Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

statystyki

9 Posty
7 Użytkownicy
4 Reakcje
580 Wyświetlenia
soodol

Tak się ogólnie zastanawiam,od jakich stat zaczynacie kwalifikować graczy na SH NL 10 do nitów lub lagów?Te skrajne staty wiadomo,ale np 23/20 to jeszcze taki standardowy TAG? 23/17 bliżej nita? 27/22 już LAG?

Plus zastanawiam się nad drugą kwestią, jeśli mam mało rąk na przeciwnika i nie mogę ocenić jego pozycyjnego RFI, jakie jest wysokie i niskie średnie RFI?

Z góry dzięki za pomoc

Odpowiedz
Cytat
8 odpowiedzi
queristo

Co za różnica jak ich nazwiemy? Jeśli gracza 27/22 nazwiesz LAGiem zamiast TAGiem, to zaczniesz jakoś inaczej przeciwko niemu grać?

Odpowiedz
Cytat
wg123

Napisane przez soodol
Plus zastanawiam się nad drugą kwestią, jeśli mam mało rąk na przeciwnika i nie mogę ocenić jego pozycyjnego RFI, jakie jest wysokie i niskie średnie RFI?

Nie za bardzo rozumiem - jeśli masz mało rąk na przeciwnika, to nic nie określisz. Poza tym statystyka RFI overall w oderwaniu od pozycji nie ma chyba większego sensu i nie daje żadnego poglądu.

Napisane przez soodol
Tak się ogólnie zastanawiam,od jakich stat zaczynacie kwalifikować graczy na SH NL 10 do nitów lub lagów?Te skrajne staty wiadomo,ale np 23/20 to jeszcze taki standardowy TAG? 23/17 bliżej nita?

Nigdy się jakoś specjalnie nie zastanawiałem nad tego typu definicjami, ale gracza 23/17 raczej nie nazwałbym nitem.

Napisane przez soodol
27/22 już LAG?

Imho tak.

wg123

Odpowiedz
Cytat
Adizg1990

Napisane przez soodol
Tak się ogólnie zastanawiam,od jakich stat zaczynacie kwalifikować graczy na SH NL 10 do nitów lub lagów?Te skrajne staty wiadomo,ale np 23/20 to jeszcze taki standardowy TAG? 23/17 bliżej nita? 27/22 już LAG?

Nit to raczej staty coś koło tego: 10/8, 11/10, 8/6

Mam pytanie, żeby nie zakładać nowego wątku napisze tutaj. Co to jest to RFI?

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
ONKAM
soodol Autor wątku
soodol

Napisane przez queristo
Co za różnica jak ich nazwiemy? Jeśli gracza 27/22 nazwiesz LAGiem zamiast TAGiem, to zaczniesz jakoś inaczej przeciwko niemu grać?

Chodzi mi bardziej o to, że po małej próbce, głównie będę patrzył na rozkład VPIP/PFR i jeśli będę umiał określić czy gość jest w stronę nita czy laga, będę wiedział tak tylko mniej więcej czego mogę się od niego spodziewać na kolejnych streetach i w jakiś tam delikatny sposób się do tego dostosowywać

Odpowiedz
Cytat
DamianLuna

Jam ma VPIP pokolorowane według https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/ Średnie zasięgi na preflopie: Nit/TAGLAG ale i tak na to aż tak nie zwracam uwagi.

Na małej próbce chodzi o to żeby na pierwszy rzut oka określić czy jest to gracz bardziej tight czy loose. Nie da się na małej próbe tego określić bo gracz może grać po 50 rękach 14/12 a po 600 rekach 24/19. Dobrze jest to wytłumaczone w książce
"Building a Bankroll Full Ring Edition"

Bardziej ważne jest jak gra postflop bo gracz graczowi nie równy nawet przy takich samych statystykach VPIP PFR

Odpowiedz
Cytat
BartekkB

@soodol
Jeśli jako małą próbkę uważasz ~100h to ok, można już wstępnie zakładać z jakim typem gracza mamy do czynienia. Ale jeśli próbka jest mniejsza to nie ma sensu, moim zdaniem, sugerować się statami bo mogą bardzo mocno przekłamywać. Przykładowo zobaczysz, że ktoś ma staty typu 13/10 - stwierdzisz, że jest nitem a może okazać się nie przez jakiś czas dostawał słabe ręce i nie miał z czym grać. Albo w drugą stronę, zobaczysz gracza ze statami 32/28 i mega wysokim 3betem ale może to wynikać z tego, że dostawał mocne ręce.

Pozdrawiam,
Bartek

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

ja zaczynam wprowadzać oznaczenia po 100 rękach. I t tylko w wypadku graczy, co do których mam też już jakieś obserwacje. Potem dość mocno pilnuję i zmieniam kolory jak widzę, że pierwszy strzał nie był celny. Słowem tratuję to z dużą rezerwą, ale już podejmuję na tej bazie decyzję.

Wcześniej wprowadzam oznaczenia tylko dla totalnych debili i maniaków. Czasami mam na kogoś 500 rąk a mimo wszystko go nie określam jeszcze bo nie ma w jego statystykach niczego, co pozwalałby mi go jasno przyporządkować.

Odpowiedz
Cytat