Przejdź do forum
Quiz dla początkują...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Quiz dla początkujących - Sit and Go

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
815 Wyświetlenia
Thorek
Oldschool Grinder

Drodzy użytkownicy PokerStartegy.com. Mamy dla was nowy quiz dla początkujących, który tym razem skupi się na odmianie Sit and Go:

Macie jakieś pytania? Chcecie wyrazić opinie? Serdecznie zapraszamy

6 odpowiedzi
daveronek
Oldschool Grinder

Nie do konca zrozumialy dla mnie jest przyklad z AQo z zadania pierwszego.

"Przy obecnej wielkości stacka Hero, podbicie również nie jest już dobrą opcją."

BB wynosi 50, tak wiec mamy prawie 25 BB... Z tak duzym stackiem od razu push, przy mini raisie od BU... ? Nie rozumiem jakie korzysci ma przyniesc takie zagranie. Jesli dostaniemy call pusha w tak wczesnej fazie turnieju to zakres przeciwnika jest naprawde mocny i nie widze siebie z AQo na prowadzeniu, czy sie myle ? Bo samemu nie sprawdzalbym takiego zagrania z rekami typu Aj i nizej oraz innymi jeszcze slabszymi. W najlepszym wypadku koles pokazuje mi niski pocket pair i mamy coinflipa co w tej fazie turnieju jest zbednym ryzykiem...

pshem0
PokerStrategist

Tez mnie odpowiedz do tego pytania zastanowila, sam bym nie zaryzykowal stacka w tak wczesnej fazie.

to nie jest ryzykowanie stacka, bo prawie nigdy nie zostajesz sprawdzony :) ja tu 3betuje all day long (nie pushuje)

zawsze mnie smiesza te 3bet shove za 25-30bb, nie wiem czy wy tego uczycie, ale to jest mega weak play

ZiarnoTrufli
Poker Player

Napisane przez dybboss
zawsze mnie smiesza te 3bet shove za 25-30bb, nie wiem czy wy tego uczycie, ale to jest mega weak play

No i tu się mylisz. Bo jeśli ty robisz 3bet za 350 to zakładając, że BB spasuje to w puli mamy już 600. Dostajesz 4 bet push i co robisz? Z AQo easy fold. Opcja druga dostajesz call od buttona i co dalej? W 65% przypadków nie trafiasz flopa i co dalej? Open bet-bluff za 300? Check/raise push bluff?
Ciężka decyzja, grając bez pozycji.
3bet push jest w tym przykładzie najlepszą opcją, zwłaszcza biorąc pod uwagę podobny stack Buttona, ego duże fold equity z twojej strony.

PS. stack 25-20BB to najlepszy stack do resteala.

to jak dostajesz AA to tez shipujesz 30bb vs button steal? nie no, moze na micro mozna tak grac, ale jak chcesz wygrywac na jakichs normalnych stawkach to nie mozesz inaczej grac w tym spocie z AA a inaczej z AQ czy TT bo ludzie to wylapia szybko, nie mowi o jakiemus random donkowi jak z tego rozdania, ale o regach ktorych od pewnych stawek bedziesz mial polowe na stole

ZiarnoTrufli
Poker Player

Z AA w tym spocie zagram zawsze tak samo - push. Asy dostaje się tak rzadko w takiej sytuacji, że nie ma sensu traktować ich jakoś specjalnie.