Przejdź do forum
Dziwna i skuteczna ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Dziwna i skuteczna taktyka

31 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
6,497 Wyświetlenia

witam
pierwszy post na tym forum , generalnie nie gram na pokerromach polecanych z tego forum , ale mam pytanie o opinię. Gram amatorsko z pół roku na turniejach o niskich wpisowych do 10 e , próbowałem grac wg instrukcji i tabel standardowych ale to nie za bardzo zdawało rezultaty , na niskich limitach bardzo dużo call na standardowych podbiciach i często po 3 -4 akcjach i kontynuacyjnym podbiciu po flopie kończyły mi się żetony bo fishom dołaziły niskie pary lub inne cuda jak sprawdzali zawsze bo oni nie znaja lęku.Zmieniłem taktykę i przez ostatni tydzień zdobyłem w ok 10 turniejach na 20 miejsca punktowane w tym jedno zwycięstwo i 1 raz 4 mce. Najlepsze wyniki jak długo gram. Gram jakby 2 fazy w turnieju - na począkowej ekstremalnie pasywnie - podbijam tylko z kk , aa , dd , reszte mocnych rak , nawet ak , ad , ajs , średnie pary caluje jedynie bez względu na pozycję i patrze czekam na flop i co robia inni. Jesli mam toppare z wysokim kikerem daje alin odrazu , czesto sprawdzają z topparą , nikt nie wierzy że mozna z ak czy ads nie podbijać i wygrywam kikerem np, Jesli nie ma nic na flopie a sa nawet małe podbicia pasuje nawet z ak. I druga faza pusz or fold w standardowym wydaniu. Fala farta czy dobra taktyka na niskie limity? Pytanie do doświadczonych graczy - teoretycznie taka taktyka jest żenująca bo 99 proc dobrych graczy powie ze podbija się zawsze z mocną reką to dlaczego to jest skuteczne? No i czy na poważnych turniejach by mnie rozmaślili gdybym tak grał? A może ktoś tak grywał juz?

30 odpowiedzi

Oceniasz skuteczność strategii po 10 turniejach? Jeżeli po rozegraniu 1000 turnieji będziesz z dodatnim ROI to wtedy możesz powiedzieć że Twoja strategia jest skuteczna ale nie po tak małej próbce. Napisz jeszcze jakie turnieje grasz, ile os, turbo, normal itp?

Peterus24
PokerStrategist

Ja wychodzę z założenia, że jeśli Moja taktyka jest najbardziej dochodowa to taką gram. Jeśli twoja taktyka jest dobra i zarabiasz dobrze na niej, to po co słuchać innych :f_thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

W sumie racja zobaczymy za 2,3 miesiące. Unikam turniei turbo , tak defensywna taktyka w poczatkowej fazie na turbo by mnie zniszczyła , najbardziej lubie ok 12 - 15 minut na poziom blindów

vindir
PokerStrategist

Jak się nie ma fold equity to jest to jakieś wyjście. Wprawdzie nie podoba mi się ten all in na flopie po trafieniu TPTK, niemniej na niskich limitach jak się goście zachaczą to i tak sprawdzą. Przetestuj na większej próbce, jeżeli się sprawdza to git :).

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

na alin po flopie bez wcześniejszego podbicia wprowadza konsternacje bo wygląda na albo głupie zagranie albo jakis dziwny blef jeśli na ostatnich rekach ewentualnie wysoka parę z małym kikerem. Raz nadziałem się na 2 małe pary innym razem dociągneli do strita fartem ale generalnie z 70 , 80 proc na plus , chociaż na bank dobrzy gracze nie sprawdzą takiego alina widząc że gram pasywnie , na wyższym poziomie by trzeba coś pościemniać.

Trafisz w takim turku na 2 myślących graczy przy stole i jesteś pozamiatany.

Kiedyś grałem turek 2$ rebuy tez był taki gracz przy blindach 100 push/fold na flopie grał zrobił chyba z 25 rebuy 2 rozdania po rebuy i tak przegrał wszytko.

Jak to się mówi free $$$ ? :D

radsonsc
PokerStrategist

na razie nikt nie wie ze tak grasz wiec jest ok, zagraj kilkadziesiat albo kilkaset sng aż zrobią na ciebie notki i mozesz zapomniec ze ciagle bedą callowac twoje AI i wypłacac sie z czyms gorszym

muuuka
PokerStrategist

LOLZ. Jakie notki, jacy kumaci gracze? Ludzie sprawdzający takie zagrania to te same donki call'ujące 3 streety z bottom parą. Poczekaj jak zaczną trafiać sety, 2 pary, combo draw'y, limpować AA/KK. Raisujesz preflop i rozgrywasz postflop po to żeby wyciągnąć max value lub stracić najmniej.

Ta na turnieju freeroll gdzie gra 5000k ludzi zagraj turnieje 30$ czy 50$ i zobacz jakie donki tam grają. Nawet w takim za 2$ czy 3$ w końcu na jakimś stoliku trafi się ogarnięty gracz i leżysz. Ale w sumie grajcie tak :f_thumbsup:

Darmowe żetony się przydają :f_thumbsup:

muuuka
PokerStrategist

Napisane przez blelol
Ta na turnieju freeroll gdzie gra 5000k ludzi zagraj turnieje 30$ czy 50$ i zobacz jakie donki tam grają. Nawet w takim za 2$ czy 3$ w końcu na jakimś stoliku trafi się ogarnięty gracz i leżysz. Ale w sumie grajcie tak :f_thumbsup:

Darmowe żetony się przydają :f_thumbsup:

Możesz sprecyzować o co dokładnie ci chodzi?

sz3sz
Elite Grinder

pewnie o to, ze ta 'strategia' na kogokolwiek grajacego czymkolwiek poza kartami jest super izi exploitable

przyklady (gosc otwiera tylko JJ+/AK, reszte mocnych limpuje)
-po jego limpie wysoko izoraisuje i zgarniam kase preflop albo w przypadku calla zgarniam kase cbetem na boardach typu K high, Q high, J high na ktorych najrzadziej sie zaczepi, cbetuje też Ax i stakuje bijac TPDK
-po jego openraisie calluje atc bo w przypadku trafienia mocnej reki na flopie zgarne stacka
-po jego limpie overlimpuje i betuje anyflop na ktorym checka
-po jego openraise wsuwam QQ+/KK+ w zalezności od stacka majac gigantyczna przewage equity i wiedzac, ze dostane call

muuuka
PokerStrategist

Ok, nie mogę się skupić z rana :D. Nie pomyślałem w szerszym kontekście

salaterka
Poker Player

z doświadczenia potwierdzam że w turniejach za 2$ na wszystkich platformach z tp/good kicker najbardziej ev+ jest push nie zależnie od stacków, zdecydowana większość graczy sprawdzi z tp/x i drawami a większość nawet z middlepair/x

trzeba tylko uważać bardzo na ogarniających graczy żeby nie zostać wyexploitowanym, no i w późniejszej fazie, powiedziałbym że jak jest 1/3 graczy w turnieju lub jak wchodzi ante trzeba zacząć grać normalnie, albo jak już długo siedzimy przy jednym stoliku i gracze już czekają na sytuację żeby nas wyexploitować albo jak poprostu jesteśmy na stoliku gdzie to się nie sprawdza, albo widzimy że już jest taka faza że większość graczy która do niej dotarła już bardziej ogarnia

(nie mogę z idiotów piszących na czacie jacy oni są pro a my jesteśmy fishami, odrazu nam zdradzając że ta osoba zauważyła naszą "taktykę" i będzie chciała nas wyexploitować :facepalm:)

Napisane przez sz3sz
pewnie o to, ze ta 'strategia' na kogokolwiek grajacego czymkolwiek poza kartami jest super izi exploitable

przyklady (gosc otwiera tylko JJ+/AK, reszte mocnych limpuje)
-po jego limpie wysoko izoraisuje i zgarniam kase preflop albo w przypadku calla zgarniam kase cbetem na boardach typu K high, Q high, J high na ktorych najrzadziej sie zaczepi, cbetuje też Ax i stakuje bijac TPDK
-po jego openraisie calluje atc bo w przypadku trafienia mocnej reki na flopie zgarne stacka
-po jego limpie overlimpuje i betuje anyflop na ktorym checka
-po jego openraise wsuwam QQ+/KK+ w zalezności od stacka majac gigantyczna przewage equity i wiedzac, ze dostane call

dlatego gracz stosujący taką taktykę powinien bardziej się skupić na stoliku i zauważać przeciwko komu nie robić takich zagrań

grywalne ręcę jak AJs czy pary powinno się w takich turniejach wg. mnie betować, może 2.5x ale na początku micro turnieju jestem jak najbardziej za shove z tp/tk

no i jak mówiłem, im dłużej się stosuje tą taktykę tym większa szansa że ktoś umiejący myśleć nas wyexploituje, ale do pewnej fazy turnieju zdecydowana większośc graczy tego nie zauważa, a jak ktoś zauważy to dzięki SHC nie będzie miał często spota przeciwko nam, a jak już to żeby wygrać znami my musimy trafić conajmniej TP a on coś jeszcze lepszego! zanim to się stanie to sotlik nam zmieni!
i jak mówiłłem, trzeba bardziej się skupić niż zwykle i zauważać kto zauważa naszą taktykę i wyczuć moment kiedy ją przestać stosować!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

o to chodzi wiadomo ze taktyka jest prosta i łatwo ją skasować ale dopiero jeśli się zorientuje o co biega , na początku stoliki zmieniają się często a takich zagrań jest kilka na turniej , w późniejszej fazie już przechodzę na standard pusz fold. Przeciw poczatkującym może to byc dobre bo oni nie myslą za bardzo, lepszego gracza tez mozna zaskoczyc bo wygląda to fiszowato. Zobaczymy jak to na dłuższa metę zadziała , na razie jest git.

I tak trzymać :f_thumbsup:

Witam, podepnę swoje pytanie pod ten temat. Grałem do tej pory cash game FR NL5, jednak potrzebowałem odmiany i zacząłem interesować się SnG. Gram na FTP 45 osobowe za 1$ i staram stosować się do SHC, czyli gry tight itd, jednak zastanawiam się czy to w praktyce ma sens. Ok, racja że nie grając prawie żadnej ręki dochodzę do najlepszych 25 miejsc, jednak tutaj zaczyna się praktycznie loteria i tylko gra push/fold. Czy przy blindach rosnących co 6 minut takie pasywne czekanie na kartę ma jakikolwiek sens, czy takie granie działa w praktyce? Pytam, ponieważ w cash games te SHC mocno odbiegają od tego co radzą trenerzy, którzy uważają je za właśnie zbyt pasywne.

w fazie push or fold bardziej grasz przeciwnikami niż kartami.

Nawet jeśli gram przeciwnikami, to praktycznie stosując tę strategię cały turniej sprowadza mi się do 25 pasów a potem do końca rozważania push/fold...trochę to dziwne, praktycznie ciągle zamykam stawkę tak grając

nie możliwe, w którymś turnieju napewno trafisz monstera i się podwoisz