Przejdź do forum
Poker - od czego za...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Poker - od czego zaczac??

13 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
9,828 Wyświetlenia
MrM1lo
PokerStrategist

Witam,
Dotychczas z pokerem mialem sporo doczynienia. Czytalem po trochu PS, zdalem quiz.. kapital startowy dostalem, jednak szybko przegralem... no coz..

Gram juz jakis czas.. problem polega na tym, ze dopiero po paru miesiacach uswiadomilem sobie, ze bez sensu jest gra for fun, z domieszką: a moze zarobie,a juz wiem jaki zakres grac,to trafie donka i wygram... Jednak zaraz Tight zmieniam sie w loose... Łapie mnie nuda, przez to ze nic nie dochodzi...
Jestem swiadom teraz tego, ze to ja jestem fishem... Dlatego planuje zaczac przygode z pokerem na nowo... zwlaszcza z nauka gry,strategii, analizy i czytania przeciwnikow...
Grałem duzo freerolli, mozliwe ze przez to nabylem zlych nawykow... Po prostu tam najczesciej slabe karty trafialy dobry stol i ludzie sie budowali grajac jak kretyni... To chyba przyzwyczailo mnie do glupiej gry...

Ostatnio wplacilem 10$ i wszedlem na 0,5-0,10.. zrobilem 25.. wszedlem na nl25 i zrobilem okolo 45$.... Niestety gralem dalej i wszedlem na nl50.. - glupota. Przegralem wszystko. Ale nie bylem nastawiony na zysk... Tylko bardizej na gambling-nudzilo mi sie....

Dzisiaj wszedlem na pokerstrategy poczytac jakiegos bloga - jakos lubie czytac i uczyc sie na sukcesach/bledach kogos...
Trafilem na blog Robmafa i zdecydowalem:
"Kurde, czas zaczac zarabiac na pokerze - czas zaczac myslec,uczyc sie i zorganizowac sobie czas jak i gre".

Dlatego prosze was o pomoc.

W planach mam gry cashowe. Nie chce grac juz MTT/SnG/DoN dlatego ze to za dlugo trwa by cos w nich osiagnac... Wole na biezaco zarzadzac gotowka niz czekac 6h na FT ;)

Na poczatek, mysle ze Full Ring bedzie dla mnie odpowiedni.. Stawki 0,5-0,10$, poniewaz 0,2-0,4$ to dla mnie katorga...

Bankroll: 100$ na Full Tilt Poker zamierzam wplacic...
Niestety nie zlapie chyba oferty rakeback tylko ten ich bonus...
Kiedys glupote zrobilem i sie wszedzie porejestrowalem bez kodow tylko dla freerolli... - no nic, za glupote trzeba placic :)

Ok. Podsumowujac:
0,5 - 0,10$ - czy mniejsze?
Bankroll- 100$
FTP
Ilosc stolow: na poczatku 2. W przyszlosci chce maximum 6.
Czas trwania sesji: 3h
Gra codzienna i minimalny dochod dzienny to 5$ - taki maly cel.

A teraz pytania:
1. Powiedzcie mi od czego zaczac jesli chodzi o gre cash na mikrolimitach?
2. Jakie ksiazki warto zakupic odnosnie cashowki online,mikrolimitow, psychologii gry oraz trzymania dyscypliny?
3. Na pokerstrategy co warto na poczatku poczytac? Mam niestety status braz i nie mam jak go powiekszyc, bo nie bede przypisany z FTP do Pokerstrategy.
4. Pokertracker3 - czy bedzie to dobry program na te stawki? Jak z niego korzystac? - jakis link do ogarniecia?
5. Jaki limit wybrac??

Dotychczas myslalem ze umiem grac w pokera, jednak teraz wiem, że znam tylko zasady :)

Także, proszę o pomoc..

12 odpowiedzi
casalinga87
Oldschool Grinder

Jeśli chcesz wpłacić 100$, zacznij koniecznie od NL4, a najlepiej w ogóle od NL2. Rozumiem, że te stawki to dżungla i szlag może człowieka trafić jak po all-inach pre flop AA łamie Ci 93o, ale cnotą każdego pokerzysty musi być cierpliwość.

1. Podstawą zarabiania na pokerze jest bankroll management - najlepiej na początek ustaw sobie konserwatywny, jakieś 30 BI na limit. I oczywiście nie rób żadnych shotów na wyższe stawki :)

2. i 3. Na początek nie kupuj żadnych książek. Korzystaj z artykułów i filmów PS, to w zupełności powinno wystarczyć na przejście najniższych stawek. Artykuły z brązu to absolutna podstawa i nie wystarczy je tylko przeczytać, trzeba po prostu opanować w pełni zawartą tam wiedzę.

4. Bardzo dobry, zwłaszcza dlatego, że masz aż 2 miesiące darmowego okresu próbnego w przypadku HM to tylko 2 tygodnie. Pamiętaj jednak, że statystyki mogą być złudne, zwłaszcza dlatego, że na niskich limitach rzadko zbierzesz na kogoś odpowiednio dużą próbkę rąk.
Jeśli chodzi o linki to masz 2 filmy Urbiego.

5. Tak jak pisałem najwyżej NL4, a najlepiej NL2, żeby zacząć spokojnie budować bankroll.

Pamiętaj o wrzucaniu rąk do oceny (najlepiej po każdej sesji), ciągłym podnoszeniu umiejętności i odpowiednim mindsecie (nie gram zmęczony, zdenerwowany, kończ grę, kiedy tiltujesz etc.). Możesz też założyć blog :)

Życzę sukcesów! :f_thumbsup:

MrM1lo Autor wątku
MrM1lo
PokerStrategist

Najgorzej ze nie bede mogl skorzystac z dalszych statusów na Pokerstrategy ;/ bo nei mam konta polaczonego z FTP.... Kiedys przez glupote sie zarejestrowalem,ale depozytu nie zrobilem... Napisalem teraz do supportu ich.. moze polacza konto z pokerstrategy...

Spontann
Elite Grinder

Napisane przez MrM1lo

minimalny dochod dzienny to 5$ - taki maly cel.

Pokerowy szatan szybko zweryfikuje takie plany.
Cele mozna stawiac typu ile rak rozegram/day lub tez ile h spedze na grze/nauce.

TimotheeS
Elite Grinder

Hej,
życzę Ci powodzenia w realizacji Twoich planów, ale od razu nasuwa mi sie jedna myśl - zdecydowanie nie stawiaj sobie celów w postaci $/dzień, godzinę, itp.
W ogóle nie ma sensu sobie stawiać w pokerze celów 'zarobię tyle a tyle na x czasu', gdyż poker jest na tyle nieprzewidywalną i swingową grą, że nie jesteś w stanie przewidzieć nic w takiej kwestii.
Możesz grać najlepiej na świecie i mieć swinga 5 dni pod rząd po 4-5BI a później w dwa dni po 20BI na plus.
Postaw sobie lepiej cele bardziej rozwojowe i zależne od Ciebie - wiele tematów z tym związanych znajdziesz w naszym dziale Mindset

A co do PT3 - Urbi nagral jakiś czas temu świetne filmiki o tym programie i jego funkcjonalności. Oto linki:

PT3 - instalacja i konfiguracja

PT3 - interfejs i funkcjonalność

Zachęcam do oglądania ;)
Pozdro!

MrM1lo Autor wątku
MrM1lo
PokerStrategist

O swietnie ze mi podales te linki ;) Bardzo to sie przyda... co do celow i limitow to po naradzie z pewnym graczem i radach tutaj zdecydowalem grac nl2 poki co... uzbieram 150$ i wejde na nl5... a potem to juz 30 BI na nl10 itd...

Cele..to 3h sesji.. nie przedluzac,nie skracac ;)

boxer82
Oldschool Grinder

ja ze swojej strony dorzuce filmik : https://polska.pokerstrategy.com/video/15956/
Zaopatrz sie w PT3 później HM oraz w equalitor : https://polska.pokerstrategy.com/software/10/

Polecam również filmiki m.in Rushera (wszyskie) Forum oveny (mi to dało najwięcej 0 oraz piątkowe treningi z teorii pokera Rushera

Jak masz jakies pytania nt. gry programów to śmiało pytaj. Może się znależź kilku idiotów którzy będą trolować ale w większości otrzymasz rzetelne odpowiedzi lub opinie

Pozdrawiam

MrM1lo Autor wątku
MrM1lo
PokerStrategist

Teraz tylko zastanawiam sie czy grac na FTP/PS czy PartyPoker....

Partypoker mam polaczone z pokerstrategy, wiem ze tam gra mnostwo slabych graczy,ale FTP i PS bija na glowe pod wzgledem ilosc.. Na PS nie podoba mi sie troszeczke to ze soft czesto daje masakryczne rivery i czlowiek sie zlosci....

boxer82
Oldschool Grinder

Napisane przez MrM1lo

minimalny dochod dzienny to 5$ - taki maly cel.

radze nie zakładać planów.
Ja obecnie ucze się gry bez sprawdzania wyniku sesji / stanu konta ponieważ:
- jeżeli jestem na plus ?1,5-2 BI to podświadomie poluźniam grę przez co trace kasę (wchodzę w rozdania które bym odpuścił)
- jeżeli jestem na minus to prubuję się odegrać - przez co trace jeszcze bardziej

Co do limitów proponuję NL2 lub NL5 ( zreszta widze że się na to zdecydowałeś )
uważam że lepiej grać 4-6 stolików (o ile jestes w stanie ogarnąć ) niz 2 stolik na NL10. Grając mniejszą ilość stolików rzadziej będziesz w rozdaniu przez co możesz się nudzić. W najlepszym wypadku odpalisz demoty lub you tube , w najgorszym będziesz szukać akcji na siłę - bedziesz grać loose przez co możesz stracić wiećej niz zarobic

PZDR

MrM1lo Autor wątku
MrM1lo
PokerStrategist

No poki co limity jak mowie... az bede mial odpowiedni Bankroll na wieksze...

Co do roomu to chyba jednak FTP...

Napisane przez MrM1lo
Teraz tylko zastanawiam sie czy grac na FTP/PS czy PartyPoker....

Partypoker mam polaczone z pokerstrategy, wiem ze tam gra mnostwo slabych graczy,ale FTP i PS bija na glowe pod wzgledem ilosc.. Na PS nie podoba mi sie troszeczke to ze soft czesto daje masakryczne rivery i czlowiek sie zlosci....

zacznij od pracy nad tym

soczi45
Oldschool Grinder

Podstawa do wrzucaj rozdania do oceny, pomyśl nad załozeniem bloga to pozwala trzymac wieksza dyscdypline, jesli chcesz grac 4-6 stolow to trackera zainstaluj bez ktorego nie mozesz myslec o powaznej grze. Na początek twoj bankroll managment powinien byc malo agresywny i te 30BI spokojnie na dany limit powinienes miec, jak tiltujesz to większy zapas. Polecam FTP na początek, duzo graczy o kazdej porze i na wyrobienie bonusu masz 120 dni przez co nie bedziesz się spieszył. Powodzenia

I wraz ze skillem pokerowym pracuj równie często nad mindsetem bo widać u Ciebie podstawowe braki w tej dziedzinie :)