Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Awarie komputerów

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
471 Wyświetlenia
Rinnok

Otoz mam kompa stacjonarnego i laptopa (aktualnie pisze z netbooka), oba wczoraj dzialaly a dzisiaj padly...nie wiem czy nie zostane zmuszony do zakupienia nowego kompa, bo w jeden dzien wszystko przepadlo...nie wiem co sie stalo laptop normalnie wczoraj dzialal a dzisiaj po odpaleniu jest czarny ekran (slysze ze windows normalnie sie wczytuje) (zanim go wlaczylem wlozylem kabel od monitora do wejscia laptopa, wczesniej tak pracowalem) czy ten kabel mogl cos uszkodzic ?? (bo stacjonarny w ogole nie startuje, dzisiaj probuje wlaczyc i widze tylko ze zasilacz sie wlacza, doslownie na chwile wentylator od procka, cd na chwile sie zapali, ale momentalnie wszystko sie wylacza...) (monitor dodatkowy dziala...ale boje sie go podlaczyc pod wejscie od netbooka bo jak sie trzeci spierdoli to juz nawet pisac nie bede mogl ;])

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
johnybravo80

Odnośnie stacjonarnego masz uszkodzony jakiś podzespół (miałem podobny przypadek kilka lat temu). Możesz dosyć łatwo zlokalizować uszkodzenie.
Odłączają dysk i sprawdź czy komp odpala. Potem CD (DVD) i tak, aż wystartuje. Rób to bez podłączonego monitora. Odłączasz wszystko (jaz zajdzie potrzeba to łącznie z grafiką, pamięciami, wyjęciem procka - nawet próbuj wystartować z podłączoną samą płytom głóną), aż się komp uruchomi. Jak zadziała, podłączasz wszystko za wyjątkiem ostatniego odpiętego urządzenia. Jak wystartuje to masz przyczynę uszkodzenia. Ale obstawiam jakiś napęd lub dysk, więc od tego zaczni. U mnie była to stacja dyskietek.

Odpowiedz
Cytat
Rinnok Autor wątku
Rinnok

odlaczylem cd, dysk i grafike, przez chwile myslalem ze sie uruchamia ale poszedl dymek na plycie glownej i zasmierdzialo...wiec chyba plyta glowna siadla?

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz

Jeżeli spaliłoby się coś innego niż płyta główna to ta dawałaby jakiś sygnał sugerujący co jest nie tak.

Może miałeś kompy w stanie czuwania i był jakiś grom z jasnego nieba i skok napięcia.

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Napisane przez sojowyjarz
Jeżeli spaliłoby się coś innego niż płyta główna to ta dawałaby jakiś sygnał sugerujący co jest nie tak.

Może miałeś kompy w stanie czuwania i był jakiś grom z jasnego nieba i skok napięcia.

niekoniecznie. Jeżeli będzie zwarcie na jakimś elemencie, to właśnie będzie objaw jak powyżej (delikatny ruch wentylatora i brak startu kompa). Zasilacz automatycznie się wyłączy.

Odpowiedz
Cytat