Założyłem konto Skrill, walutą główną jest PLN. Chcę zawnioskować o wyrobienie karty w PLN, jednak mam do wyboru tylko opcje karty w EUR. Czy coś zrobiłem nie tak przy rejestracji, że Skrill proponuje mi kartę w EUR a nie w PLN?
Kart wydawane są tylko w Euro. Nie masz co się martwić wszystkie rozliczenia będziesz miał robione w PLN. Zero kosztów .
Oki, dzięki za odpowiedź. Jednak zastanawia mnie to, że w regulaminie Skrilla piszą, że jednak można wnioskować o karte w PLN:
"3.2 Karta Skrill użytkownika może zostać wydana w walucie EUR, USD, GBP lub PLN, przy czym
użytkownik zostanie poproszony o wybranie jednej z niżej wymienionych walut podczas składania
wniosku. "
Napisane przez bikmak99
Jaka waluta jako główna jest najkorzystniejsza? Wczoraj założyłem w USD, błąd?
Zależy gdzie mieszkasz? I gdzie wydajesz pieniądze. Dla mnie korzystającego w Polsce najlepiej w PLN. Mam stworzone subkonta w Euro i USD. Jak wlewam z P* Euro wpada na subkonto Euro. Z subkonta wypłacam na Revolut. Na skrill wpłacam PLN blikiem. I tak zataczam koło bez przewalutowań. No a teraz jak gram na Unibet to leje w dwie strony PLN.
W Polsce.
Założyłem w USD, bo czasem przelewam z Pstars USD a później leje gdzieś dalej w USD.
Ale najmniej chciałbym trącić na wypłatach karta
Czyli wypłata ze skrilla na revolut jest darmowa? Ja nigdy tego revoluta nie używałem ale wkurza mnie te ok 3% prowizji za przewalutowanie mimo skrill silver przy wypłacie w bankomacie.
Ma ktoś porównanie z wypłatą na revolut lub inny kantor walutowy?
Sam sobie odpowiedziałem, mam konto walutowe w alior, chciałem właśnie zasilić konto i użyć kantoru walutowego aliora który akurat działa bardzo dobrze i ma dobre kursy.
Ale przy wypłacie ze skrill mając konto w USD przy przelewie na konto PLxxxx skrill automatycznie dolicza przewalutowanie bo chce na konto w PL wysłać PLN więc robi konwersję USD / PLN i wysyła PLN mimo iż konto podałem walutowe w USD
OK, widzę, trzeba kupić tą płatną opcję "metal" żeby to miało sens, chyba, ze z revolut na konto bankowe i wtedy bankomat, tak to robisz?
Wypłacam rzadko, korzystam z karty płacąc, odkładam na niej na wakacje.
Wypłaty do 800 zeta są za free na standardowym koncie, reszta 2% więcej. To i tak lepiej niż na przewalutowaniu skrill 3,99%. Tak jak piszesz wyższe limity więcej korzyści. Masz lepiej oprocentowane konto oszczędnościowe, które może zarobić Ci na Metal ( brak belki ) . Możesz też przelewać na inne konto bankowe i z niego wypłacać większą kasę. Zresztą gotówka teraz jest niepotrzebna , ja już nie pamiętam kiedy korzystałem z gotówki. Chyba że jadę na giełdę warzywną.
Dzięki,zaloze darmowe, zobacze jak to dziala i ewentualnie pomyśle o metal.
Natomiast gotowka w obliczu cbdc, chorych prowizji za platnoaci karta i zapowiadajacego sie kryzysu finansowego / bankowego jest wg. Mnie niezbedna. Chociaz przez ostatnie lata uzywalem glownie karty to teraz wolę gotówkę.
Karta skrill jest w EUR, można co prawda płacić w sklepach w PL-u bez przewalutowania, ale wypłaty w bankomatach już bez tego chyba nie przejdą. W związku z tym moje pytanie. Czy można zrobić taki myk jak kiedyś z ecopayz, że przy kasie np. w DINO robimy zakupy a kasjera prosimy jeszcze o wypłatę 500 zł, co zsumowane na paragonie wygląda jak zwykłe zakupy. Czy ktoś próbował?
Trochę lamerskie pytanie, wpłacając na revolut wchodzisz w skrilla i wybierasz wypłać i konto bankowe czy przelewy / przelew miedzynarodowy czy jakoś inaczej?
Ja wypłacam na konto bankowe , podajesz wszystkie dane muszą być twoje. Później przechodzisz weryfikacje , podajesz zgodę na pobranie danych z konta Revolut. Chyba że wcześniej wyślesz im wyciąg z konta Revolut i prześlesz do Skrill. Ja to raz zrobiłem i mam teraz podpięte konto , pieniążki w sekundę na koncie.
Już nie pamiętam dlaczego zrezygnowałem z zasilania kartą, ale z tego co mi się kojarzy to coś kosztowało lub karta zabiera tylko PLN, bo takie mam konto. A $ i € można tylko przelewem bankowym.
Okej, mówię jak wyszło.
Revolut -konto darmowe - można zasilić konto USD kartą Skrilla bez żadnych prowizji. Przewalutowanie przez revolut po kursie międzybankowym. Wypłata z Revolut na konto bankowe w pl doszła po godzinie.
Więc działa ale lepiej żeby kasy na konto w banku nie wypłacać mimo wszystko na wszelki wypadek.
A trochę poszperałem i jesli chodzi o płatne alternatywy to chyba ZEN wychodzi najtaniej bo za 30zł/mc mamy przewalutowanie za 0 i miesięczny limit z bankomatu 800e
Nie wiem jakimi kwotami obracasz, ale w Revolut masz możliwość wypłat 800 zł. miesięcznie za free. Reszta 2% prowizji to nie jest jakaś wygórowana prowizja. Jak wypłacasz 5000 to 84 zł prowizji wyjdzie. Możesz wykupić wyższy pakiet METAL 50zł. masz 3000 limit wypłat czyli 2000 ponad to wyjdzie 40 zł razem 90 , czyli się nie opłaca, ale są też inne plusy , nielimitowana wymiana walut. Trzeba pamiętać że bez tego masz za free do 5000 miesięcznie. Powyżej 0,5 % prowizji. No ale masz cashback za płatność kartą. No i oprocentowanie lokaty 4,5% zamiast 4,05%. Odsetki naliczane codziennie. Przy 10k zł. masz 37,5zł miesięcznie odsetek czyli ok. 15k zł i masz METAL za free.
Bez wiedzy ciężko doradzić , sam musisz sobie przeliczyć jaki pakiet wybrać , ale na pewno nie pchał bym się w dodatkowe karty typu ZEN.
Zawsze możesz zasilić konto , mamy, babci , siosty kolegi i itp a oni Ci wypłacą gotówkę . Jak obracasz dziesiątkami tysięcy.
Druga sprawa jak obracasz dużą gotówką , to najbezpieczniej przewalutować w skrill ( masz chyba wtedy wyższy level i niższe przewalutowanie ) wtedy wypłacasz spokojnie. Ogólnie rozwiązań w chuj.