chciałem dodać do siebie kolumnę w której mam kwoty w dolarach i nie idzie.
=Suma(zaznaczam komórki) i wychodzi zero.
Jezeli dodaje zwykłe liczby wszystko jest ok. ale tam gdzie jest $ na końcu jest problem.
Jak sobie z tym poradzić?
chciałem dodać do siebie kolumnę w której mam kwoty w dolarach i nie idzie.
=Suma(zaznaczam komórki) i wychodzi zero.
Jezeli dodaje zwykłe liczby wszystko jest ok. ale tam gdzie jest $ na końcu jest problem.
Jak sobie z tym poradzić?
nie iem czy dobrze zrozumiałem
Jezeli wpisujesz liczbe z symbolem dolara $ to excell nie widzi tego jako liczbę i wpisuje wynik 0
Jezli chcesz żeby sumowało to musisz wpisać sama liczbe, zaznaczyć te komórki i w formatowaniu komórek ustawić jako walutowe (+ wybrac odpowiedni symbol - domyslnie masz zł w polskim excellu)
Napisane przez boxer82
nie iem czy dobrze zrozumiałem
Jezeli wpisujesz liczbe z symbolem dolara $ to excell nie widzi tego jako liczbę i wpisuje wynik 0Jezli chcesz żeby sumowało to musisz wpisać sama liczbe, zaznaczyć te komórki i w formatowaniu komórek ustawić jako walutowe (+ wybrac odpowiedni symbol - domyslnie masz zł w polskim excellu)
dokladnie, prawy przycik myszy na arkuszu > formatowanie komorek > liczby > walutowe i wybierasz sobie walute
ok mam. Dzięki.
i jeszcze taka drobnostka. JEżeli chodzi o dolary to jest system tylko wyświetlania ich przed cyfrą. Jest możliwość żeby wyswietlało się w takiej formule: xx $ ?
Jest taka opcja w przypadku euro