Witam
Obecnie powracam do SNG STT po długiej przerwie i odświeżając wiedzę zauważyłem, że nie potrafię zinterpretować takich statystyk jak 3bet, Steal, Cbet, Fold to Cbet, Agression (który wogóle jest przydatny?). W jaki sposób na takie statystyki reagować, jak je czytać? Prosiłbym o pomoc albo o nakierowanie na jakieś materiały opisujące je, najlepiej z przykładami :). No i jak duża próbka jest miarodajna
Uhm, nie jestem pewien z czym masz problem, ale spróbuję pomóc.
W jaki sposób na takie statystyki reagować
3bet - im częściej ktoś 3betuje tym większy (przy odpowiednio dużej próbce) range rąk z którymi to robi. Powiedzmy, że ktoś ma bardzo duży ten współczynnik, ty z buttona raisujesz za 3bb, mając ATs sb pasuje, BB to właśnie nasz gracz z dużym procentem 3beta i 3betuje twój raise. Nie mając żadnych statów na typa prawdopodobnie byś to spasował (szczególnie w wczesnej fazie turnieju), jednak jeżeli ktoś 3betuje w 90% przypadków (przy odpowiednio dużej próbce!) to możesz założyć, że robi to na prawdę szeroko i wtedy call/push nabiera większego sensu.
Steal - podobnie jak wyżej. Im częściej ktoś stealuje tym robi to z większym rangem i grając powiedzmy z buttona jak SB raisuje mozesz częściej sprawdzić/3betować. Trzeba tylko pamiętać, że w fazie push/fold trochę inaczej to działa i nie do końca kierował bym się tą statystyką.
Cbet - Ktoś często cbetuje to zakładasz, że robi to nawet jak nie trafi i nie koniecznie zrzucasz drugą czy trzecią pare
Fold to cbet - duży procent znaczy, że a)koleś zrzuci po twoim cbecie, wygrywasz pule, jesteś szczęśliwy lub b)koleś coś trafił i warto się zastanowić nad grą check/fold
Agression - w tym Ci niestety nie pomogę ;> Aktualnie gram bez HUD'a i nie pamiętam co oznacza ten współczynnik.
Mam nadzieje, że pomogłem
Jeżeli nie o coś takiego Ci chodziło to pisz.
Pozdrawiam.
Pomogłeś
Dzięki ♠_thumbsup: Jak powinny wyglądać te statystyki u "zdrowego" gracza?
Z wymienionych przez Ciebie statystyk najistotniejszy będzie stl. Nie trzeba tutaj wielkiej próbki i bedzie on dosyć czytelny. Na cbet, fold2Cbet trzeba mieć spore próbki i są to jak najbardziej ostotne staty w sng stt. Tutaj zwróciłbym jeszcze na gap pomiedzy cbet flop i cbet turn (czyli 2nd barrel)
3bet prawie nic Ci nie powie, chyba, zę gość bedzie naprawde agresywny, ponieważ turniej rozgrywa się na bardzo zróżnicowanych etapach turnieju, od 75BB do kilku BB. Z drugiej strony odfiltrowanie statystyk po ilości BB może spowodować inne przekłamania. Więc słabych przeciwników oceniasz już po kilku rekach i wiesz po prostu, czy są tight aggressive, czy loose passive. To juz Ci wiele powie. Z drugiej strony masz regów, których statystyki coś Ci mówią ale bardziej polegasz na indywidualnych notkach