Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nash Equilibrium liczenie M

11 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,293 Wyświetlenia
balnior
PokerStrategist

Witam,
używam HeadsUp Push/Fold Nash Equilibrium i mam jedno pytanie.
Przy liczeniu M nie wiem, czy brać pod uwagę blindy. Np.
Dla blindow 50/100
SB - 500 chips
BB - 500 chips

SB posts 50 chips, BB posts 100 chips, wtedy:
SB M = 450/100 = 4,5
BB M = 400/100 = 4
A więc M = 4
Gdybym uwzgędnijł blindy, to by w obu przypadkach wyszło 500/100 = 5, a więc dość spora różnica.
M w tym przypadku to 4 czy 5?

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi
8dyb8
Oldschool Grinder

piec

Odpowiedz
Cytat
02bub02
PokerStrategist

5, ale czemu używasz M? ?(

Jeśli używasz tego to te wartości są podane w BB, nie w M.

Odpowiedz
Cytat

Koledze M musiało pomylić się z BB. W powyższym przykładzie jak dzielimy na 100 to otrzymujemy ilość BB. Dzieląc na 150 (BB + SB) otrzymalibyśmy M.

Odpowiedz
Cytat
balnior Autor wątku
balnior
PokerStrategist

Tak pomyliło mi się M z ilością BB.
A mam jeszcze jedno pytanie. Do jakiej wielkości stacka najlepiej używać Nasha na HU na bardzo niskichlimitach. Tak od 13,14 BB i mniej będzie w miarę optymalnie ?

Odpowiedz
Cytat
aenimka
PokerStrategist

Nie uzywaj nasha slepo tylko dostosuj sie do przeciwnika.

Odpowiedz
Cytat
SweetPaul
Poker Player

Napisane przez aenimka

tak, ale jak nie dasz rady to 8 i poniżej. w ekstremalnych przypadkach jeśli twój przeciwnik jest o niebo lepszy to leć od 12'stu ;)

Odpowiedz
Cytat
balnior Autor wątku
balnior
PokerStrategist

Napisane przez aenimka

A mógłbyś podesłać jakieś linki/materiały odnośnie tego jak dostosowywać tabelkę Nasha pod przeciwnika?

Odpowiedz
Cytat
aenimka
PokerStrategist

Musisz sam zoabczyc czy przecinik jest bardziej tight i calluje albo pushuje szerzej czy bardziej wasko niz nash i wtedy np. mzoesz pushowac i callowac odpowiednio do niego.

Odpowiedz
Cytat

Polecam również zrozumieć czym jest tabelka Nasha, aby nie pisać takich głupot jak "dostosowanie tabelki Nasha pod przeciwnika" ;)

Tabelka Nasha to tabelka Nasha. Gra się nią kiedy osoby nie mają nad sobą edge'a w fazie push or fold, więc grają tak, aby w long runie obydwoje na tym ani nie tracili ani nie zarabiali. Kiedy masz edge na przeciwnikiem, tj. potrafisz zobaczyć, że calluje/pushje zbyt tight/loose to możesz odpowiednio dostosować swoją grę. Jak? Np. Pracując nad swoją grą w ICMIZER'ze.

Odpowiedz
Cytat
GrzechuBrzeg
PokerStrategist

Dokładnie jak pisze aenimka powyzej.
Wczoraj grałem z gosciem i mnie zwyzywał od fischy i żebym zobaczył na swoje staty.
Pierwszy raz przegrał i jak mu napisałem ze sie do niego dostosowałem to gosc przerwał gre i zmusił mnie zeby wziac deala.
Czytanie przeciwnika i dostosowanie sie dobranie optymalnej strategi to podstawa.
Tabelki mogą pomóc ale nigdy nie powinny byc na 1 miejscu.

Odpowiedz
Cytat