Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 22 vs mini 3b na 26bb deep - 33$ Turbo

9 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
722 Wyświetlenia
Bielanek
BlackMember

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$25/$50 No-Limit Hold'em (2 handed)

Known players:
[tg]BB$1660.00:///////;SB (Hero)$1340.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with 2:h, 2:s.
Hero raises to $100.00, BB raises to $200.00, Hero raises to $1,365.00, BB folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $175.

Notki o graczu:
SNG HU 33' 16/-8/-500

bronił z Q7s i na JT2r d 1/2 t:5 d 1/2 r:Q d 1/3
ogólnie CALLING STATION
mini 3b 2x / f na 20bb
agresywnie reagował na limpa
grał do 3bb / c z K5s na 15bb
widział jak go pushowałem vs steal z K8s na 15bb

Ogólnie jest to słaby gracz i mógł nas mini-3b zarówno z AA, jak i 56s. Ja widzę to tak:

300 * f + 2680 * e - 1240 = cEV

gdzie:

f - fold equity
e - equity when call
cEV - chips EV

porobiłem sobie kilka symulacji i ciekawe rzeczy wyszły. :) Jak według was to wygląda? Ile dajecie mu fold equity, jaki calling range? No i czy obliczanie samego cEV się zgadza według Was?

8 odpowiedzi
kacper1230
PokerStrategist

Przeciwko bardzo słabemu przeciwnikowi raczej bym się nie odważył na takie zagranie, bo on tutaj może sprawdzić każdego Ax, wyższe K, każdego pocketa, sporo rzeczy które mógłby również miniraisować (chociaż ten miniraise nie musiał oznaczać żadnej z tych rąk). Jeśli chodzi o wzór na EV to gdzieś miałem też jakiś ciekawy i postaram się później poszukać (teraz jestem na innym komputerze a mam go gdzieś w archiwum) i go napiszę.

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Lepiej nie szukaj tylko sam go wymyśl. :) Ja ten sam napisałem, to jest akurat bardzo proste. Przedstawiliśmy to równanie za pomocą funkcji cEV(f) (zależność f od e poobliczaliśmy ręcznie w equalitorze) i jak się okazało taki push jest opłcalny niemalże dla całej dziedziny (tj. calling range)!, zatem dostosować się do niego jest bardzo trudno.

Nikt nie zainteresowany głębszym przemyśleniem tego?

kacper1230
PokerStrategist

EV= (% he fold)*(pot you win) + (%he call)*( (%you win)*(how much you win)+(% you lose)*(how much you lose))

To kiedyś pisali w grupie hu sng z angielskiego forum.

Ja raczej nie czułbym się na siłach żeby to skonstruować samemu :P

gangamamur
Oldschool Grinder

Wzór wydaje się być poprawny i logiczny.
Zgodnie z tym wzorem możemy narysować wykres cEV(f) przy założeniu że 3-betował on tam 100%.

Zgodnie z wykresem widać że ten push jest często opłacalny ponieważ przeciwnik musiał by sie niezwykle dobrze przystosować. Musiałby callować od ok 10%-5% zakresu swoich kart (foldować od ok 90% do ok 95%). Co jest ważne jak widać zbyt tight callowanie przeciwnika jest opłacalne dla ciebie.
Ale pierwszy wykres jednak odbiega od rzeczywistości ponieważ rzadko przeciwnik będzie tam podbijał 100 %. Podobny wykres można zrobić dla cEV(f) ale przy założeniu że będzie on tam 3-betował 60% co w tym przypadku jest możliwe.

W drugim przypadku będzie musiał foldować więcej niż ok 85% (callować tylko w 15 %) aby nie było to opłacalne dla ciebie. Jest to oczywiście mało prawdopodobne w tym przypadku. Czyli zagranie to powinno być opłacalne.
Wydaje mi się że jest najlepsza opcja rozgrywania pocketa w tej sytuacji.

StahooKrk
Oldschool Grinder

to gangamamur :

w jakim programie rysowałeś te wykresy?

Bardzo ciekawy temat jutro w pracy pokminie nad tym

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Wykresy były robione w Excelu.

Equity obliczaliśmy w Equalitorze dla poszczególnych calling range, a wykres to połączenie poszczególnych punktów, czyli w sumie standardowa procedura doświadczalnego tworzenia wykresu. Pozdrawiam! :)

StahooKrk
Oldschool Grinder

Założenia: Villain 3bet range = 40 %

Na wykresie widać że jeśli villain gra min 3bet z 40% to nasze zagranie jest tylko min opłacalne (( FEq ( 0- 81% ) , max cEV ok. 84 chipsów)), jeśli calluje z tight rang ( max. 7,5% ) , to jesteśmy sporo na minus.

Bielanek Autor wątku
Bielanek
BlackMember

Tak, Gangamur przedstawił wyżej wykres przy 60% 3bet i jeżeli gościu będzie wąsko to callował to rzeczywiście jest zbyt mało pieniędzy w puli by stosunek stacka do puli był opłacalny. Jeżeli jednak gościu gra tutaj almost 100% of range to taki push będzie według mnie opłacalny.

Takie wykresy mimo wszystko pokazują baaaardzo wiele :) i przydałoby się je robić praktycznie dla każdej analizowanej sytuacji w fazie late.