Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bluescreen w trakcie importu HH

9 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
804 Wyświetlenia
dretsim

Hej, jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o takie sprawy. Próbowałem szukać w google jaki rodzaj błędu oznaczają te numery, ale nic sensownego nie znalazłem.

Blusscreen wyskoczył z dwa razy podczas pracy HM2 (raz przy odświeżaniu wykresu/ raz przy imporcie rąk). W trakcie gry nie ma żadnych problemów.

Pierwsze co mi przyszło do głowy to RAM. Użyłem MemTesta i teoretycznie nie znalazło żadnych errorów. Generalnie komp nie poci się przy pracy i dość sprawnie mieli bazę (~30GB). Dysk był niedawno wymieniany, w komunikatach systemowych nie wywala żadnych błędów dysku więc to raczej nie wina HDD.

Lapek Dell inspiron 1525
Intel Core 2Duo 2GHz, 2.99GB RAM
Windows XP Pro (tak, jeszcze niektórzy tego używają :facepalm: ) SP2

Dzięki za wszelką pomoc :)

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
Micholin21

mi pomógł format :f_thumbsup: Najprawdopodobniej jest uszkodzona baza danych.

Odpowiedz
Cytat

Ja bym zaczal od dysku sprawdz czy masz jakis realokowane sektory, hdtune i napiecia na zasilaczu.

Odpowiedz
Cytat

Upewnij się, że masz prawidłowe sterowniki do dysków (zależne od płyty głównej). Miałem ten sam problem, komputer pokazywał bluescreena w różnych momentach pracy, zazwyczaj, gdy używany był HDD. Po wgraniu najnowszych sterowników, wszytko się uspokoiło.

Odpowiedz
Cytat
dretsim Autor wątku
dretsim

Dzięki za opowiedzi :fdrink

@krychu15

HDTune w zakładce Health pokazuje, że jest wszystko OK. Dysk tak jak pisałem był wymieniany jakieś 4 mce temu i dotąd wszystko śmigało bezproblemowo. Jeśli chodzi o napięcia, nie ma szans żebym to sprawdził ;) Zwyczajnie tego nie ogarniam.

@dohpaZ

Być może jest coś w tych sterownikach, ale jeśli chodzi o sterowniki zależne od płyty głównej to o jakie "urządzenie" w Menadzeże chodzi? To podświetlone?

Być może jest tak jak pisze Micholin21, bo w podglądzie zdarzeń systemowych jest sporo błędów związanych z postgreSQL typu:

"2013-09-17 10:43:35 CESTFATAL: the database system is starting up"

lub

"013-09-11 11:28:43 CESTERROR: prepared statement "insertplayer" already exists
2013-09-11 11:28:43 CESTSTATEMENT: PREPARE INSERTPLAYER (text,smallint,integer,integer,smallint) AS Insert into players (playername,pokersite_id,cashhands,tourneyhands,optimizationstatus) values ($1,$2,$3,$4,$5) RETURNING player_id;"

Pomocy :f_smile:, czy tylko format tu da radę?

Odpowiedz
Cytat

A sproboj sie telnetnac na port 5432 i zobacz czy sie uda, mozliwe cos w konfiguracji postgresql'a.
Zobacz czy jakas inna aplikacja nie nasluchuje na tym samym porcie, jak ma to miejsce np przy mysql i skype wtedy sie crushuje, cmd->netstat-n Jeżeli nie to przeinstaluj postgresa.

Masz port firewire, jezeli to cos masz tez nie teges ze sterownikami od karty sieciowej, lub plyty glownej.

Odpowiedz
Cytat
dretsim Autor wątku
dretsim

Jeśli to o to chodzi to wyskakuje coś takiego :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat

Tak, ten co zaznaczyłeś oraz ten poniżej.

Wejdź na stronę producenta płyty głównej i poszukaj jej. Tam na pewno znajdziesz aktualne sterowniki. Są one zazwyczaj tak podzielone, że łatwo można się domyślić, który jest od czego.

Odpowiedz
Cytat

Mi na bluescreena pomogla wymiana baterii w plycie glownej. Tylko, ze to byla stacjonarka

Odpowiedz
Cytat