Jak w temacie. Jakiej zasady powinniśmy używać do callowania PP pod seta??
Zasady EV+ in longrun
każdy taki call powinien być rozpatrywany osobno. Pewnym jednak jest, że nie jest to opłacalne jeśli nie możemy wygrać więcej niż ~8.5*(koszt sprawdzenia), czyli przy standardowym podbiciu przed flopem 3xbb Effective stack musi być większy niż 25.5bb (przy założeniu set miningu, pomijając spoty gdzie możemy wygrać bez seta).
Powinniśmy jednak dostosowywać grę do przeciwnika.
anyway jest chodzi o sng to pod seta oplaca sie sprawdzac TYLKO w najwczesniejszej fazie (ja ograniczam sie do pierwszego i drugiego poziomu blindow), pozniej jest to palenie kasy, gdyz zaraz wchodzisz w fazie push or fold, gdy najlepiej jest wejsc z jak najwiekszym stackiem
Napisane przez ninusss
anyway jest chodzi o sng to pod seta oplaca sie sprawdzac TYLKO w najwczesniejszej fazie (ja ograniczam sie do pierwszego i drugiego poziomu blindow), pozniej jest to palenie kasy, gdyz zaraz wchodzisz w fazie push or fold, gdy najlepiej jest wejsc z jak najwiekszym stackiem
Gram tak samo.
Na wyzszych blindach dopelniam z SB jezeli podbicie nie jest wyzsze niz 3bb i jest conajmniej juz 3 w grze , z BB tak samo tylko ze wystarczy mi 2 w grze.
Na wyzszych blindach to zalezy od mojego stacka , od stacka kto podbijal , ile ludzi w puli , jak wysoki bet i oczywiscie pozycja. Najlepiej sie gra [ przynajmniej mi ] z BB oraz SB wtedy nie ma kto za mna sie wysypac a jak trafie na seta to ktos sie wyplaci :>
Napisane przez scrols
Zasady EV+ in longrunkażdy taki call powinien być rozpatrywany osobno. Pewnym jednak jest, że nie jest to opłacalne jeśli nie możemy wygrać więcej niż ~8.5*(koszt sprawdzenia), czyli przy standardowym podbiciu przed flopem 3xbb Effective stack musi być większy niż 25.5bb (przy założeniu set miningu, pomijając spoty gdzie możemy wygrać bez seta).
Powinniśmy jednak dostosowywać grę do przeciwnika.
O to mi chodziło. O rzeczowe matematyczne wyjasnienie problemu.
Reszcie tez dziekuje.
Z punktu matematycznego masz niecałe 12,5% na wyflopowanie seta, jednak zwróć uwagę jak często Ci się ktoś nie wypłaci, nie ściągniesz całego stacka, przegrasz z flushem etc. Call 15 jest ok, call 20 jest bezpieczne i cieszę się, gdy takowe mam, ale call 15 starcza;)