Przejdź do forum
Push a Bubble Facto...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Push a Bubble Factor

8 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
983 Wyświetlenia
blizzardII

Cześć

Jak sobie radzicie grając na FT 18 os turbo kiedy operujemy ICM.
Chodzi mi dokładnie jaki bubble factor wykorzystujecie przy pushu na FT .?

Korzystacie z usrednionych wartości takich jak: 1,2 na początku dla 9 graczy, kiedy jest 6 do końca to BF = 1,39 A a jak 4 to 1,88, wszystkie te wartości które podałem dotyczą jednak mało realnej sytuacji kiedy wszystkie stacki są prawie równe i dotyczą STT 9 os ?

czy raczej operujecie stackami Mój Stack vs Villain's Stack wtedy BF jest bardzo zmienny
Pytam bo decyzje podejmuje się błyskawicznie.

Może podam prosty przykład:

Jestem na CO

HJ : stack 3375 fold
CO: stack 6750 (HERO) PUSH
BU: stack 2700
SB: stack 3375
BB: stack 10800
Dla uproszczenia podam że wszyscy gracze są ogarniętymi agresywnymi regami i ich calling range jest zblizony do siebie jednym słowem graja podobnie mocno

Mój stack vs BU stack to BF = 1,1
Mój stack vs SB stack to BF = 1,2
Mój stack vs BB stack to BF = 2,3

Jaki mam ?( ?( wybrać ten BF do Pusha? czy jakiś usredniony czy kierowac się tylko najwiekszym BF w tym przypadku 2,3?

Dodam że te wartości BF dot STT 9os ale 18 os gra się podobnie chyba że są jakieś niuanse

Dochodzi jeszcze kwestia edgu czy warto go stosować w fazie bubble a jesli tak to jaki procent będzie poprawny, bo jesli uwzględnimy spory edge i wysoki BF to wyjdzie nam że do pusha to dopiero z QQ będę się pchał ;) ;)

Jakieś sugestie pomysły :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
tmfinger

ekhm... jeszcze blindy prosiłbym do podanego przykładu

Odpowiedz
Cytat
blizzardII Autor wątku
blizzardII

ohmek.... :D zapomniałem o najważniejszym... 300/600/50

Odpowiedz
Cytat
blizzardII Autor wątku
blizzardII

ponawiam pytanie o BF ?(

pozdro

Odpowiedz
Cytat
blizzardII Autor wątku
blizzardII

Im bardziej zagłębiam się w strukturę ICM tym bardziej więcej pytań mnie nęka, to jakby otworzyć puszkę pandory...
ostatnio liczę wszystko na piechotę tak jak student analizę matematyczną studije tak jak zagłębiam tajniki długopisem , kalkulatorem i exellem rzecz jasna :) po to zeby zrozumiec dzialania ICM.

Teraz mam problem z efektywnym stackiem na Bubblu :facepalm:
Na przykład jest bubble mam 20 BB na BTN za mną SB z 5BB i BB z 10BB, jaki tu wybrać efektywny stack ?(jeśli SB z 5BB sprawdzi cię Loose a BB z 10BB sprawdzi cię Tight?... na logike biorąc to SB jest loose więc calling range będzie dość szeroki więc eff stack to 5BB , więc mój push będzie na 5 BB.
jesli zamienimy style SB z BB to eff stack to 10 BB ?( uff

Czym się sugerować na pierwszy rzut oka na bubble stylem, stackiem iloscią BB?

dobrze rozumuje?, pozdr

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

Bardzo dobrze robisz rozbijając to na czynniki pierwsze. bardzo mocno pomaga to w zrozumieniu modelu i odniesieniu sytuacji, którą przeanalizowałeś do innej, która jest podobna. Znacznie bardziej efektywna metoda niż robieni czegoś na "czuja" lub co gorsza "na pamięć"

W przytoczonym przykładzie stack efektywny to 10BB. Niemniej jednak oczywiście rozpatrując wszystkie możliwości jesto to tak naprawdę i 5BB i 10BB. Po prostu możesz wygrac tylko z jednym przeciwnikiem (tutaj zależy z którym), ale i tak przegrasz 10BB lub przegrać tylko z tym który ma większy stack i być 5BB do przodu. Tutaj ilość możliwości jest tak duża, ze zdecydowanie polecam excella jeśli chcesz to policzyć na piechotę

Odpowiedz
Cytat
blizzardII Autor wątku
blizzardII

dzięki TM za naprowadzenie na trop.
A jak ustosunkujesz się do pierwszego mojego posta w tym temacie dot odpowiedniego wyboru Bubble Factora ?
Pzdr

Odpowiedz
Cytat
tmfinger

Nie uważam, aby na dłuższą metę posługiwanie się konkretnie wyliczonym bibble factor (z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku) było możliwe i efektywne. Raczej jesteśmy wzrokowcami i musimy używając podstawowej wiedzy dot. icm'u, naszego doświadczenia wynikającego z wielu wykonanych wcześniej obliczeń itp., użyc do tego aby znaleźć kluczowe zmienne dla danego rozdania. Jest to zestawienie najisototniejszych spraw, tj. strucktury stacków, agresji przeciwników, dynamiki gry w ogóle i z poszczególnymi graczami. Do tego dochodzi kwestia wynikające z ew. korzyści wynikających z możliwego podwojenia swojego stacka lub podwojenia stacka np. bardzo dobrego rega, który jest teraz skrócony ale jako chip leader może być bardzo niebezpieczny. To wszystko powoduje, ze wartości wyliczone dla pewnych idealnych sytuacji są tylko poglądowe i w realnej grze mogą się bardzo różnić. Warto je oczywiście znać, zeby mieć dobry punkt wyjściowy ale to oczywiście nie wszystko

Odpowiedz
Cytat