Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

2 monitory i laptop

17 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
3,103 Wyświetlenia
mgrudzie

kupilem sobie ostatnio drugi monitor i chcialem wyprobowac setupu 2xmonitor zamiast monitor+laptop.

przy uzyciu kabla analogowego mam takie lekkie smugi itp wiec kupilem sobie rozdzielacz hdmi i chciaem podpiac 2monitory przez to ale mi po prostu kopiuje sygnal, nie umiem zmienic zeby dawalo 1 na 1 i inny na 2 - jak to zrobic ? czy to wina karty graficznej czy czegos ?

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi

A ile masz w laptopie wyjść pod monitor? Zakładam, że jedno. Co znaczy, że możesz podpiąć maksymalnie 1 monitor. Ewentualnie gdy masz w lapku d-sub i hdmi można spróbować podpiąć po jednym monitorze z osobna.

Do multi screena potrzebujesz stacjonarki i odpowiedniej karty graficznej np jakiś radek z eyefinity.

Odpowiedz
Cytat
Pyszu

też to przerabiałem.

Zwykłym splitterem HDMI nie "podzielisz" rozdzielczości na dwa tylko skopiujesz. Jedno wyjście jedna rozdzielczość.
Chyba, że kupisz nieopłacalny wynalazek, który z rozdzielczości matrycy 30' monitorów tj. 2560x1600 robi dwa kompletnie nieużyteczne mniejsze rozdzielczości.

Zostają opcje
smużenie z HDMI + VGA
sprzedaż dwóch monitorów zakup jednego MONITORA nie telewizora 30' z rozdziałką 2560x1600 <---- polecam najbardziej ze wszystkich opcji
Jeśli nie chcesz pozbywać sie monitorów to zakup puszki (PC) za mniej niż 1000zł z odpowiednią kartą graficzną na dwa wyjścia HDMI

Odpowiedz
Cytat

2 słowa, które wyczerpują temat:

Matrox DualHead2Go

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie Autor wątku
mgrudzie

nie ma zadnego softu ktory po prostu wysyla 2sygnaly kablem i w zaleznosci co go odbiera to taki obraz wyswietla? kurde to nie jest trudne przeciez do napisania dla jakichs specow , musi cos byc

Odpowiedz
Cytat
evog

Napisane przez mgrudzie
nie ma zadnego softu ktory po prostu wysyla 2sygnaly kablem i w zaleznosci co go odbiera to taki obraz wyswietla? kurde to nie jest trudne przeciez do napisania dla jakichs specow , musi cos byc

To jest właśnie to: Matrox DualHead2Go

Odpowiedz
Cytat
Pyszu

Napisane przez Pyszu

Chyba, że kupisz nieopłacalny wynalazek

Odpowiedz
Cytat

Chyba, że kupisz nieopłacalny wynalazek

Zdefiniuj 'nieopłacalny'.

Koszt takiego urządzenia to około 400 - 500 zł, a to raptem ~1.5BI dla gracza nl100, a afaik mgrudzie gra wyżej.

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie Autor wątku
mgrudzie

Napisane przez evog

Napisane przez mgrudzie

To jest właśnie to: Matrox DualHead2Go

to jest external device a nie soft

ja drugi monitor kupilem za 320zl i nie chce wiecej wydawac :P

Odpowiedz
Cytat
evog

na sofcie nie ma takiej mozliwosci, musi byc external device

Odpowiedz
Cytat
coorchuck

a jaka rozdzielczość mają te monitory?? jak full hd to pewnie coś by sie dało wymyslić , jak 2560x1440x czy 2560x1600 to ciężko

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie Autor wątku
mgrudzie

oba hd normalne 1920x1080 czy tam ile

Odpowiedz
Cytat
mariuszl2

Nie da sie tego zrobić sciągając jakiś prosty program z neta. Jedyne rozwiązanie opisał ci JasonWatch

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

chyba nie do końca jedyne:) jeśli masz wyjście (wejście?) express card to możesz sobie kupić podstawkę do laptopa do której włożysz zwykłą kartę pci express 16 i podepniesz zasilacz a to z kolei podłączysz pod laptopa przez wyżej wspomniane express card. Jaką kartę włożysz już twoja sprawa, ograniczeniem jest moc zasilacza. :)

Tu link dla zainteresowanych, w którym wyjaśnione szczegółowo jest co i jak
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=40082

Powinno wszystko działać jak w stacjonarnym, jedyną przeszkodą jest cena...

A tu link do samej "przejściówki" http://www.hwtools.net/Adapter/PE4H.html

Są też gotowe zestawy (zasilacz+ładna obudowa+ przejściówka) tylko to jeszcze więcej kosztuje.

Odpowiedz
Cytat
Sterwor

Napisane przez JasonWatch
2 słowa, które wyczerpują temat:

Matrox DualHead2Go

Tez jestem w trakcie kupowania takiego urzadzenia. Moglbys mi powiedziec jaka jest roznica miedzy rozdzielaczem analogowym, a digital, jak to wplywa na jakosc obrazu.

Czy wiesz gdzie moge tanio takie urzadzenie znalezc?

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie Autor wątku
mgrudzie

na digital nei masz zaklocen prawie i jakosc lepsza niz na analogowym.
mi np na kablu analogowym widac na monitorze smugi czasem, przy niektorych tlach takie mruganie - przy cyfrowym wszystko spoko.

Odpowiedz
Cytat

http://www.matrox.com/graphics/en/products/gxm/dh2go/?productTabs=1#specs

Różnice.

Ogólnie chodzi o to, że w wersji analogowej nie masz DVI (co zrozumiałe), w jakości nie powinno być żadnych różnic, o ile mówimy o domowym sprzęcie i użytkowaniu.

Odpowiedz
Cytat