Witam. Zdaje sobie sprawe, ze ocena zakresu rak przeciwnika to podstawowa umiejetnosc dobrego pokerzysty, alee... no wlasnie ale. Czy jest sens starac sie oceniac zakres przeciwnikow na niskich wpisowych? Na 1$ praktycznie kazde zagranie jak staram sie ocenic zakres przeciwnika to wychodzi mi any two. Ludzie graja tak roznie, raz zupelnie bezmyslnie innym razem poprawnie. Byc moze brak mi jeszcze doswiadczenia i idzie po paru rozdaniach nawet tych nieprzewidywalnych oceniac, ale mi to cos slabiutko idzie. Moze jakies rady, a moze na tak niskim wpisowym dac sobie z tym spokoj?
Na niskich stawkach faktycznie dosyć trudno postawić przeciwnika na jakikolwiek zakres rąk, ale nie jest to aż tak ważne. W przeciwieństwie do wyższych stawek, na micro wystarczy przeważnie grać tylko swoje karty, ponieważ przeciwnicy często wypłacają się z bardzo słabymi układami. Dlatego tak ważny jest też odpowiedni dobór rąk startowych. Staraj się obserwować jak twoi przeciwnicy rozgrywają drawy, monstery, top pair itd i rób sobie notki.
Pozdrawiam
VPIP jest nawet ściśle powiązany z zakresem rąk. Zainstaluj sobie equilatora, ustaw VPIP, a Equilator pokaże ci zakres rąk.
Pozdrawiam
ciezko postawic gracza na konkretna reke, dlatego top para z top kickerem przy malo strukturalnym stole to jest nuts ;] AK nigdy nie zrzucasz preflop, zawsze gdy masz okazje to sie stackujesz, prawie jak z AA ;]
tak samo JJ, gdy dostajesz np allina przed soba, JJ nigdy nie zrzuce bo: czesto sie spotkam z nizsza para i tak samo czesto bedzie to Ax<AQ wiec masz duza dominacje, ewentualnie masz coinflipa, ktorego w sng musisz wygrac, a w BARDZO malej ilosci przypadkow bedziesz dominowany przez QQ,KK lub AA
IMO JJ i AK w poczatkowej fazie turnieju to bardzo zdradzieckie rece i latwo z nimi w dac sie w niepotrzebna potyczke. Ja powiem szczerze kiedys podbijalem AK ale zauwazylem ze to nie ma wiekszego sensu.Za mna jest 8 graczy z czego moj bet sprawdza 7 albo 8 z nich.Przewaznie z AK malo wygrasz a czesto odpadniesz z turnieju.Moze to nie jest najlepsze podejscie ale AK zaczynam dopiero rozgrywac przy blindach 50/100 i pozniej. Wtedy jestem w fazie push or fold i mam prosta decyzje. A JJ sprawdzam male podbicie albo limpuje for set value,albo przyciskam ostro gdy mam over pare. AK i JJ to dobre rece do grania all in albo sprawdzenia all ina gdy blindy sa wysokie a stacki rozne,wtedy mam prosta decyzje.Ale przy blindach 10/20 czy 15/30 nie pojde na stacki z idiota ktory od razu pushuje.Ja wychodze z zalozenia ze we wczesnej fazie turnieju nie wygram ale moge latwo odpasc i dlatego np przy podbiciu 8xBB zrzucam AK i JJ. Inaczej ma sie sprawa z kolesiem ktory pushuje 3 reke z rzedu wtedy nawet Aj czy A10 wystarczy. I tak jak mowi simoo VPIP bardzo pomaga w okresleniu z jakim graczem masz doczynienia loose,czy tight.Wazne tez jest zebys w miare obserwowal stol i np z jakimi kartami kolesie podbijaja itd.notatki sa wtedy bezcenne i przydadza sie w podejmowaniu krytycznej decyzji
z artykułu "ocena zakresu rak przeciwnika"
cytuje : Kolejnym wskaźnikiem pomocnym przy ocenie gry rywali jest zbiór statystyk Dla zakresu wchodzenia za wszystko są to przede wszystkim przede wszystkim PFR (pre-flop raise) i attempt-to-steal; dla zakresu rąk, z jakim przeciwnik sprawdzi push - VPIP i defending-blinds.
chodzi mi generalnie jak wykorzystać te dane PFR /Steal / VPIP?
jesli widze że gosciu ma np. VPIP 10% to z jakim zakresem moge dać push ? i jak sie to ma do gościa co ma VPIP np. 40%
no i jak wykorzystać PFR i attempt to steal ?
bodziu77 napisał
z artykułu "ocena zakresu rak przeciwnika"cytuje : Kolejnym wskaźnikiem pomocnym przy ocenie gry rywali jest zbiór statystyk Dla zakresu wchodzenia za wszystko są to przede wszystkim przede wszystkim PFR (pre-flop raise) i attempt-to-steal; dla zakresu rąk, z jakim przeciwnik sprawdzi push - VPIP i defending-blinds.
chodzi mi generalnie jak wykorzystać te dane PFR /Steal / VPIP?
jesli widze że gosciu ma np. VPIP 10% to z jakim zakresem moge dać push ? i jak sie to ma do gościa co ma VPIP np. 40%
no i jak wykorzystać PFR i attempt to steal ?
Dolaczam sie do tego pytania. W strategii nie jest napisane jak dokladnie obliczac/szacowac zakres rak, majac powyzsze statystyki z pokertrackera. Wycwiczylem ICM trainera na 95%, ale w tej chwili jest mi to bezuzyteczne, bo odpalam stolik i juz nie mam podanych procentow przy przeciwnikach, tylko inne staty. Jak z tych czterech statystyk z pokertrackera ulepic te procenty(calling range) zeby automat wycwiczony w ICM trainerze lub sng wizardzie mozna bylo uzyc w praktyce?
Jest faza push or fold. Mam odpalonego huda i przy kazdym zawodniku widnieja odpowiednie statystyki(PFR,steal,vpip,defendingblinds). Co mam zrobic zeby wyszedl mi call% przeciwnikow?
asob napisał
Jest faza push or fold. Mam odpalonego huda i przy kazdym zawodniku widnieja odpowiednie statystyki(PFR,steal,vpip,defendingblinds). Co mam zrobic zeby wyszedl mi call% przeciwnikow?
To nie ma związku.
Calling range (wg. ICM) zależy od : Wielkości stacka pushującego, jego pozycji, twojej pozycji, twojego stacka, ilości graczy za tobą i wielkości ich stacków.
Niektórzy będą callować bardziej tight inni bardziej loose a większość (szczególnie na niskich limitach) nie ma pojęcia o ICM i calluje "na czuja"
Dzieki za szybka odpowiedz.
Czy jest cos takiego jak idealne wedlug ICM wspolczynniki PFR, steal, vpip i defendingblinds?
Chodzi mi o to, ze widzisz odchylenie od pewnej normy i dzieki temu zagrywasz odpowiednio z danym graczem.
Nie ma czegoś takiego, poza tym nie dysponujesz takimi danymi.
HUD wyświetla ci "uśrednione" statystyki przeciwnika z wszystkich rozdań. W początkowej fazie turnieju może grać super tight i jego VPiP będzie 3%, natomiast w fazie push / fold może zacząć grać dużo luźniej niż wynikałoby to z ICM.
Nie ma czegoś takiego jak norma ponieważ w fazie push / fold więcej zależy od pozycji i wielkości stacków niż posiadanych kart.
Brzmi rozsadnie.
Czemu w strategii dotyczacej oceny zakresu rak w fazie push or fold jest napisane, ze statystyki(VPIP, PFR etc.) sa pomocne, skoro ich wartosci moga byc wypaczone w innych fazach turnieju? Jak ich uzywac?
asob napisał
Brzmi rozsadnie.
Czemu w strategii dotyczacej oceny zakresu rak w fazie push or fold jest napisane, ze statystyki(VPIP, PFR etc.) sa pomocne, skoro ich wartosci moga byc wypaczone w innych fazach turnieju? Jak ich uzywac?
Ja używam filtra w HUDzie. W przypadku gry 7-9 osób używam jednych statystyk, w grze 5-6 osób drugie statystyki, a później oddzielne do gry na bublu i oddzielne dla 3 i 2 graczy. Nie są wtedy zmieszane z innymi i dokładniej odzwierciedlają sposób gry przeciwnika. Minusem jest jednak konieczność zbierania nowych danych o przeciwniku po niemal każdym odpadnięciu któregokolwiek gracza, więc próbki są bardzo małe. Ale jeżeli często zdarza się grać z tymi samymi przeciwnikami jest to dobre rozwiązanie.