Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Zakres rak

14 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,651 Wyświetlenia

Witam. Zdaje sobie sprawe, ze ocena zakresu rak przeciwnika to podstawowa umiejetnosc dobrego pokerzysty, alee... no wlasnie ale. Czy jest sens starac sie oceniac zakres przeciwnikow na niskich wpisowych? Na 1$ praktycznie kazde zagranie jak staram sie ocenic zakres przeciwnika to wychodzi mi any two. Ludzie graja tak roznie, raz zupelnie bezmyslnie innym razem poprawnie. Byc moze brak mi jeszcze doswiadczenia i idzie po paru rozdaniach nawet tych nieprzewidywalnych oceniac, ale mi to cos slabiutko idzie. Moze jakies rady, a moze na tak niskim wpisowym dac sobie z tym spokoj?

13 odpowiedzi

Na niskich stawkach faktycznie dosyć trudno postawić przeciwnika na jakikolwiek zakres rąk, ale nie jest to aż tak ważne. W przeciwieństwie do wyższych stawek, na micro wystarczy przeważnie grać tylko swoje karty, ponieważ przeciwnicy często wypłacają się z bardzo słabymi układami. Dlatego tak ważny jest też odpowiedni dobór rąk startowych. Staraj się obserwować jak twoi przeciwnicy rozgrywają drawy, monstery, top pair itd i rób sobie notki.

Pozdrawiam :)

bodziu77

a czy zakres rąk przeciwnika można określać na podstawie jego VPIP ?

VPIP jest nawet ściśle powiązany z zakresem rąk. Zainstaluj sobie equilatora, ustaw VPIP, a Equilator pokaże ci zakres rąk.

Pozdrawiam

cladarth

ciezko postawic gracza na konkretna reke, dlatego top para z top kickerem przy malo strukturalnym stole to jest nuts ;] AK nigdy nie zrzucasz preflop, zawsze gdy masz okazje to sie stackujesz, prawie jak z AA ;]
tak samo JJ, gdy dostajesz np allina przed soba, JJ nigdy nie zrzuce bo: czesto sie spotkam z nizsza para i tak samo czesto bedzie to Ax<AQ wiec masz duza dominacje, ewentualnie masz coinflipa, ktorego w sng musisz wygrac, a w BARDZO malej ilosci przypadkow bedziesz dominowany przez QQ,KK lub AA

IMO JJ i AK w poczatkowej fazie turnieju to bardzo zdradzieckie rece i latwo z nimi w dac sie w niepotrzebna potyczke. Ja powiem szczerze kiedys podbijalem AK ale zauwazylem ze to nie ma wiekszego sensu.Za mna jest 8 graczy z czego moj bet sprawdza 7 albo 8 z nich.Przewaznie z AK malo wygrasz a czesto odpadniesz z turnieju.Moze to nie jest najlepsze podejscie ale AK zaczynam dopiero rozgrywac przy blindach 50/100 i pozniej. Wtedy jestem w fazie push or fold i mam prosta decyzje. A JJ sprawdzam male podbicie albo limpuje for set value,albo przyciskam ostro gdy mam over pare. AK i JJ to dobre rece do grania all in albo sprawdzenia all ina gdy blindy sa wysokie a stacki rozne,wtedy mam prosta decyzje.Ale przy blindach 10/20 czy 15/30 nie pojde na stacki z idiota ktory od razu pushuje.Ja wychodze z zalozenia ze we wczesnej fazie turnieju nie wygram ale moge latwo odpasc i dlatego np przy podbiciu 8xBB zrzucam AK i JJ. Inaczej ma sie sprawa z kolesiem ktory pushuje 3 reke z rzedu wtedy nawet Aj czy A10 wystarczy. I tak jak mowi simoo VPIP bardzo pomaga w okresleniu z jakim graczem masz doczynienia loose,czy tight.Wazne tez jest zebys w miare obserwowal stol i np z jakimi kartami kolesie podbijaja itd.notatki sa wtedy bezcenne i przydadza sie w podejmowaniu krytycznej decyzji

bodziu77

z artykułu "ocena zakresu rak przeciwnika"

cytuje : Kolejnym wskaźnikiem pomocnym przy ocenie gry rywali jest zbiór statystyk Dla zakresu wchodzenia za wszystko są to przede wszystkim przede wszystkim PFR (pre-flop raise) i attempt-to-steal; dla zakresu rąk, z jakim przeciwnik sprawdzi push - VPIP i defending-blinds.

chodzi mi generalnie jak wykorzystać te dane PFR /Steal / VPIP?

jesli widze że gosciu ma np. VPIP 10% to z jakim zakresem moge dać push ? i jak sie to ma do gościa co ma VPIP np. 40%

no i jak wykorzystać PFR i attempt to steal ?

asob

bodziu77 napisał
z artykułu "ocena zakresu rak przeciwnika"

cytuje : Kolejnym wskaźnikiem pomocnym przy ocenie gry rywali jest zbiór statystyk Dla zakresu wchodzenia za wszystko są to przede wszystkim przede wszystkim PFR (pre-flop raise) i attempt-to-steal; dla zakresu rąk, z jakim przeciwnik sprawdzi push - VPIP i defending-blinds.

chodzi mi generalnie jak wykorzystać te dane PFR /Steal / VPIP?

jesli widze że gosciu ma np. VPIP 10% to z jakim zakresem moge dać push ? i jak sie to ma do gościa co ma VPIP np. 40%

no i jak wykorzystać PFR i attempt to steal ?

Dolaczam sie do tego pytania. W strategii nie jest napisane jak dokladnie obliczac/szacowac zakres rak, majac powyzsze statystyki z pokertrackera. Wycwiczylem ICM trainera na 95%, ale w tej chwili jest mi to bezuzyteczne, bo odpalam stolik i juz nie mam podanych procentow przy przeciwnikach, tylko inne staty. Jak z tych czterech statystyk z pokertrackera ulepic te procenty(calling range) zeby automat wycwiczony w ICM trainerze lub sng wizardzie mozna bylo uzyc w praktyce?

Jest faza push or fold. Mam odpalonego huda i przy kazdym zawodniku widnieja odpowiednie statystyki(PFR,steal,vpip,defendingblinds). Co mam zrobic zeby wyszedl mi call% przeciwnikow?

asob napisał

Jest faza push or fold. Mam odpalonego huda i przy kazdym zawodniku widnieja odpowiednie statystyki(PFR,steal,vpip,defendingblinds). Co mam zrobic zeby wyszedl mi call% przeciwnikow?

To nie ma związku.
Calling range (wg. ICM) zależy od : Wielkości stacka pushującego, jego pozycji, twojej pozycji, twojego stacka, ilości graczy za tobą i wielkości ich stacków.

Niektórzy będą callować bardziej tight inni bardziej loose a większość (szczególnie na niskich limitach) nie ma pojęcia o ICM i calluje "na czuja" :)

asob

Dzieki za szybka odpowiedz.
Czy jest cos takiego jak idealne wedlug ICM wspolczynniki PFR, steal, vpip i defendingblinds?
Chodzi mi o to, ze widzisz odchylenie od pewnej normy i dzieki temu zagrywasz odpowiednio z danym graczem.

Nie ma czegoś takiego, poza tym nie dysponujesz takimi danymi.

HUD wyświetla ci "uśrednione" statystyki przeciwnika z wszystkich rozdań. W początkowej fazie turnieju może grać super tight i jego VPiP będzie 3%, natomiast w fazie push / fold może zacząć grać dużo luźniej niż wynikałoby to z ICM.

Nie ma czegoś takiego jak norma ponieważ w fazie push / fold więcej zależy od pozycji i wielkości stacków niż posiadanych kart.

asob

Brzmi rozsadnie.
Czemu w strategii dotyczacej oceny zakresu rak w fazie push or fold jest napisane, ze statystyki(VPIP, PFR etc.) sa pomocne, skoro ich wartosci moga byc wypaczone w innych fazach turnieju? Jak ich uzywac?

thefoe
VictorM

asob napisał
Brzmi rozsadnie.
Czemu w strategii dotyczacej oceny zakresu rak w fazie push or fold jest napisane, ze statystyki(VPIP, PFR etc.) sa pomocne, skoro ich wartosci moga byc wypaczone w innych fazach turnieju? Jak ich uzywac?

Ja używam filtra w HUDzie. W przypadku gry 7-9 osób używam jednych statystyk, w grze 5-6 osób drugie statystyki, a później oddzielne do gry na bublu i oddzielne dla 3 i 2 graczy. Nie są wtedy zmieszane z innymi i dokładniej odzwierciedlają sposób gry przeciwnika. Minusem jest jednak konieczność zbierania nowych danych o przeciwniku po niemal każdym odpadnięciu któregokolwiek gracza, więc próbki są bardzo małe. Ale jeżeli często zdarza się grać z tymi samymi przeciwnikami jest to dobre rozwiązanie.