Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] SAGE czy ICM?

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
747 Wyświetlenia
matektrooper

Przeczytałem już jakiś czas temu artykuł szkoleniowy o SAGE, dzisiaj jednak wstąpiła we mnie pewna wątpliwość. Zakładając, że warunki do wykorzystywania SAGE są spełnione, wybór rąk, z którymi pushujemy/sprawdzamy wg tej strategii dosyć znacznie różni się od ICM. Pytanie, której z nich lepiej używać? Wg artykułu SAGE daje nam prawie zawsze optymalną decyzję co do zagrania push/call, jak więc to jest z ICM?

Pozdrawiam

5 odpowiedzi
ZiarnoTrufli

Sage sprawdza się zasadniczo poniżej 7 BB efektywnego stacka, natomiast ICM w HU jest bez znaczenia liczy się tylko equity, i tu jeśli chodzi o pushe to najlepsza strategia to równowaga Nash'a. Co do callowania pushy to tabelka z równowagą Nasha musi być modyfikowana pod przeciwnika, luźny pusher callujemy częściej, tight gracz callujemy bardziej tight niż każe strategia równowagi.
IMAO najlepszą metodą grania HU poniżej 10 BB są pushe z buttona z anytwo i pushe z BB na każdy limp z buttona. Zamykasz oczy i niech się dzieje wola prawdobodobieństwa.

muuuka

SAGE nie stosuje się tylko do HU?

kalachpl

SAGE w HU używa się tylko jeśli jest <13 BB, przeciwnik pushuje każdą grywalną dla niego rękę

ZiarnoTrufli

Tu się nie zgodzę. SAGE sprawdza się tylko poniżej 8BB. Dla wyższych stacków jest za duże odchylenie od strategii równowagi.

kalachpl

Okej, głównie chciałem zaznaczyć, że przeciwnik musi grać push-or-fold