Przejdź do forum
Podbicie i przebici...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Podbicie i przebicie pytanie quizowe

33 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
2,596 Wyświetlenia
GramNaTilcie
PokerStrategist

Witam, czytam o strategii w turniejach S&G i wypełniam quiz gdzie jest pytanie

Big Blind wynosi 10 żetonów. Przed tobą jeden gracz podbił do 40 żetonów. Kiedy przebijasz do 160 żetonów?

a. jeżeli żaden inny gracz nie sprawdził
b. jeżeli dokładnie jeden gracz sprawdził
c. jeżeli dokładnie dwóch graczy sprawdziło

Moim zdaniem odpowiedź C.

Odpowiedz
Cytat
32 odpowiedzi
BroiSatse
PokerStrategist

W artach jest napisane: 3-krotność podbicia + 1 za każdego gracza który sprawdził. Masz podbicie do 40, żeby przebić 4-krotnie potrzebujesz wiec jednej osoby sprawdzającej.

Aczkolwiek przy okazji zapytam o pewną nieścisłość w powyższym zdaniu. Podbicie to różnica pomiędzy wniesionym zakładem a zakładem wcześniejszym - nie zaś wysokość postawionego zakładu. Czyli w tym wypadku podbicie przeciwnika wynosi 30, więc ni cholerę nie wyjdzie nam 160. Można by to było jakoś do arta dodać, że chodzi o wysokosc zakładu, a nie przebicie?

Do autora: czy mógłbyś, zakładając jakikolwiek wątek, zadać jakieś pytanie jeżeli chcesz rozpocząć dyskusję? Bo generalnie czytając Twojego posta moje odczucia są takie, jakbyś tam napisał "hipopotam to urocze stworzonko, ale wolę frytki"

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

To jest pytanie co raczej widać.

Poza tym też uważam że skoro

ktoś podbił: 3 * wysokość podbicia + 1 * wysokość podbicia za każdego gracza, który sprawdził podbicie;

więc wychodzi

3 * 30 = 90

160 - 90 = 70

czyli dwóch musiało sprawdzić 2 * 30 = 60

plus BB który był w puli, co daje 160 żetonów

daje to odpowiedź C.

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Przecież wiadomo, że chodzi o całkowitą wartość przebicia :facepalm:. Odp B. Jak ktoś sprawdza podbicie to płaci cały zakład a nie wartość o ile bb został podbity, podobnie 160 to nie wartość puli (to nie układ równości). Jak nikt nie sprawdza to ty przebijesz do 120 więc żeby przebić do 160 podbicie do 40 powinno dostać 1 call.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

Napisane przez muuuka
Przecież wiadomo, że chodzi o całkowitą wartość przebicia :facepalm:.

Cóż zmartwię Cię, mylisz się. Odsyłam do poradnika dla początkujących :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Aha, czyli jako pierwszy, bez żadnego call'a przed tobą będziesz 3betował te 40 do 90 total, tak? Dużo nauki przede mną, dzięki za pomoc.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

Według poradnika

ktoś podbił: 3 * wysokość podbicia + 1 * wysokość podbicia za każdego gracza, który sprawdził podbicie;

a w przykładach jest uwzględniona właśnie wartość podbicia, co jest zresztą logiczne a nie całości jak mówił muuka

przykład

BB=1
1 call
2 call
3 call
4 raise 10 do 13
pula 10+1+1+1+1+0,5=14,50
5 raise 3*10 (nie 13) + 10+10+10 = 60

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez GramNaTilcie

Napisane przez muuuka
Przecież wiadomo, że chodzi o całkowitą wartość przebicia :facepalm:.

Cóż zmartwię Cię, mylisz się. Odsyłam do poradnika dla początkujących :facepalm:

No to już przegięcie, zakładasz głupi temat w którym nie wiadomo o co chodzi po tym sam będąc mega początkującym i nie mającym prawie żadnego pojęcia gościem odsyłasz kogoś kto podał ci dobrą odpowiedź do nauki...

Heh już nie wiem czy to głupota czy troling.

Weź sie do nauki i przede wszystkim zacznij myśleć logicznie bo widze z tym masz największe problemy.

Spoiler

:facepalm:

Odpowiedz
Cytat
micuu
Oldschool Grinder

A Ty znowu rachujesz :D

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Zamotałeś tak, że już nie wiem o czym w ogóle piszesz. Co ty dodajesz, do czego i po co? To co podałeś w swoim przykładzie to pot raise a nie 3x raise. Jeśli się mówi, że raisujesz/reraisujesz kogoś 2,5x/3x/Nx to ma się na myśli CAŁKOWITĄ wartość zakładu postawionego przez przeciwnika. Jeśli dalej chcesz się bawić w Miodka i komplikować sobie życie to droga wolna.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

Napisane przez DavidKu
Weź sie do nauki

Spoko Davidku właśnie to robię, a Ty się nie gorączkuj bo cię znowu mod zjedzie :D Znasz się, umiesz, to pomóż newbie zamiast obrażać :D

WEDŁUG PORADNIKA stawia się o WYSOKOŚĆ przebicia (to o ile ktoś przebił) a nie o WARTOŚĆ CAŁOŚCI! Dlatego uważam że pytanie quizowe jest błędnie odpowiedziane, przynajmniej według poradnika. Stąd ten temat, żeby właśnie uczyć się prawidłowo.

Napisane przez BroiSatse
Podbicie to różnica pomiędzy wniesionym zakładem a zakładem wcześniejszym - nie zaś wysokość postawionego zakładu. Czyli w tym wypadku podbicie przeciwnika wynosi 30, więc ni cholerę nie wyjdzie nam 160. Można by to było jakoś do arta dodać, że chodzi o wysokosc zakładu, a nie przebicie?

Jak widać to nie tylko ja tak myślę.

Spoiler

:rage:

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Aha, jeszcze się wtrącę bo szczerze nawet nie chciało mi się roztrząsać tego twojego przykładu. Nie dodajesz po 10bb za tych limperów bo sprawdzali tylko za 1bb PRZED podbiciem. Dodajesz +1 za ludzi którzy sprawdzali podbicie. Zatem, gdyby po tym podbiciu do 13 czy ilu tam bb dorzuciłaby powiedzmy 1 osoba wtedy uwzględniałbyś ją jako dodatkowego limpera. Ten kto to podbił teoretycznie powinien uwzględnić limperów przed nim. Zastanów się nad tym dobrze bo na podstawie tego przykładu ta twoja logika mocno kuleje. Wyobrażasz sobie taką grę w turnieju na 25-40bb stacku?

Aaa jakby tego było mało, pomimo, że jesteś w błędzie tak jak i twoje wyliczenia to nawet wtedy wychodzi ci odpowiedź B. To jest w ogóle śmieszne, że to piszę:

3*30 = 90; 10 (zapomniałeś o SB?) + 30 (nikt nie zabrał żetonów podbijającego, one tam leżą ;)). Daje to 130 żetonów czyli 1 sprawdzającego. Widzisz teraz, że to wszystko jest metamatycznie kompletną bzdurą i chodzi o 3x+1 wysokość postawionego zakładu?

EDIT 2. Że też nie mam dzisiaj nic innego do roboty. Jeśli to cię gryzie to 3x30 + 40(bet podbijającego) + 30 za lipera też daje 160 więc whatever, nazywaj jak chcesz. W grze łatwiej ci i tak będzie kalkulować 3x+1 (3x40+40). W każdym razie jak czego nie nazwiesz, w quizie nie ma błędu

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

Wiesz muuuka tu nie chodzi o czyjąkolwiek logike, mówię tylko że jest błąd w quizie.

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

To nie jest błąd tylko niedokładność naszego języka i dużo specyficznych uproszczeń. Zaczniesz grać to zobaczysz jak to wygląda faktycznie.

Odpowiedz
Cytat
BroiSatse
PokerStrategist

Do GramNaTilcie:

1. Owszem, uważam że w artykule jest drobna niespójność, ale nie jest ona w żaden sposób myląca, gdyż podana jest cała masa przykładów, z których idzie się domyśleć o co chodzi i jak grać.

2. Rzeczy, których się czepiasz i które całkowicie niepotrzebnie wywołują tyle zamieszania, są z punktu widzenia nieistotne. Pierwszym krokiem w nauce pokera jest uświadomienie sobie, że nie jest się super wybitnym graczem, ma się całą masę leaków, które należy znaleźć i poprawić, przez ciężką pracę. Część Twoich postów pokazuje, że ten etap jeszcze przed Tobą.

3. W artykule wyraźnie pisze, że pierwsze podbicie wykonujesz 4xBB + 1 za każdego limpera. Wiec Twoje rachunki już na wstępie są złe.

4. Jako, że mam do czynienia z matematykiem, dam Ci prostą radę: jeżeli Ci coś się nie zgadza, najpierw szukaj błędów w rachunkach, potem w książkach/artykułach, potem kogoś zapytaj, dokładnie to opracuj i opublikuj (na forum jak mało istotne) i mów, że wszyscy się mylą. Niestety zgubiłeś wszystkie kroki poza ostatnim.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

:f_thumbsup: :spade: _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
srubapl
Oldschool Grinder

Mam takie pytanie, co zrobic w danej sytuacji:
Mam AK podbijam na pre sprawdza jedna osoba za mną-ma pozycje.
Flop spada bez historii, zadnych drawów, uderzam pol puli, przeciwnik sprawdza.
Spada turn nic nie trafiam, powinienem dalej uderzac czy przeczekac?

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie Autor wątku
GramNaTilcie
PokerStrategist

Według wielu trenerów AK to karty z którymi się gra agresywnie. Moim zdaniem jednak są one na tyle żywe, że trzeba uważać, szczególnie jeśli nie trafiamy na flopie. Można jeszcze reprezentować jakąś twarz i podbić postflop, jednak turn ja stosuję check, chyba że przeciwnik zrzuca po cbecie.

Odpowiedz
Cytat
srubapl
Oldschool Grinder

Dzieki ;)

Odpowiedz
Cytat
muuuka
PokerStrategist

Napisane przez GramNaTilcie
Według wielu trenerów AK to karty z którymi się gra agresywnie. Moim zdaniem jednak są one na tyle żywe, że trzeba uważać, szczególnie jeśli nie trafiamy na flopie. Można jeszcze reprezentować jakąś twarz i podbić postflop, jednak turn ja stosuję check, chyba że przeciwnik zrzuca po cbecie.

:facepalm:

Wszystko zależy od przeciwnika, tekstury flopa i kart na turnie. Do niektórych przeciwników w ogóle nie opłaca się cbetować pewnych flopów, innych będziesz 2nd barrelował na turnie a na innych zagrasz bet/fold flop check/fold turn. Zależy, wszystko w pokerze zawsze od czegoś zależy.

@srubapl
Z ww powodów zignoruj wypowiedź kolegi i jeśli masz wątpliwości co do rozegrania AK (czy innej ręki) w KONKRETNYM SPOCIE to wstawiaj rozdanie do działu oceny.

Odpowiedz
Cytat