Przejdź do forum
Skrill - przelew cz...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Skrill - przelew czy karta ?

18 Posty
9 Użytkownicy
1 Reakcje
5,863 Wyświetlenia
Uazi89
Poker Player

Witam was!

Udało mi się zgarnąć parę dolarów i chciałbym wypłacić nieco, i zastanawiam się jak to wygląda... prawnie, czy kwotę (powiedzmy 350$) bardziej opłaca się przelać ze skrilla na konto czy wyrobić sobie kartę? a druga sprawa to czy jeśli przelew przekroczy 1000zł. po przeliczeniu, nikt się o to nie przyczepi ? (w sensie prawnym, skąd ta kasa, co to itd. )

jeżeli był taki temat to przepraszam

pozdro :sdrink

Odpowiedz
Cytat
17 odpowiedzi
Danyt1990
PokerStrategist

Kwotę 350$ możesz sobie wypłacić przelewem zatytułowanym "nielegalna kasa z pokera" i nikt się nie przyczepi :P Inna sprawa że wyrobienie karty w dłuższym okresie jest bardzo wygodne, teoretycznie póki przelewy nie przekroczą 5k$ nikt nie powinien reagować, niemniej jeśli masz zamiar wybierać profity częściej to polecam zamówić kartę.

Odpowiedz
Cytat
Uazi89 Autor wątku
Uazi89
Poker Player

Wielkie dzięki za odpowiedź :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Spiderro
Oldschool Grinder

To ja podepnę się pod ten wątek. :P

Chciałem zapytać która z poniższych opcji jest wg was najbardziej opłacalna dla mnie (konto Skrill w USD, konto bankowe w PLN):

1. Przelew ze Skrilla na konto bankowe.

Tak robiłem do tej pory. Prowizja Skrilla to jakieś 4$ + przewalutowanie, na którym traci się ok. 0.10-0.12 kursu. Wszystko śmiga ok, tylko pytanie czy jest to w pełni bezpieczne i skarbówka nie ma szans się doczepić? (wypłaty do max 1000$).

2. Założenie karty Skrilla w USD i wypłaty z bankomatu w PLN.

Z tego co wyczytałem przy każdej wypłacie z bankomatu jest pobierana opłata 1,80 EUR + przewalutowanie jak chcę wybrać hajs w PLN (no i opłata 10 EUR/rok za kartę). Czy to przewalutowanie jest lepsze, gorsze, czy takie same jak w przypadku przelewu ze Skrilla na konto bankowe? I czy przypadkiem wybieranie pieniędzy z karty nie jest bezpieczniejszym rozwiązaniem pod względem prawnym?

3. Założenie karty Skrilla w USD i płacenie nią w sklepach.

Tej sytuacji raczej nie rozważałem, gdyż nie utrzymuję się tylko ze środków z pokera i wypłaty robię co 3-6 miesięcy, natomiast chciałbym wiedzieć czy takie rozwiązanie nie jest korzystniejsze pod względem przewalutowania.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Hej Spiderro,

Najbardziej opłacalna jest opcja 2 i 3. Obie są tak samo dobre pod względem przewalutowania, ale zauważ, że przy płatności w sklepie nie płacisz żadnej prowizji.

Jeśli korzystasz tylko okazjonalnie, to właśnie opcja numer 3 jest najkorzystniejsza. Po prostu od czasu do czasu możesz sobie coś kupić kartą Skrill :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Spiderro
Oldschool Grinder

A możesz powiedzieć tak orientacyjnie ile traci się na tym przewalutowaniu przy wypłacie z karty Skrilla? Czy jest to mniejsza kwota niż przy przelewie ze Skrilla na konto bankowe?

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Przy wypłacie na konto bankowe płacisz prowizję za przewalutowanie w wysokośći 2,99% pobieraną przez Skrill. Przy wypłacie kartą (zakładając, że wybierzesz odpowiednią opcję w bankomacie) przewalutowania dokonuje MasterCard, który nie stosuje takiej prowizji.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Spiderro
Oldschool Grinder

Czyli przy wypłacie pieniędzy z bankomatu kartą Skrilla nie tracę nic na przewalutowaniu i potrącają mi tylko 1,80 EUR przy każdej wypłacie?
A jaka jest max kwota jednej wypłaty z bankomatu za pomocą tej karty i czy jest dzienny/miesięczny limit wypłat?
Wybacz, że tyle pytań, ale próbuję znaleźć najbardziej opłacalny system wypłat. :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Dzienny limit wypłat kartą to 250 EUR czyli wychodzi 1000 zł z hakiem. Oczywiście opłaca się wypłacać maksymalną dostępną kwotę, bo prowizja jest stała - 1,80 EUR. Posiadając konto VIP można mieć wyższe limity, a za wypłatę z bankomatu nie ma wtedy prowizji.

Pytaj - wiadomo, że każdy chce znaleźć optymalne rozwiązanie :)

Odpowiedz
Cytat
Spiderro
Oldschool Grinder

Ok, czyli załóżmy, że chcę wypłacić np. 250$ i aktualny kurs dolara wynosi 3.00. To oznacza, że z tych 250$ otrzymam 750 zł pomniejszone tylko o prowizję czyli 1,80 EUR?

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

W bankomacie wybierasz kwotę w PLN, więc wpisujesz, że chcesz wypłacić 750 złotych. Taką kwotę otrzymujesz, a na koncie Skrill (zakładając taki kurs) pobierają Ci 250 USD + 1,80EUR (przeliczone na USD) prowizji za wypłatę z bankomatu. Kursu waluty nigdy co do grosza nie określisz, bo bierze się kurs z dnia rozliczenia (a nie z dnia transakcji), a jaki będzie kurs za kilka dni nie wiesz ;)

W każdym razie jest on bardzo zbliżony do aktualnego.

Odpowiedz
Cytat
Spiderro
Oldschool Grinder

Kurs kursem, ale najważniejsze, że nie ma przewalutowania i opłata tylko za prowizję, więc w sumie to jest chyba najbardziej opłacalny system wypłat.

Dzięki za wszystkie informacje. :)

Odpowiedz
Cytat
Stawk0
Poker Player

To i ja mam pytanie. Bardzo możliwe, że odpowiedź gdzieś już padła, więc z góry przepraszam za lenistwo :f_drink:
Z konta skrill wypłaciłem na moje konto w mbanku( w euro) 250 euro(- 2,50 opłaty). W historii transakcji widnieje jednak wpływ na 229 euro. Czy ktoś wytłumaczy laikowi, któremu wydaje się, że jest oszukany, dlaczego 20 euro zniknęło w niewyjaśnionych dla mnie okolicznościach? Czy wyglądało to tak, że skrill podwójnie tutaj tę wypłatę przewalutował i opłacałoby się bardziej wypłacić na konto w zł, nie wspominając już o wypłacie za pomocą karty skrilla?

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Hej Stawk0,

Skrill wykonuje przelewy w PLN, dlatego wypłata na konto walutowe nie ma sensu. Pierwsze przewalutowanie wykonuje Skrill (z EUR na PLN), a potem bank, gdy przychodzi przelew w PLN na konto w EUR. I na tych dwóch przewalutowaniach tyle straciłeś. Lepiej wypłacać na konto w PLN, a najlepiej zaopatrzyć się w kartę.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
SickBoy4444
PokerStrategist

Witam.
Nie wiem czy mogę ale i tak się podepnę pod ten temat :f_biggrin: bo mam pytanko: jaki przelicznik w stosunku np do średniego kursu $ ma MasterCard i ewentualnie do kursu $ jeśli przelewałbym do banku.

Odpowiedz
Cytat
deltoos
PokerStrategist

Wypłacając kartą uzyskujesz kurs bardzo zbliżony do tego podanego na stronie NBP. Przelewając na konto płacisz za przewalutowanie około 4% + opłata za taka operację (niecałe 3 E). Dużo lepiej wypłacać za pomocą karty, której koszt zwróci się natychmiastowo.

Odpowiedz
Cytat
TIGERBMW
PokerStrategist

dzieki za informacje :0

Odpowiedz
Cytat
kkonix
Poker Player

oczywiscie karta jest najlepszym rozwiazaniem

Odpowiedz
Cytat