Przejdź do forum
Pytanie w związku z...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pytanie w związku z ICM trainer

16 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,073 Wyświetlenia
waletpik
PokerStrategist

Mam pytanie w związku z zadaniem w 4 lekcji,mam najmniej żetonów na stole jestem na pozycji sb i w grze jest tylko bb i napisane jest że mogę grać all-in z takimi kartami K2s+Q3s+J6s oraz K3o,jeszcze z kartami w jednym kolorze to mogę zrozumieć(chociaż też nie jestem przekonany),ale zagranie all-in z K3o jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe,może mi ktoś to przystępnie wytłumaczyć _ugly:

15 odpowiedzi
wujekryba
Oldschool Grinder

to raczej nie tutaj takie pytania ale pewnie ktoś przeniesie wiec odpowiem:

Nie pamiętam tego ale jeżeli jest tak jak mówisz to prawdopodobnie masz tak mało żetonów, że musisz kraść z SB puki masz jeszcze jakieś fold equity a nawet w przypadku sprawdzenia przez powiedzmy QJs jesteś z przodu 6:4 trzymając K3o.

ICM to matematycznie wyliczony i sprawdzony model.
Tak po chłopsku idea przewodnia jest następująca: im masz mniej żetonów i im mniej przeciwników za tobą tym gorszą rękę możesz pushowac.

W opisanym przykładzie odpowiedz sobie na kilka pytań:
ile w % żetonów możesz wygrac swoim pushem?
z jaką kartą sprawdzi cię BB?
jakie jest prawdopodobieństwo, że BB będzie miał taką (lub lepszą kartę)?

Jeśli tego nie rozumiesz to lepiej odpuśc sobie SnG i MTT.

waletpik Autor wątku
waletpik
PokerStrategist

Rozumiem że ICM to sprawdzony program do nauki tyle tylko że jest skonstruowany w taki sposób że podpowiedzi na panelu bocznym są tak lakoniczne i bez wytłumaczenia np.zawsze możesz dawać all-in z AA i KK natomiast kiedy wchodzi przede mną 2 graczy all-in to jest napisane że mogę wejść do gry tylko AA i nie jest to wcale wytłumaczone.Ja chcę nauczyć się czegoś ze zrozumieniem a nie jak małpa klikać push or fold i uczyć się wzrokowo
układów z którymi mogę dawać.A tak na marginesie dziwi mnie twój wpis abym odpuścił sobie grę w turniejach S&G i MTT,jest takie powiedzenie jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz.Turnieje S&G gram od około miesiąca i to tylko na swój chłopski rozum bez nauki strategii,znając tylko podstawy gry dochodziłem do FT i to kilkakrotnie,nie licząc innych miejsc płatnych (ogólnie jestem ok.20% do przodu będąc fishem :f_biggrin:.Dopiero
jak znalazłem tę stronę mogę się czegoś nauczyć po polsku ponieważ wszystkie dostępne materiały są w języku angielskim a ja go opanowałem na poziomie easy.A co do turniejów MTT to są dla mnie za długie,chociaż i tutaj na starsach we freerollu NL HOLDEM gdzie brało udział 9000 osób zająłem 10 miejsce i wygrałem bilet. _rolleyes: tyle tylko że to jest gra za free i ludzie podchodzą do niej inaczej.Dlatego chcę się czegoś nauczyć a nie czytać żę jestem donkiem.

misiowilk
Oldschool Grinder

ICM to nie program tylko model matematyczny (Independent Chip Model ). W sekcji srebrnej s'n'g jest artykuł na jego temat. A program służy tylko do jego ćwiczenia.

waletpik Autor wątku
waletpik
PokerStrategist

No tak ale ja dopiero jestem basic !!! _confused:

misiowilk
Oldschool Grinder

ICM jest dość popularne i jeśli chcesz go poznać od strony teoretycznej znam pewien dobry link: http://tinyurl.com/y9zddwu

waletpik Autor wątku
waletpik
PokerStrategist

Dzięki nie wiedziałem że jest to model matematyczny,a z linka chętnie skorzystam :D

TO nic:)zobaczysz pozniej w sng wizardzie jakie niektore pushe sa dziwaczne:) _ugly:

Kubap007
PokerStrategist

Mam pytanie troszkę off-topic. Czy można zaimportować historię rąk z turnieju SNG (Fultilt) do ICM trainera jeśli tak to w jaki sposób?

Na pewno możesz analizować w SNG Wizard. Czyta bez problemu FTP. Masz 30dniowy trial za free.

Napisane przez waletpik
No tak ale ja dopiero jestem basic !!! _confused:

No to co się wyrywasz ponad status? :D Zapracujesz na wiedzę, to ją dostaniesz :)

Kubap007
PokerStrategist

Napisane przez cjd301
Na pewno możesz analizować w SNG Wizard. Czyta bez problemu FTP. Masz 30dniowy trial za free.

Rozumiem że ten programik pokaże mi czy dobrze rozegrałem rozdanie zgodnie z ICM czy nie?

Napisane przez Kubap007

Napisane przez cjd301

Rozumiem że ten programik pokaże mi czy dobrze rozegrałem rozdanie zgodnie z ICM czy nie?

Dokładnie tak. Ale niestety nie uwzględnia debili - przeciwników :D

Kubap007
PokerStrategist

Napisane przez cjd301

Napisane przez Kubap007

Napisane przez cjd301

Dokładnie tak. Ale niestety nie uwzględnia debili - przeciwników :D

No niestety ;) Cały weekend z debilami. Sprawdzają pushe z Q7o T3o i łamią moje dobre ręce. -20BI przez weekend, ale spokojnie w ciągu tygodnia jakimś trafem zawsze się odrobi.

Takie dziwne przemyślenia mam, ponieważ grałem Super Turbo na FTP, co oczywiście powodowało od razu push-or-fold. Co dziwne 80% wszystkich pojedynków typu AK vs A3 wygrywały zdominowane ręce. Grałem tylko 4 SNG na raz więc zwracałem na to uwagę. Nie wierzę w rigged soft, ale jak mam próbkę ok 20 na 25 takich akcji w godzinkę to człowiek zaczyna się zastanawiać.

Napisane przez Kubap007

No niestety ;) Cały weekend z debilami. Sprawdzają pushe z Q7o T3o i łamią moje dobre ręce. -20BI przez weekend, ale spokojnie w ciągu tygodnia jakimś trafem zawsze się odrobi.

Takie dziwne przemyślenia mam, ponieważ grałem Super Turbo na FTP, co oczywiście powodowało od razu push-or-fold. Co dziwne 80% wszystkich pojedynków typu AK vs A3 wygrywały zdominowane ręce. Grałem tylko 4 SNG na raz więc zwracałem na to uwagę. Nie wierzę w rigged soft, ale jak mam próbkę ok 20 na 25 takich akcji w godzinkę to człowiek zaczyna się zastanawiać.

Ooo tak, wczoraj FTP było rigged :D Ja też wyleciałem z kilkunastu SNG i jednego MTT. Np. - AA/T3o - gość trafia runner flush. AK/T4 - gość trafia 4 na river itd...