Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Awaria Laptopa

30 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
9,794 Wyświetlenia
winkel1989

Wieczorem odlozylem lapka. Ranow staje i dupa. Na cyzm polega problem? po obrazku windows - pojawia sie na ulamek sekundy niebieski ekran i następuje reset. Jakiekolwiek formy naprawy oferowane przez WIndows nie trybią.

Opis problemu wygląda następująco:

StartupRepairOffline
6.1.7600.16385
6.1.7600.16385
unknown
21199919
Auto-Failover
7
Noroocause
wersja systemu 6.1.7600.2.0.0.256.1
ustawienia regionalne 1045

Bawiłem się w biosie, wiele komend konczy sie pomylsnie, jednak nic z tego. Martwi mnie, że przy komendzie

bootrec.exe/Rebuildbcd - nie indentyfikuje zadnego zainstalowanego windowsa:(

Kotś potrafi pomoc, albo poda forum gdzie pomogą?

Odpowiedz
Cytat
29 odpowiedzi
artur2233

Po resecie włącza się windows?

Spróbuj chkdsk c:

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo

Miałem coś podobnego ale z pecetem po dociskałem wszystkie taśmy i problem minął. Lapka szkoda na razie rozbebeszać.
Spróbuj przeinstalować system z płyty.

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

Napisane przez artur2233
Po resecie włącza się windows?

Spróbuj chkdsk c:

Hej poszło, ale troche jest tego zeby przepisywać - a przekleić nie mam jak ;). Jeżeli to miało coś naprawić to niestety nie pomogło

@ICewhoo: niestety z płyty też nie mogę właczyć kompa;(.

Sprawa wygląda tak, że pojawia się czarny ekran z napisanem "uruchamianie systemu windows" bez ikonek i po jakims czasie czarny ekran, a potem niebieski.

odpalając z płyty dzieje się dokładnie to samo :(.

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

Wygląda mi to na problem z dyskiem i komenda chkdsk c: /f powinna pomóc. Być może nie dodałeś parametru f przy pierwszej próbie. Odpowiada on za automatyczną naprawę błędów. Samo wpisanie polecenia chkdsk jedynie sprawdza czy są jakieś błędy na dysku.

Jeśli to nie pomoże to spróbuj rozszyfrować co to za niebieski ekran ci się pojawia
Podczas uruchamiania komputera wybierz F8, następnie wybierz opcję 'Nie uruchamiaj automatycznie w przypadku awarii'. To pozwoli przeczytać komunikat o błędzie

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

Napisane przez MrJuskux
Wygląda mi to na problem z dyskiem i komenda chkdsk c: /f powinna pomóc. Być może nie dodałeś parametru f przy pierwszej próbie. Odpowiada on za automatyczną naprawę błędów. Samo wpisanie polecenia chkdsk jedynie sprawdza czy są jakieś błędy na dysku.

Jeśli to nie pomoże to spróbuj rozszyfrować co to za niebieski ekran ci się pojawia
Podczas uruchamiania komputera wybierz F8, następnie wybierz opcję 'Nie uruchamiaj automatycznie w przypadku awarii'. To pozwoli przeczytać komunikat o błędzie

Było lepiej, zaczely pojawiac sie 4 kolorki ;-).

Niebieski ekran wygląda tak:

A problem has benn detected and Windows has been shut down to prevent damage to your compuiter.

blablabla

Check for viruses, remove any newly installed hard drives or hard frive controlles. Check your hard drive to make sure it is properly configured and temrinated. Run chkdsk /F to check for hard drive corruption, and then restart your computer.

Technical information:

*** STOP: 0x0000007B (0xFFFFF880009A98E8, 0xFFFFFFFC0000034, 0x00000000000000, 0x000000000000)

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

Napisane przez MrJuskux

Było lepiej, zaczely pojawiac sie 4 kolorki ;-).

Niebieski ekran wygląda tak:

A problem has benn detected and Windows has been shut down to prevent damage to your compuiter.

blablabla

Check for viruses, remove any newly installed hard drives or hard frive controlles. Check your hard drive to make sure it is properly configured and temrinated. Run chkdsk /F to check for hard drive corruption, and then restart your computer.

Technical information:

*** STOP: 0x0000007B (0xFFFFF880009A98E8, 0xFFFFFFFC0000034, 0x00000000000000, 0x000000000000)

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

No to masz napisane co zrobić w pierwszej kolejności. Uruchom chkdsk c: /f
Najlepiej chyba będzie jak spróbujesz to zrobić z konsoli odzykiwania windowsa. Włóż płytę z windowsem i tam będziesz miał jakąś opcję napraw system.
Jeśli nie uda ci się tego zrobic bo np znów wywali komunikat to spróbuj odpalic z jakiejś dyskietki strartowej . Jeśli i to jest niemożliwe to jest spróbuj cgrać na płytę narzędzia Hiren's BootCD. Dzięki temu będziesz mógł odpalić m.in wirtualnego windows xp . Pozwoli ci to na wpisaniu w wiersz poleceń chkdsk c: /f.
Próbuj.

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

1. Robią F8 podczas uruchamiania mam opcje napraw system i tam wchodze w wiersz polecenia i tam wpisywalem tą komendę - robiło się coś tam i nie pomogło.

2. Niestety gdy odpalam z płyty dzieje się to samo.

3. Laptop nie ma wejscia na dyskietki ;)

4. Opcja wgrania na pendrive wchodzi w grę, bo widzę że opcja uruchomienia takiego dysku niby sie znajduje, ale nie wiem czy to podziała.

co z tego sciagnac?:P
http://www.hiren.info/pages/bootcd

ok mam

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

Sorry. Powieliłem wpisy

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

1. Robią F8 podczas uruchamiania mam opcje napraw system i tam wchodze w wiersz polecenia i tam wpisywalem tą komendę - robiło się coś tam i nie pomogło.

Rozwiń wątek. Co dokadnie się robi? pojawiają się jakieś komunikaty?, chyba nawet nie napisałeś o jaki windows chodzi.
Tak jak mówię , najprawdopodobniej problem jest z dyskiem i na tym bym się skupił. Przywróć też ustawienia domyślne biosu.
Po przywróceniu ustawieć zobacz czy może komunikat na niebieskim ekranie sie nie zmienił.
Naprawa przez opcję na którą klikasz może być nieskuteczna gdyż ingerujesz w dysk na którym jest system i wywołane polecenie. Powinieneś spróbować zrobić to w któryś z wyżej przedstawionych przeze mnie sposobów.

Gdy odpalasz z płyty mówisz dzieje się to somo, ale co, resetuje się czy pojawiają się takie same komunikaty po wpisaniu polecenia chkdsk?

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

Napisane przez MrJuskux
Rozwiń wątek. Co dokadnie się robi? pojawiają się jakieś komunikaty?, chyba nawet nie napisałeś o jaki windows chodzi.
Tak jak mówię , najprawdopodobniej problem jest z dyskiem i na tym bym się skupił. Przywróć też ustawienia domyślne biosu.
Po przywróceniu ustawieć zobacz czy może komunikat na niebieskim ekranie sie nie zmienił.
Naprawa przez opcję na którą klikasz może być nieskuteczna gdyż ingerujesz w dysk na którym jest system i wywołane polecenie. Powinieneś spróbować zrobić to w któryś z wyżej przedstawionych przeze mnie sposobów.

Gdy odpalasz z płyty mówisz dzieje się to somo, ale co, resetuje się czy pojawiają się takie same komunikaty po wpisaniu polecenia chkdsk?

1. Jestem kompletny laik komputerowy stad utrudniona komunikacja:).

2.Po zrobieniu chkdsk pojawia sie komunikat o dysku ile ma pojemnosci itd [dodam, ze pisze o 100gb czyli jednej glownej partycji, mam jeszcze druga z ponad 200gb]

3. Windows 7

4. Dodam, że komputer zaczął też bardziej hałasować mam nadzieje, ze to nie jest usterka mechaniczna :(, chocaz wydaje sie byc to niemożliwe.

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

Mam nadzieje że nie zapomniałeś o dopisaniu /f do komenty chkdsk. Komenta ta powinna skanować dysk. Powinieneś widziec podczas tego procesu jaka część dysku została już sprawdzona. Jeśli dostajesz tylko informacje o tym jaki masz dysk to trochę mało. Nie wiem jak bardziej cię nakierować. Proponuje skorzystać z Hiren's BootCD albo z płyty z windowsem. Jeśli to nie pomaga to nie wiem co tu ci więcej podpowiedzieć. Moim zdaniem jeśli poszła ci tylko jakaś struktura plików czy rejestru to polecenie chkdsk c: /f na pewno pomoże. Jeśli masz uszkodzone bootsectory to będzie większy problem

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

ta komenda nie pomaga - ogolnie robi sie mega szybko i nic nie zmienia i pokazuje niepelna wartosc dysku rzeczywista, jakby widzialo 1 partycje.

otworzylem skurwiela i podmuchałem - nic:).

Wlozylem hirenboot na usb odpalilem lapka z usb - ale pojawia sie komunikat

Error loading operationg system.

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

zrobilem kolejny raz chkdsk - trwal dluzej niz zawsze ;-).

Na koncu pojawilo sie cos takiego:

Nie mozna przeniesc zarejestrowanych komunikatów do dziennika zdarzeń. Kod Błedu: 50.

niestety to nie pomogło.

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

doszedlem do wniosku, ze mi sie cd-rom chyba tez zjebal.

Bo w bootmenu jak wybieram naped to mam "+" przy usb storage i hard drive, a przy cd/dvd/drive ni huhu

any help?:(

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

przywróć ustawienia domyślne biosu

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

Napisane przez MrJuskux
przywróć ustawienia domyślne biosu

plz jak za raczke - przez konsole jak to zrobic?:P[przypominam win 7]

szukam po necie, ale nie widzę specjalnie cennych wskazówek.

Odpowiedz
Cytat
winkel1989 Autor wątku
winkel1989

ok mam - zrobilem by uruchamialo z plyty domyśnie - cos jest nie tak :(.

cholera cd-rom tez sie zbanczyl od razu?;/

Odpowiedz
Cytat