Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Formowanie baterii smartfona

10 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
21.9 K Wyświetlenia
demontaczki

Jak prawidłowo powinno się uformować nową baterię smartfona?

Załóżmy, że mam w ręku nowego samsung galaxy s+ z nową baterią na 50% (akumulator litowo-jonowy)

Niby nie trzeba tych baterii formować, ale może jakieś zabiegi na początku poprawiają żywotność

Co powinienem zrobić?

Naładować na max i od razu po naładowaniu normalnie użytkować wg zasad użytkowania tych baterii
Czy może ładować przez 12h i dopiero później użytkować
Czy może... itd

Tylko proszę o posty osób które to po prostu wiedzę, a nie myślą, że wiedzą, bo za rady "ładuj przez 12h i rozładuj do 0% trzy razy" to chyba będę karne wacki wysyłał

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
salyk

Z tego co czytałem w necie, to jedni mówią, że tych nowych baterii się już nie formuje, inni że tak.

Ja należę do tych pierwszych ;)

Jeśli bardzo chcesz jednak formować baterię, to chyba jednak powinieneś poszukać informacji na specjalistycznm forum. Chyba, że u nas znajdzie się jakiś specjalista ;)

Odpowiedz
Cytat
Drus92

Sam posiadam smartfona.
Jedna i jedyna słuszna prawda to: tych baterii się nie formatuje/formuje.
Możesz ją ładować kidy chcesz na ile chcesz robić co chcesz. Formatowanie odeszlo do lamusa wraz ze starymi bateriami typu niklowo-kadmowe :)

Akumulatory NiCd cechują się dość dużą wydajnością prądową, ale występuje w nich uciążliwy efekt pamięci. Powinny być rozładowywane i ładowane w pełnych cyklach, tj. zaleca się pełne rozładowanie, a po rozładowaniu należy akumulator niezwłocznie naładować nie pozostawiając go na dłużej w stanie rozładowanym.

A to dotyczny już nowych baterii litowo-jonowych/polimerowych

Akumulatory Li-ion, w przeciwieństwie do akumulatorów NiCd czy NiMH, powinny być ładowane często i jak najszybciej po rozładowaniu. Jeśli jednak nie będą używane przez dłuższy okres, powinny zostać rozładowane do około 40%. W takim stanie akumulator ma znacznie wyższą żywotność. Jeżeli akumulator będzie przechowywany w stanie całkowitego rozładowania, może ulec uszkodzeniu[6]. Akumulatorów tego typu nie trzeba formować, w przeciwieństwie do starszych typów. Ograniczyć lub nie używać wcale funkcji, które powodują pełne rozładowanie się baterii (spotykane w laptopach i telefonach komórkowych pracujących z bateriami niklowymi)[7]. Akumulator powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. Nie powinien być jednak poddawany działaniu mrozu. Przechowywanie w wysokich temperaturach (np. nagrzane samochody) przyśpiesza proces starzenia.

Źródło: Wikipedia

Myślę, że wyjasniłem troszku :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
demontaczki Autor wątku
demontaczki

Wikipedię to sam przejrzałem przed założeniem tematu :P

Ale dzięki w każdym razie

Najprawdopodobniej naładuję na max przed uruchomieniem

Odpowiedz
Cytat
snakson

Pracuje jako konsultant handlowy w jednej z siei komórkowej i mam sporo doczynienia z telefonami więc powiem tak: nowych baterii nie trzeba formatować :D
tyle w tym temacie :P

Odpowiedz
Cytat
demontaczki Autor wątku
demontaczki

Teraz pytanie trochę z innej beczki, ale też o samsungu galaxy s+
wg danych powinien mieć 512MB ramu i 8/16GB romu, a ma 357 MB ramu i 4.79 GB romu
Przynajmniej tyle jest wg telefonu

O co tu chodzi?

Odpowiedz
Cytat

Informacje podane w smarcie informują cię o wolnej dostępnej pamięci ram i pamięci uzytkownika, tak jak w kompie pewna częsc pamieci ram jest zaajeta przez sam system z pamiecia na dane jest tak samo :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
demontaczki Autor wątku
demontaczki

Oj chyba nie tak

Stałe zużycie ramu to 200-250/357 ramu bez żadnej włączonej aplikacji
Dodatkowo w informacjach o fonie na pewno podane jest ile jest ramu a nie ile wolnego...

A odnośnie romu też jest podobnie
Oddzielona jest pamięć na pliki systemowe i dokładnie podane ile na ile zajęte

Odpowiedz
Cytat
ripper92

Napisane przez snakson
Pracuje jako konsultant handlowy w jednej z siei komórkowej i mam sporo doczynienia z telefonami więc powiem tak: nowych baterii nie trzeba formatować :D
tyle w tym temacie :P

Pracujesz w branży a nawet nie wiesz że baterię się formuję a nie formatuję.
Baterii może i się nie formuję w smartfonach ale można ją skalibrować, sciągnij program battery calibration z android market, naładuj baterię na 100% uruchom program, skalibruj i rozładuj telefon aż się sam wyłączy, potem naładuj znowu na 100 i rozładuj, po takim zabiegu bateria powinna dłużej trzymać, choć nie zawsze.

Odpowiedz
Cytat
kfiacior24

formowanie baterii w przypadku nowych akumulatorów jest wręcz nie wskazana i wpływa negatywnie na ich pojemność.

Odpowiedz
Cytat