Zastanawiam sie czy w strategii przy przebiciu zgarniajacym zagranie all in z AQ po podbiciu ze wczesnej pozycji jest dobre? Chcialbym zeby mi ktos to wytłumaczył. Bo skoro dobry gracz podbija z UTG tylko AK i JJ+ to jaki jest cel zgrać przebicie zgarniające z AQ ?
Przebicie zgarniające grasz w środkowej części turnieju(według tabelek) - zazwyczaj nie jest to już 9,10 osobowy stolik a np. 6,7. Dobry gracz będzie grał szerzej niż JJ+ i AK. Pushując AQ często będziesz miał flipa, dodaj do tego spore FE( dobry gracz pewnie zrzuci ręce typu 88,99 a możne nawet 1010) i masz odpowiedź.
Patrzyzsz na Huda i na blindy i mniej wecej okreslasz range betowania przeciwnika :). jak koles podbija 15% to on moze miec 44+AJo moze Ats i w zaleznosci jakie blindy
Napisane przez arrat80
Przebicie zgarniające grasz w środkowej części turnieju(według tabelek) - zazwyczaj nie jest to już 9,10 osobowy stolik a np. 6,7. Dobry gracz będzie grał szerzej niż JJ+ i AK. Pushując AQ często będziesz miał flipa, dodaj do tego spore FE( dobry gracz pewnie zrzuci ręce typu 88,99 a możne nawet 1010) i masz odpowiedź.
9 osobowy stolik wszyscy po 1500 stack blindy 50/100 gracz vpip/pfr 20/15 podbija do 250 i ja według tabelki mając AQ powinienem wstawić stacka ;> Stawiając range otwierającego JJ+ AK (bo taki bylby z utg) moj push z AQ jest zupełnie nie opłacalny bo mam TYLKO flipa z JJ ;> Jesli juz to w tabelce nie powinno być pusha z AQ na gracza grającego z UTG
a ty 18071987 otwierasz takie rece jak A10s czy 44+ ?? Bo chyba z utg minimum otwierania to AQ+ 99+
Napisane przez Volorix91
Napisane przez arrat80
Przebicie zgarniające grasz w środkowej części turnieju(według tabelek) - zazwyczaj nie jest to już 9,10 osobowy stolik a np. 6,7. Dobry gracz będzie grał szerzej niż JJ+ i AK. Pushując AQ często będziesz miał flipa, dodaj do tego spore FE( dobry gracz pewnie zrzuci ręce typu 88,99 a możne nawet 1010) i masz odpowiedź.9 osobowy stolik wszyscy po 1500 stack blindy 50/100 gracz vpip/pfr 20/15 podbija do 250 i ja według tabelki mając AQ powinienem wstawić stacka ;> Stawiając range otwierającego JJ+ AK (bo taki bylby z utg) moj push z AQ jest zupełnie nie opłacalny bo mam TYLKO flipa z JJ ;> Jesli juz to w tabelce nie powinno być pusha z AQ na gracza grającego z UTG
Jak gracz ma pfr 15 to gra: A8o+, A4s+, KQ, K10s+, każdego pocketa. AK, JJ+ to 3% nit.
Ale mi chodzi o range z utg. Bo wydaje mi sie ze gracz z 15% nie gra z utg jak ty mowisz A4s i K10s.
Zakładając, że gracz UTG gra 7,5%, tj. A10s+, AJ+, 77+(dość realny zakres) mając AQo jesteś nieznacznie z tyłu( 4razy masz gorszą rękę, 3x lepszą, 5x flipa). Biorąc pod uwagę to co jest w puli(400 chipsów w przykładzie)statystycznie przebicie jest opłacalne.
Wiedząc, że na UTG siedzi naprawdę dobry, wygrywający gracz ja osobiście unikam przebicia zgarniającego - mając 15 bb grałbym prawdopodobnie call.
A ja watpie zeby dobry gracz grał z utg juz A10s... Wedlug mnie z utg grają AQ+ i 99+ a wobec tego range AQ jest słaby. Dlatego ten zapis w strategii ze warto grać all in z AQ jest bez sensowny. ;> Moglby mi to wytlumaczyć jakis trainer? Bo moze ja zle mysle ;>
Napisane przez arrat80Pushując AQ często będziesz miał flipa, dodaj do tego spore FE( dobry gracz pewnie zrzuci ręce typu 88,99 a możne nawet 1010) i masz odpowiedź.
Z tego wynika, że flipa nie będziesz mial za często jednak.
Przecież żaden dobry gracz nie bedzie miał vpip na poziomie 15%. Góra co gosciu bedzie otwierał z utg to tak jak napisał volorix AQ+, 99. Bo wiecej mu sie nie opłaca, duzo restealowych staków. Jesli słaby gracz by otwierał to juz inna bajka bo imo można juz tak zagrać.
Volorix widziałem, że wstawiasz rozdania z 6,5$ wiec powinienes juz co nieco qmać. Arty sa imo dobre na początek potem to juz tylko filmiki kołczingi i wizz. Tak sądze
Po przemyśleniu - dobry zawodnik rzeczywiście będzie grał 99+, AQ+, może czasami AJ - w każdym razie i tak jesteśmy w ciemnej dupie z AQ, więc wychodzi bardziej fold niż push.
Trenerzy???
No wlasnie ja cały czas do tego zmierzam. Ze nie powinien być push z AQ po podbiciu z UTG bo jest to zupełnei nie opłacalne i wedlug mnie naraża ludzi na straty. A co do moich SNG za 6.5$ to dla tego ze wygrywam flipy ;p
a ja nie uwazam ze podbicie jak tam ktos pisal z ATs ozacza slabego gracza. Juz na 6,5$ i przy blindach 50/100+ majac te ponad 13bb ja z checia takie rece podbijam bo po prostu przewaznie ukradniemy blindy. Jak ktos nas sprawdzi to dalej mamy dobra reke i mozemy trafic Asa lub cos albo po prsotu przy cbecie przewaznie odpuszcza. Jak ktos nas przebije to my oczywsicie przewaznie bedziemy pasowac. Ja osobiscie nic nie mam do restelowania z AQo ale to w sytuacach np. gdy gosc podbija co ma 15bb+ wtedy wiem, ze moze troszke luźniej otworzyć. Też zalezy od gracza, ale to juz oczywiste
Napisane przez Volorix91
Zastanawiam sie czy w strategii przy przebiciu zgarniajacym zagranie all in z AQ po podbiciu ze wczesnej pozycji jest dobre? Chcialbym zeby mi ktos to wytłumaczył. Bo skoro dobry gracz podbija z UTG tylko AK i JJ+ to jaki jest cel zgrać przebicie zgarniające z AQ ?
od kiedy?
Istnieje wiele czynników mówiących nam co mamy zrobić, nie możesz sobie tego tak o po prostu segregować - "Ok, raise z utg, mam AQs, wszyscy fold to ja pushnę, bo tak pewnie trzeba".
Statystyki, ready, faza turnieju, game flow, pozycja w turnieju Twoja, Twojego przeciwnika itd.
Napisane przez kustra
Napisane przez Volorix91
Zastanawiam sie czy w strategii przy przebiciu zgarniajacym zagranie all in z AQ po podbiciu ze wczesnej pozycji jest dobre? Chcialbym zeby mi ktos to wytłumaczył. Bo skoro dobry gracz podbija z UTG tylko AK i JJ+ to jaki jest cel zgrać przebicie zgarniające z AQ ?od kiedy?
Istnieje wiele czynników mówiących nam co mamy zrobić, nie możesz sobie tego tak o po prostu segregować - "Ok, raise z utg, mam AQs, wszyscy fold to ja pushnę, bo tak pewnie trzeba".
Statystyki, ready, faza turnieju, game flow, pozycja w turnieju Twoja, Twojego przeciwnika itd.
No ja to rozumiem ale czlowiek który odpala pokera pierwszsy raz i w takiej sytuacji nie wiedząc jeszcze kompletnie nic patrzy na tabelke i czyta AQ push. A wedlug mnie to zagranie jest wogole nie opłacalne ;> Ja rozumiem ze jeszcze ze środkowej pozycji to moze być dobre zagranie. Ale nie z UTG bo mi tylko o sytuacje z UTG chodzi.