Witam, chciałbym zaczac grać w Poksa na pieniadze, poki co mam za soba kilka SnG i ten tryb mi się podoba. Mam jednak kilka pytan po przeczytaniu tego artykułu:
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/sng/2232/1/
1) Mając więcej niż 12 BB tabelka pokazuje żeby grać z JJ Raise / All-In z pozycji późnej. Dziś grałem SnG 6 osób na stole, 3 osoby po mnie podejmowały decyzje (1 bez blinda, BB oraz SB). Poszedł raise z mojej strony tak jest napisane 3 BB. BB mnie przebił do 6 BB i stwierdziłem ze wejde All-In tak jak jest napisane. Rywal pokazał AK i K spadło na board. Czy nie powinienem po prostu sprawdzić i zobaczyć czy na Board nie spadło A/K/Q?
2) Napisane jest by w push or fold mając mniej niż 6 BB gdy rywal ze środkowej pozycji betuje/raisuje nie wchodzić z KQs. To samo chociażby z A10 albo nawet A4? Czy to nie jest moment w którym z takimi kartami powinniśmy właśnie grać?
3) Mając mniej niż 12 BB jako pierwszy decydując na środkowej pozycji nie grać All-In z Q5 ale na późnej z Q2 już tak? Trochę tego nie rozumiem.
4) Mając 9 BB jest napisane by z 22 wchodzić All-In. Czy przy takiej wartości blindowej nie jest to bardzo bardzo ryzykowne? Bardzo łatwo by ktoś dołożył jakakolwiek pare na flopie szczegolnie jak ludzie dookola siedza na duzych stackach i majac A/coś, K/coś zawsze sprawdzą.
5) To samo zresztą mając 12 BB doradzacie grać All-In z poznej pozycji z 65s.. przecież strasznie duzo rozdan to rozbija?
6) Jeśli mam KJ a na board spada Q J T 9 dla przykładu to mimo wszystko Bet / Raise jak rywal może mieć A K skoro juz tyle ze mna zagrał? Ryzyko wliczone w grę?
7) Mam top parę albo double pare a na stole leza 4 karty w jednym kolorze. Tabelka mowi by robic bet/raise a rywal przeciez bardzo latwo moze miec kolor?
8) Tabelka mówi ze mając strita to grać na Flopie Turnie i Riverze Bet / Raise. Co jeśli na stole jest duża szansa na strita i kolor? Jest spora szansa ze rywal bedzie mial kolor jak ja mam strita.
9) Jak to jest z pozycja SB - jesli nikt wczesniej nie zagrał to majac karty typu QJ, QT czy KT nie mam nawet zaplacic by zobaczyc boarda?
10) czy jak liczymy swoje BB to powinnismy wliczac Ante?
11) majac wiecej niz 12 BB powaznie jesli ktos betuje, kolejna osoba zraisuje to mam wchodzic all in na turnie gdy brak mi jednej karty do strita?