Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

głośniki

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
507 Wyświetlenia
variat

Siemanko,

Wymieniam obecnie caly sprzet i chcialbym sprawic sobie sprawic dzwiek 'na wypasie'. Co do laptopa, to ten: http://allegro.pl/laptop-asus-r900vj-r900vm-i5-16gb-ssd-gt635-win8-i3035000206.html tylko, ze na windowsie 7

Nie znam sie za bardzo na sprzecie, wiec bazuje glownie na opiniach innych i informacjach wyczytanych w internecie, takze przyda mi sie pomoc kogos komptetentnego.

Dzwiek sluzy mi glownie do muzyki i filmow. Cale zycie ogladalem filmy na komputerze, czesto w jakosci kinowej... (zostawmy to bez komentarza ;) ). Ostatnio ogladam coraz wiecej filmow i chcialbym moc walnac sie na lozko i obejrzec cos w najwyzszej, domowej jakosci.

Czytalem, ze w laptopach karta dzwiekowa jest slaba, wiec dobrze kupic zewnetrzna..

Krotko mowiac - jaka karta (jesli faktycznie daje jakies korzysci) i jakie glosniki?

Jesli chodzi o cene, to nie daje zadnych ograniczen, ale wiadomo, ze 3000PLN nie wydam na dzwiek ;)

pzdr i dzieki za pomoc

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi

http://allegro.pl/glosniki-logitech-z906-5-1-thx-500w-nowe-gwar-i3030174352.html to apropo tego co gadaliśmy, to jest następna 5500, miałem przyjemność kilka razy słyszeć i bardzo polecam. Co do kart dźwiękowej nie mam dużo info, sam korzystam z głośników bose które mają wbudowaną i nie obsługują z tego co czytałem karty z komputera więc nie interesowałem się tematem (przy okazji jak ktoś jest w temacie i może mnie wyprowadzić z błędu czy aby na pewno tak jest, to będę wdzięczny).
EDIT: Co do karty dźwiękowej wbudowałej w ogóle ciekawy temat, jak ktoś mógłby coś napisać o plusach kart na USB i polecić jakieś to będę bardzo wdzięczny.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

variat
Musisz podać więcej informacji:
1. Powiedz dokładnie jakie mają być to głośniki...2.0, 2.1 czy 5,1?
2. Określ dokładny budżet bo tak gdybać to nie ma co.
3. Metraż pokoju.
4. Co do kart to dobrze czytałeś ale wszystko po kolei.
5. Jakiej muzyki słuchasz? Jak możesz to spróbuj określić swoje preferencje (co lubisz a czego nie).
Chyba na razie wystarczy.

Odpowiedz
Cytat

Siema, tu variat, pisze od kolegi, bo nie ma mnie w domu aktualnie.

Artur:

1. nie mam sprecyzowanego, jakie to maja byc glosniki. Jestem laikiem, wiec 5.1 automatycznie brzmi lepiej niz 2.1 :D Chce po prostu dobra jakosc dzwieku

2. ok, to umowmy sie, ze do 1.5k PLN

3. wydaje mi sie, ze okolo 12-15metrow

4.

5. Muzyki slucham glownie.. skladanki chilloutowe, jakies ambient, czasami cos popularniejszego.. w kazdym razie nie slucham niczego z mocnych brzmien ani techno zajawek ;)

Dzwieku bede uzywal tez glownie do filmow i na tym mi zalezy, zeby jakosc byla jak najlepsza

Dzieki za rady :)

Odpowiedz
Cytat
baxx1989

Po pierwsze, jeśli muzyka to najlepiej 2 kolumienki i wzmak do tego, Jeśli filmy oglądasz z ścieżką dźwiękową 5.1, to zdecydowanie zestaw 5.1 się lepiej sprawdzi od pary kolumn, jeśli natomiast ściągasz standardowe avi, to ja tu też wole kolumny.

Co do głośników, które poleca Destrukt:
Osobiście od wielu lat używam poprzednią wersję - Z5500.
Mam je podpięte pod zewnętrzną kartę Creative X-Fi.
W porównaniu do jakiś pierdziawek za 200zł grają dobrze, ale w porównaniu chociażby do takich kolumienek małych: LINK już nie bardzo.

Mając do dyspozycji 1.5k na pewno bym się nie pchał teraz w te plastikowe zabaweczki.

Jeśli jesteś z 3miasta możesz wpaść na odsłuch

Odpowiedz
Cytat

Ok, co do wyboru 2.1 i 5.1 biorac pod uwage, ze nie bede uzywal calej mocy + pokoj nie jest raczej ogromny, to widze, ze dobre 2.1>5.1.

Mozecie w takim razie polecic mi jakies konkretne, dobre glosniki w tym przedziale cenowym?

Co do miasta, to wyprowadzilem sie obecnie z 3city i jestem w Pn. Moze tutaj mi polecic jakies miejsce, gdzie bede mogl zarowno posluchac, jak to brzmi w rzeczywistosci + zasiegnac opinii kogos kompetentnego (jesli to w ogole mozliwe, zeby ktos mi doradzil w sklepie majac na uwadze moje korzysci, a nie tylko swoj portfel)

Odpowiedz
Cytat
Artur90

A więc tak masz dwa rozwiązania:
1. Jako że posiadasz dość spory budżet więc moim zdaniem nie ma co się pakować w głośniki komputerowe. Dlatego proponował bym złożyć coś od podstaw (wzmacniacz +kolumienki podstawkowe może do tego jakiś odtwarzacz CD) najlepiej używane i tu rodzi się pytanie czy używki wchodzą w grę?
Do tego czas, możliwe że będziesz musiał trochę poczekać aż coś ciekawego pojawi się na allegro itp.

2. Jeśli jednak zdecydujesz się na głośniki komputerowe to sporo zaoszczędzisz, myślę że na zestaw (głośniki+karta) wydasz około 800 zł.

Chyba nie muszę mówić co lepiej zagra :D

Jeśli zdecydujesz się na pierwsze rozwiązanie to podrzucę Ci link do pewnego forum na którym na pewno Ci pomogą i złożą coś "ciekawego" :D do tego będziesz musiał chodź trochę zapoznać się z zagadnieniem akustyka żeby owe kolumienki dobrze rozstawić.
Jeśli jednak drugie rozwiązanie bardziej Ci odpowiada to myślę że coś ciekawego wybierzemy :D

Teraz następna kwestia, widzę że zdecydowałeś się na zestaw 2.1 co chyba nie jest dobrym wyborem chyba że lubisz bas (a raczej nadmiar basu który wlewa się na inne pasma). Dlatego jak jeden kolega wyżej poleciłbym Ci zestaw 2.0 który najlepiej odda wierność reprodukowanego dźwięku co nie znaczy że nie potrafi "zaskoczyć" basem :D
Na necie możesz poczytać plusy i minusy danych zestawów i wtedy zdecydować, naturalnie jak będziesz miał jakieś pytania, wątpliwości odnośnie wyboru to pytaj :D

Jeszcze mam kilka pytań:
1. Posiadasz jakieś oryginalne płyty?
2. Jeśli masz muzykę na dysku to w jakiej jakości?
3. Na czym wcześniej słuchałeś muzyki?
4. Na czym masz zamiar rozstawić kolumny? na biurku?

Odpowiedz
Cytat