Gram sobie sng i gram... Dosyc czesto dochodzi do takiej sytuacji kiedy to z powodu braku jakichkolwiek kart do gry zaczynam posiadac stack -13bb i jestem zmuszony grac push or fold.
Gram tak jak tabelki nakazują i kończy się przeważnie to tak, jak wyżej napisałem. Nie wiem... Żeby grac TAGiem w turnieju to trzeba miec dobre karty bo jaki to TAG co gra wszystkimi możliwymi? A jak tych kart nie ma to co? A często ich nie ma...
witam
Nie gram zbyt duzo SnG ale nie barzo rozumeim w czym widzisz problem. Turnieje te to tylko i wylacznie czekanie na dobre karty bo chodzi w nich zeby utrzymac sie jak najdluzej. To ze czetso masz sytuacje ze masz >13bb to oczywiste osobisciie nawet lubie ta faze bo gra wtedy jest niezwykle prosta. Pilnuj sie tabelek i graj jak jest napisane w artach. majac mneij niz 10bb czesto wrzuca sie poprostu AI pre flop i tak trzeba grac. a to ze czesto np. twoje AKo przegra z QT to normalne:)
tak, znam wszystkie podstawy na temat sng bo juz je troche gram , ale problem w tym, ze bardzo szybko nie majac zadnych kart schodze do -13bb. pozniej sa takie sytuacje gdzie wchodze AI z A7o a sprawdza mnie za mna 2-3 typow i czekaja do showdownu
Nie wiem w czym masz problem. Faza push or fold jest etapem, w ktorym grajac dobrze masz przewage nad przeciwnikami. Sita nie wygrywa sie na poczatku, wiec jak nie masz premium hands w poczatkowej fazie to po prostu oszczedzasz stacka. To ze skrocisz sie nawet do 6bb nie zamyka drogi do zwyciestwa. A zamiast tabelek to polecam raczej ICM trainer'a bo te tabelki do push-or-fold sa zbyt schematyczne i pomijaja np. wielkosc stackow twoich przeciwnikow, nie uwzgledniaja mozliwych akcji przed toba itd.
jak to nie? są tabele rebound przecież, któe stosuje się wobec siebie samego i wobec innych
tabelki nie uwzględniają ante
dlatego przede wszystkim ściągnij sobie ICM Trainera i do tego triala SNG Wizarda i rób tam quizy, wtedy Twoja gra się poprawi
Według mnie grając według tabelek zbyt mało stealujesz z późnych pozycji, co potem prowadzi do tego że jesteś ultra shortem i dostajesz 3 calle na Twój push
chyba że w STT (o ile takie grasz) nie ma ante , bo już nie pamiętam
ale i tak tabelki są za tight, poza tym trzeba trochę czytać grę i wiedzieć, kiedy można luźniej grać
ale np sytuacji ze np. bigstack otwiera, short pushuje, sb sprawdza tego pusha a ty siedzisz na BB to w tabelce chyba nie ma
jest wiele czynnikow, ktore wplywaja na decyzje, a ktore te tabelki pomijaja. lepiej uczyc sie na konkretnych sytuacjach, ktore spotykasz w grze.
grajac SnG na 9 osob zdarza mi sie ze dochodze do fazy ITM nie rozgrywajac zadnego rozdania. Taki urok tej gry, jak chcesz sobie pograc to graj MTT.