Przejdź do forum
Turnieje SnG MTT na...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Turnieje SnG MTT na początek

17 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
2,387 Wyświetlenia
kylo6666
Oldschool Grinder

Witam,

Czytałem juz pare tematow na temat jak rozpoczac granie(od jakich stolow) w turniejach typu SnG , badz MTT.

Moje pytanie jest takie czym sie roznia stoly (od 9-180os.) i jak zmienia sie tutaj gra.
Jaki BRM potrzebuje na poszczegolne turnieje ( jaki na stoly 9osobowe, 18,45,90,180) oraz jak zmienia sie gra bo slyszalem ze strategia jest inna w przypadku 45os a 90os.

Moj BRM jest skromny(26$) jakie turnieje polecacie na poczatek?

Wczoraj rozegrałem 13partii na SnG MTT 45os 0,25$ i 6razy byłem w kasie.

Czy w turniejach do 1$ warto grac z tabelkami?jesli tak to czy macie jakies na poszczegolne fazy .

Mam IMC Trainera i pokerstove. Czy to wystarczy?

No to narazie tyle pytan.

Licze na solidne odpowiedz;)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi

Mały ten BR. Dlatego osobiście doradziłbym grę STT ~$0,5, aby przynajmniej podwoić BR, przejść na wyższe stawki ~$1.
MTT musiałbyś grać pewnie za mniej niż $0,5 wpisowego w jakichś donkamentach po 10k ludzi. Strata to czasu i nerwów imo.

Jeśli chodzi o te 45 za $0,25 to o ile się nie mylę - nie ma tam rake'u, więc to chyba też jest jakaś alternatywa.

Zależy w czym dobrze się czujesz.

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

Wlasnie dobrze sie czuje w takich 45tkach albo 90tkach(max) 10osobowe nie czuje sie tak pewnie.

W takich turniejach co gra 10tys jołpów donkow mnie nie interesuje bo to strata kasy i czasu jak piszesz.

Co oznacza STT? jak podwoic na tym BR?

Moze ktos jeszcze odpisze na moje pytania?

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

dobra juz wiem hehe pojedyncze stoly, dobra w takim razie sprobuje na tym cos zrobic i pozniej uderze wyzej ale wole jednak te 45man.

Odpowiedz
Cytat

Ja gram STT ze względu na szybsze wejście w fazę push/fold, bubble no i HU. To pozwala nabierać doświadczenia, które później można wykorzystywać w 45, 90 itp

Powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

Napisane przez jeneral86
Ja gram STT ze względu na szybsze wejście w fazę push/fold, bubble no i HU. To pozwala nabierać doświadczenia, które później można wykorzystywać w 45, 90 itp

Powodzenia.

Masz racje, tylko ze na p* najnizsze sa stoly 1,5$ wiec nie chcialbym raczej z takim stackiem zaczac grac bo BR moglby sie szybko skurczyc ;) przy 0,5$ pewnie bym rozwazyl taka opcje.

Dzieki za odpowiedz.

Odpowiedz
Cytat
Ixi09
PokerStrategist

p$*%*#( bankroll idź na całóść! :nh

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

Napisane przez Ixi09
p$*%*#( bankroll idź na całóść! :nh

boje sie zonka :(

Odpowiedz
Cytat
tmfinger
Elite Grinder

Z treści Twojego pytania zakładam, ze jest to Twój pierwszy kontakt z SNG. Szczerze powiedziawszy najbardziej standardowa droga (niekoniecznie dla wszystkich ale nie napisałeś o swoich dotychczasowych doświadczeniach) zaczyna się od turniejów jednostołów, zazwyczaj turbo. Tutaj możemy poznać czym jest gra tight i aggressive, czym jest icm i jak się go liczy. Tutaj będziesz miał stosunkowo najniższe swingi i spokój potrzebny do nauki. Później możesz odkrywać kolejne odmiany i szukać w czym się najlepisej czujesz. Na pewno jeśli chodzi o turnieje jednostołowe 50BI to minimalny BR na początek

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

Napisane przez tmfinger
Z treści Twojego pytania zakładam, ze jest to Twój pierwszy kontakt z SNG. Szczerze powiedziawszy najbardziej standardowa droga (niekoniecznie dla wszystkich ale nie napisałeś o swoich dotychczasowych doświadczeniach) zaczyna się od turniejów jednostołów, zazwyczaj turbo. Tutaj możemy poznać czym jest gra tight i aggressive, czym jest icm i jak się go liczy. Tutaj będziesz miał stosunkowo najniższe swingi i spokój potrzebny do nauki. Później możesz odkrywać kolejne odmiany i szukać w czym się najlepisej czujesz. Na pewno jeśli chodzi o turnieje jednostołowe 50BI to minimalny BR na początek

Dziękuje za odpowiedz. Nie jest pierwszy mialem mniejsze sukcesy juz na tym polu i poki co najlepiej sie czuje w 45os MTT regular. Mam ICM i w malym stopniu go rozumiem, miałem juz kilka 1 miejsc i w kasie jestem około 30% w tym wiekszosc to miejsca 1-3.

ROI na poziomie ponad 60% .

BR jaki zakladam to zawsze 100BI nie mniej. Moze to zbyt asekuracyjnie ale mam spokojna glowe i gram A game(moja A game ;) ).

Jednak nadal nie otrzymalem odpowiedzi na temat ktory chciałem najbardziej , mianowicie.

Jak zasadniczo rozni sie gra turbo od regular, wiadomo czas jest mniejszy na blindy przez co rozgrywam z wiekszym zakresem rak preflop? czy gram tak samo jak w regular?

Odpowiedz
Cytat
MrLichu
Elite Grinder

w turbo szybciej przychodza blindy a tym samym szybciej dochodzi do fazy push or fold. Grajac non turbo masz przewage nad przeciwnikami (prawdopodobnie) bo jestes bardziej ograny w grze postflop. Turbo jest bardziej swingowe bo jest mniej gry na flopie.
Tak mi sie wydaje.

E. Cwicz multitabling, w mtt jest istotny volume. Ciulaj te 0.25$ zwiekszajac w miare libcze stolow, jak zrobisz sobie w miare komfortowy roll podbijaj 45os. za dolca :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Certh
Oldschool Grinder

Jak zasadniczo rozni sie gra turbo od regular, (...)

Dokładnie jak napisał MrLichu.
Gry turbo w znaczącym stopniu opierają się na grze push/fold, ponieważ rzadko kiedy będziesz miał powyżej eff. 20BB. W grach nonturbo masz większy edge nad innymi graczami dzięki mozliwości gry postflop, kiedy to przeciwnicy potrafią wyczyniać cuda. :)
Oczywiści gry non to dłuższy czas gry, w zależności od wybraych sitków zwyke dwa, trzy razy dłuższy.
Plusem gier non są oczywiście mniejsze swingi, gra jest mniej wariancyjna. Minusem natomaist $/h, które wyższe wyciągniesz w grach turbo.
Również traffic w turbo jest zwykle lepszy, turnieje szybciej się odpalają.

(...) wiadomo czas jest mniejszy na blindy przez co rozgrywam z wiekszym zakresem rak preflop?

Tak i nie.
Jeśli przykładowo, masz 10BB na CO, to inne zakresy rąk będziesz grał w turbo, a inne w nonturbo, przy tych samych przeciwnikach za Tobą?
Jedyna różnica jest taka, że w turbo szybciej wskakują wyższe poziomy blindów. Jeśli nie decydujesz się pushnąć z marginalną ręką, to w następnej kolejce, możesz już takiej możliwości nie mieć - musisz szukać więcej okazji do profitowych spotów.
W nonturbo częściej pozwolić sobie możesz na "jeszcze poczekanie". Aczkolwiek tak samo mogą myśleć przeciwnicy:
- w turbo: nie mam czasu, muszę go callnąć
- w nonturbo: mam czas, nie muszę brać close spotów, sfolduje.
Wszystko ma dwie strony medalu. Ważne, żebyś to wiedział i umiał wykorzystać.

Jeśli decydujesz się grac 45man nonturbo to polecam (jeśli jeszcze nie widziałeś) tę produkcję tmfingera:
30-osobowe SnG nonturbo - nie są to stricte te same turnieje, które grywasz, ale struktura jest dosyć podobna.

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

MrLichu , Certh dzieki za odpowiedzi :)

Gram poki co Non turbo 45man 0,25$ ale za wiele ich nie gram bo powyzej 6stolow ciezko mi ogarnac(swoja droga gra tam jakis staly bywalec ktory widzialem gral 17stolow na raz ;) ) ROI na poziomie 77% przy 70turniejach jakie dotad rozegralem. ROI dobry ale turnieje trwaja po 2h jak sie gra max gralem 2:30h finał.

No i oczywiscie stolow malo ale to jak ogarne to bede dokladal bo jak bede dokladal i szedl a ilosc i nieogarnial to bedzie i gorsza gra.

Dzieki Certh za filmik napewno obejrze.

A z filmikow turbo jakis polecasz? Widzialem ze 0,5$ sa turbo (nie widzialem w tej cenie nonturbo) bo potem jak pisze MrLichu za 1$ sa te nonturbo 45man.

A w miedzyczasie bym przeskoczyl na te 0,5$ turbo i miksowal je nawzajem.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
MrLichu
Elite Grinder

Mi mixowanie non i turbo nie podchodzi. Wole grac wszystko w jednym tempie. Osobiscie wole grac nonturbo, gdyz gre zaczynalem od wszystkiego co turbo i po takim przerzucaniu sie gra mi sie duzo latwiej :)
jak grasz 6 stolow do sprobuj dorzucic 2 czy 3. Jak Cie to bedzie zbyt meczyc to po prostu nie bedziesz uzupeniac stolikow. Z czasem sie przyzwyczaisz i bedziesz mogl dorzucic kolejne 2 czy 3 :)
BTW. Warto skorzystac z przerw i wyjsc sie przewietrzyc przez te 5min. Jest to bardzo pomocne _thumbsup:

Powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
kylo6666 Autor wątku
kylo6666
Oldschool Grinder

Napisane przez MrLichu

BTW. Warto skorzystac z przerw i wyjsc sie przewietrzyc przez te 5min. Jest to bardzo pomocne _thumbsup:

Powodzenia!

Hehe dokładnie. Z ciekawości jakie grasz tury? i czy poziom na 1$ 45manach jest podobny co na 0,25$ czy sporo wiekszy?

100BI na 1$ spokojnie styknie? ;)

Odpowiedz
Cytat
MrLichu
Elite Grinder

Jesli cos gram to sobie wlasnie pykam ostatnio te 45many, przyjemnie sie gra :) Jest znacznie mniej fishow ktorzy sie potrafia stackowac z TP i slabym kickerem i trzeba co nieco ogarniac, poziom troche wyzszy, ROI 60% nie osiagniesz :D
Jesli chodzi o BI to zalezy od Ciebie, od ilu bedziesz czul sie komfortowo. Wydaje mi sie ze spokojnie przy 60-70 mozna grac za dolca, ale to wiadomo, zalezy od Ciebie :f_thumbsup:. Gdyby to bylo turbo to pewnie BI by musial byc z 2 razy wiekszy :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
tmfinger
Elite Grinder

Chciałbym uwypuklić jedną zasadniczą róznicę między turbo i non turbo. I wcale nie jest powiedziane, ze słabszy przeciwnik w tym wypadku to lepszy przeciwnik. Naszą główną zasadą powinno być to, że dzielimy przeciwników na tych o których cos wiemy i na tych, których nie znamy. Tych ostatnich nie zawsze lubimy, szczególnie jeśli ich gra jest nie konsekwentna i siłą rzeczy nieprzewidywalna. Pamiętaj, ze w turnieju non turbo, w fazie push/fold, niejednokrotnie bedziesz zmuszony decydować o wrzuceniu stacka na poziomie 20-30BB. Żeby maksymalizować swój winrate i uczynić tę grę podobnie dochdową ($/h) jak odmianę turbo, bedziesz zmuszony bardzo często podejmować decyzję np. o restealu, wartym wiele żetonów. Oczywiście kwestia średniego stacka w turnieju pozostaje bez zmian bardzo istotna ale w takim wypadku liczysz głównie na swoje FE. W tym właśnie miejscu jest największy problem ze słabymi graczami. Sprawdź sobie w jakimkolwiek narzędzi typu SNG Wizard jak mocno czasami może się różnić Twój efektywny range, jeśli dodasz lub odejmiesz dosłownie kilka rąk z jego calling range.
M.in. to jest powód dla którego turnieje turbo są popularniejsze, łatwiej o optymalną decyzję. Oczywiście margines bezpieczeństwa jest często znacznie większy w non turbo, zatem podstawowy plus tych turniejów jest taki, że łatwiej grać w nich dochodowo i z mniejszą wariancją ale znacznie trudniej zbliżyć się do "ideału" :)

GL

Odpowiedz
Cytat