Przejdź do forum
Robienie notatek o ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Robienie notatek o graczach

7 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,039 Wyświetlenia
GoodLuck321
PokerStrategist

Siemanko, wszystkim piszę odnośnie notatek o graczach. Ale na sam początek opiszę wam w skrócie na jakim roomie gram na jakich stawkach oraz jaką strategią. Więc room (PP) limit NL2 i strategia MSS. Zacznę może od tego że gram beż żadnych programów wspomagających mowa tutaj oczywiście o HM i PT bo na razie po prostu nie stać mnie na takie rarytasy a co do wersji próbnych nie wiem czy jest sens pobierać a później robić uninstall. Bo raz wydaje mi się ze na razie za małe limity gram i mam nadzieję ze poradzę sobie beż nich a dwa nadal jestem na etapie poznawania pokera itd. Z programów takich które używam i są mi niezbędne są Equilab i SideKick naprawdę bardzo mi pomagają. I teraz zacznę, od mojego problemu mianowicie jak wy na samym początku swoich karier bez HM i PT ogarnialiście temat tzn robiliście notatki o graczach co dokładnie opisywaliście czy ile razy folduje,Calluje,raisuje itd na co mam zwracać uwagę pod czas sesji żebym mógł wyłapywać graczy na których mogę kolokwialnie mówiąc zarobić. Bo od dłuższego czasu mam tak że dużo tracę na gostkach którzy mnie limpują i dziwnym trafem zawsze dostaje :P Sesje mam rożne dodam raz na plusie raz na minusie itd ale chciał bym ruszyć dalej i wydaje mi się że bez notatek ciężko.

Prosił bym o wasze rady jak wy z tym fantem się uporaliście i zaczynaliście zjadać swoje ofiary. Jeżeli macie na komputerze zachowane jakieś notatki które sami robiliście o graczach z waszych potyczek lub nie wiem jakieś programy itp to prosił bym o podawanie linków w tym poście z góry serdecznie dziękuje.

Pzdr GoodLuck321

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
AdisJuve
PokerStrategist

Cześć GoodLuck321,

Na NL2 jest tak duża rotacja graczy, że robienie szczegółowych notatek jest według mnie stratą czasu. Ograniczyłbym się tylko do notowania jakiś naprawdę konkretnych zagrań.

Zdecydowanie wygodniej będzie "kolorować" graczy. Na PartyPoker masz możliwość wyboru koloru notatki, która powinna Ci mówić o stylu gry gracza, np:

Zielony - Fish (pasywny)
Żółty - Maniak
Niebieski - MSS
Pomarańczowy - słaby reg
Czerwony - dobry reg

Takie kategoryzowanie graczy pomoże Ci przyjmować odpowiednią linię gry.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
boxer82
Oldschool Grinder

Z innego forum:
Wiekszość sam stosuje

Shorthands I use, and some are universal, are:

Ck = Check. (Some people use c/c but how do you differentiate that from check/call or check/check?)
C = Call or Called
L = Limped.
RR = Reraise
3B/4B/5B = 3bet/4bet/etc.
B = Bet.
CB = CBet.
dCB = Delayed CBet.
mB = Min Bet.
mR = Min Raise.
DB = Donk Bet.
DBm = Donk Bet Min.
OB = Over Bet.
PSB = Pot Size Bet.
FS = Full Shove. (100BB+)
SH = Shoved. (50-99BB)
Sh = Shoved. (49BB and under.)
DDB = Double Barrel.
TTTB = Triple Barrel.
PF = Pre Flop. (I don't use PF for Post Flop because I already use a letter for each street.)
F = Flop.
T = Turn.
R = River.
OTF = On The Flop.
OTT = On The Turn.
OTR = On The River.
OL = Open Limped.
OR = Open Raised.
TP = Top Pair.
2P = Two Pair.
OP = Over Pairs
OC = Over Cards
2ndP = Second Pair.
BP = Bottom Pair.
T2P = Top Two Pair.
FH = Full House.
TPTK = Top Pair Top Kicker.
TPGK = Top Pair Good Kicker.
TPNK = Top Pair No Kicker.
OESD = Open Ended Straight Draw.
GSSD...aight Draw.
FD = Flush Draw.
NFD = Nut Flush Draw.
SD = Straight Draw.
HU = Heads-Up.
3W/4W = Three Way/Four Way/Etc.
IP = In Position.
OOP = Out of Position.
TT = Two Tone.
MT = Mono Tone.
R = Rainbow.
Here's how I use it in-game:

PF: C 3x BB OOP (3W) = J9s. F: DB 6x/3B FS+ = NNFD+2OC =
Preflop: Called 3x in the Big Blind Out of Position (three way) = J9suited. Flop: Donk Bet 6x/3Bet Full Shove+ = Non Nuts Flush Draw Plus Two Over Cards.

-PF: OR 5x CO IP = AKs. F: CB 9x *AK8mt* = T2P. T: C DB FS+ *Q-4F*.
Preflop: Open Raised 5x from Cutoff In Position = AKsuited. Flop: CBet 9x *AK8 Mono Tone* = Top Two Pair. Turn: Called Donk Bet Full Shove+ *Queen - Four To A Flush*.

Once I have a decent sample of notes, I review them all at once and can draw a better picture of how he/she plays by street and with what types of hands. I will then make a smaller note at the very top of all my notes in HM, as to how they play their draws, 2 pairs, etc.

This is what works for me.

Odpowiedz
Cytat
GoodLuck321 Autor wątku
GoodLuck321
PokerStrategist

AdisJuve dziękuje za szybką odpowiedz. A jeszcze powiedz mi jak mogę te kolorki przypisywać do poszczególnych graczy na PP prosił bym o instrukcję ? z góry dziekówka.

Pzdr

Odpowiedz
Cytat
AdisJuve
PokerStrategist

Klikając prawym przyciskiem myszy na nick gracza wybierasz "Player Notes".
Wówczas w lewym dolnym rogu wyświetli się okno do zapisu notatek, tam też możesz wybrać kolor.

Pozwolę sobie to zobrazować:

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
GoodLuck321 Autor wątku
GoodLuck321
PokerStrategist

Dzięki śliczne AdisJuve.

Pzdr

Odpowiedz
Cytat
yoovan
PokerStrategist

Ja dopiero zaczynam robić notatki i uważam, że trzeba.
1. Przyzwyczaja się człowiek co jest ważne
2. Dzisiaj miałem 2 pary (nie top), gościu naparza ile wlezie. Miałem foldować, ale patrzę na notkę: "agresywnie drawuje"
Sprawdziłem, rozpirzyłem.
Notka -> $$.

Odpowiedz
Cytat