8 mam na jakiejś partycji, bo mam go w cenie laptopa. Jak mam teraz go zainstalować/naprawić?

Pomoże ktoś?

Odpowiedz
Cytat
24 odpowiedzi
Artur90

System masz na tak zwanej partycji recovery. Możesz uruchomić system z tej partycji a najlepiej moim zdaniem nagrać obraz na płytę i w ten sposób zainstalować win. W necie jest trochę takich tematów wystarczy poszukać.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-jak-zgrac-na-plytke-windowsa-8-z-partycji-recovery_403
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2464688.html
Na Dellu może być jakiś specjalny program do tego.

Odpowiedz
Cytat
maciasowy

ew ściagasz z warezów czy torentów system i instalujesz na swoim kluczu który masz pod spodem kompa ale sposób Artura będzie lepszy

edit. Ja do swojego kompa dostawałem płytki recovery więc też moga pomóc( choc juz teraz pewnie ich nie dodają...)

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Poczytałem i dalej jestem zielony.

Żeby odzyskac windows z partycji recorvery musze naciskac przy starcie klawisz F8. U mnie to nie działa. Caly czas czarny ekran.

Chyba jedyny sposób to sciagniecie obrazu Win8 i nagranie go na USB. Gdzie go znaleźć. Nie używam torentow

Odpowiedz
Cytat
Artur90

A no tak Ty przecież nie możesz uruchomić lapka. Coś pisałeś na początku a ja to jakoś pominąłem.
Masz w ogóle dostęp do klucza?

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Nie mam dostępu do klucza. Konsultant mi powiedział, że mam go zakodowanego w biosie. Mówił, żeby zainstalować Win8 z płyty, a klucza nie będę musiał podawać, bo zostanie pobrany z biosu.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

No to jak powiedział Maciasowy ewentualnie może popytaj znajomych może ktoś ma win8 na płycie.

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Mam drugi laptop z Windows8 i dostępem do klucza. Gdzieś ze strony Microsoftu można ściągnąć po podaniu klucza obraz Windowsa 8. Czy takie coś pójdzie później u mnie i pobierze mój klucz?

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Jeśli jest tak jak powiedziałeś (a raczej konsultant):

Konsultant mi powiedział, że mam go zakodowanego w biosie. Mówił, żeby zainstalować Win8 z płyty, a klucza nie będę musiał podawać, bo zostanie pobrany z biosu.

To pobierz tego Windowsa i próbuj.
A w drugim laptopie nie masz obrazu win8?

Odpowiedz
Cytat
maciasowy

Ja mam enterprise x64 na kompie ale za duży na dropboxa i nie wiem czy da się downgreadować do zwykłej 8 na Twoim kluczu. Z Vistą i 7 się dało wpisać swój klucz podczas instalacji i instalowała się wersja zgodnie z kluczem a nie Pro wersja z torka.

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

W drugim laptopie niby mogę stworzyć obraz systemu.
Spróbuję dziś ściągnąć z Microsoftu, a później będę się bawił jak to nie zadziała.

A taki obraz da się instalować z pendrive`a?

Odpowiedz
Cytat
maciasowy

Oczywiście że się da

Windows 7 USB/DVD download tool

http://www.microsoftstore.com/store/msusa/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_dwnTool

Odpowiedz
Cytat
mat1ipoker

Napisane przez nobolandia
Nie mam dostępu do klucza. Konsultant mi powiedział, że mam go zakodowanego w biosie. Mówił, żeby zainstalować Win8 z płyty, a klucza nie będę musiał podawać, bo zostanie pobrany z biosu.

co do klucza, to ja mam w takim samym lapku pod baterią przyklejony

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Napisane przez mat1ipoker

co do klucza, to ja mam w takim samym lapku pod baterią przyklejony

W którym miejscu pod baterią? Ja mam tam tylko małą biała naklejkę. Jest tam jakiś klucz, ale to w ogóle nie działa. Ten klucz z drugiego laptopa tez nie działa.

To jest jakieś chore. Teraz muszę się pierdolić z szukaniem w necie jakiegoś obrazu. I tracić czas na zabawę z tym.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Klucz z drugiego laptopa nie będzie działał na "pierwszym".
A po co Ci obecnie ten klucz? Na razie spróbuj tak jak powiedział konsultant:

Ciekawi mnie czy to tak działa.

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Też jestem ciekaw. Znalazłem w końcu w necie obraz i udało się przez noc ściągnąć. Dziś będę bawił się z instalacją.

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Ok. Zainstalowałem obraz na USB. Instalator rusza. Probowałem wszystkich opcji, żeby naprawić system, ale nic nie działa. Mogę zainstalować nowy system, ale przy wyborze partcji, wyświetla mi komunikata, że partycja ma styl GPT i nie mogę na niej zainstalować systemu.
Poszukałem w necie i dowidziałem się, że muszę przekonwertować partycję na MBR,ale wtedy stracę wszystkie inne partycje recovery itp.
Postawił bym na nowo wszystko, ale ja nawet nie mam klucza do Windowsa. To jest sick!

Odpowiedz
Cytat

cześć

mam samsunga z win8. Miałem problemy z systemem i chciałem go przeinstalować, próbowałem przez różne recovery itd, ale nie mogłem. Więc zadzwoniłem do samsunga i mi powiedzieli, że przy włączaniu mam cały czas klikać... Chyba F4, ale nie pamiętam. Któryś przycisk z F. Po chwili takiego klikania wyskoczyło mi kolorowe okno z opcją zainstalowania systemu od nowa. Wybrałem ją, potwierdziłem i komputer sam za mnie wszystko zrobił w 20min.

Pewnie wiele nie pomogłem, ale może do czegoś się przyda.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Kilka razy przeinstalowywałem WIN8.

Ja mniej więcej robiłem to tak: Pierwsza to załączenie UEFI mode w BIOSIE. Tam trzeba wejść i zmienić też boot secure mode na off a jest na on. No i zatwierdzić, komp się zrestartuje. Później jak już się preinstaluje dochodzisz do momentu wybierania partycji. I tutaj jedyne co możesz zrobić to sformatować partycję, usunąć ją i założyć nową. Na tej nowej partycji pomimo tego, że masz inny system plików klikasz dalej i o dziwo zainstaluje się WIN8.

Sorki, że tak bez szczegółów ale jeśli choć trochę pomoże to warto :)

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Napisane przez claher
Kilka razy przeinstalowywałem WIN8.

Ja mniej więcej robiłem to tak: Pierwsza to załączenie UEFI mode w BIOSIE. Tam trzeba wejść i zmienić też boot secure mode na off a jest na on. No i zatwierdzić, komp się zrestartuje. Później jak już się preinstaluje dochodzisz do momentu wybierania partycji. I tutaj jedyne co możesz zrobić to sformatować partycję, usunąć ją i założyć nową. Na tej nowej partycji pomimo tego, że masz inny system plików klikasz dalej i o dziwo zainstaluje się WIN8.

Sorki, że tak bez szczegółów ale jeśli choć trochę pomoże to warto :)

Powodzenia

Nie działa to u mnie.

Ale jak sformatowałem partycję spróbowałem sposobu z forum z neta.

Ogólnie odpaliłem cmd i skonwertowałem partycję do mbr.

diskpart
 list disk 
 select disk n - twól wylistowany 
 clean 
 convert mbr 
 exit

Jak to zrobiłem, mogłem wreszcie odpalić instalator Windowsa.
Wszystko idzie pięknie, coś się instaluje, aż do momentu pierwszego restartu.
Po nim wg. tutoriala powinny instalować się sterowniki do urządzeń i inne, a u mnie instalacja wraca do momentu początkowego, czyli wybierz partycje na której chcesz zainstalować system ...

Ręce mi już opadają. Idę go zanieść do srwisu

Odpowiedz
Cytat