Przejdź do forum
Początkujący MTT, g...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Początkujący MTT, grać ?

21 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
4,287 Wyświetlenia

Siema !
Troszczekę o sobie... 22 lata,student, gram w pokera od 5 lat.

Moją przygodę z pokerem zacząłem od turków SNG na P* 3,5$-7$ z bardzo marnym skutkiem ... Po dużym tilcie doszedłem do wniosku = SNG nie dla mnie !

Po 3-4 miesiacach przerzuciłem sie na turnieje MTT w sieci IPOKER(sierpień tego roku) , zacząłem jak zawsze od kilku przegranych skacząc jak kretyn po wpisowych od 3 do 30 euro ... wrzesień i październik był ciągłą edukacją : filmiki, porady, analiza rozdań. Jako że październik zakończyłem swingiem na około -900 euro po 100 turniejach przyszedł moment załamania.

Co robie nie tak ? Pytanie to ciąglę mnie nurtuje... Aż tu nagle przychodzi listopad pewnej nocy powiedziałem sobie " zagram ostatnie 3 turnieje" i bęc ! Wygrana, następnego dnia kolejny cash (2 miejsce) ,trzeciego dnia natomiast 1 miejsce w kasynie na skromną sumkę.

Po co w ogólę to pisze? Chciałem sie Was zapytać drodzy bardziej doświadczeni gracze czy mój wynik (wykres) po 130 turniejach opawający na -250euro świadczy o tym by grać dalej , kształcić się i kiedyś może wygrywać , czy może odpuścić kiedy jest opcja małej straty ? Jak wy zaczynaliście i radziliście sobie z podobnymi sytuacjami ( stres,swingi,zdezorientowanie).

Mój nick w sieci Ipoker w celu sprawdzenia wykresu na sharkscope : chanel92 ( obrazek nie chce mi sie dodać :P )

Dodam że około 150 euro zostało odjęte z mojego konta przez tokeny które wygrałem we freerolach.

Pozdrawiam !

A i jeszcze jedno czy wykres ten mozna ocenić na dramat czy wmiarę na "plus" po takiej ilości turków w przeciągu 2 miesięcy ?

Odpowiedz
Cytat
20 odpowiedzi
OcoChodzi
Oldschool Grinder

Jak poszukasz na forum to na pewno znajdziesz dużo informacji(chyba nawet ja o podobne rzeczy pytałem). W skrócie -> profesjonalista zazwyczaj gra 130 turniejów w 2-4 sesje, a jego downswingi mogą trwać kilka miesięcy(kilka tysięcy turniejów) -> możesz już sobie wyobrazić powoli gdzie jesteś i jak długa droga przed Tobą.

Odpowiedz
Cytat
Grekzorba
PokerStrategist

z tego co widze, to pomimo 5 lat stazu nie masz za bardzo pojecia czym jest poker, proponuje Ci abys:

1. wybral sobie jedna odmiane- jak grales sng i mtt, to pewnie najlepiej bedzie jak to polaczysz i zaczniesz grac wielostolowe sng (27-180)- mniejsza warianca niz w mtt
2. wybral staly b.i- najlepiej taki abys mial z 400-500 bi na limit
3. okrelsil dzienne/tygodniowe volume i realizowal je przez 2-3 miesiace
4. jednoczesnie edukowal sie w tej poszczegolnej odmianie- najlepiej ogladaj video i rob notatki
5. pracuj na mindstem- spore pole do popsiu jesli tiltujesz na sng
a potem zadaj pytanie co dalej jesli jeszcze sam nie bedziesz wiedizal

a Twoje wyniki tak jak napisal przedmowca nie maja zadnego znaczenia z uwagi na nierelewantna z punktu widzenia statystyki probke

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki chłopaki :*

ale czy z tymi swingami na kilka tysięcy turniejów to nie przesada delikatna ???

Odpowiedz
Cytat
Atalol
Oldschool Grinder

Niestety nie.. _mad: ale to nie znaczy, że często się zdarza. Po prostu jest to możliwe. Dlatego tak ważne jest ciągłe edukowanie się żebyś potrafił powiedzieć mniej więcej czy to wariancja, czy Ty słabo grasz (plus żeby być lepszym ofc ;) ).

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto jest grać około 20 turków za 8 euro tygodniowo x4 =80 tour miesiecznie ? Stać mnie na taką grę aktualnie, wydaje mi sie ze coraz lepiej poznaje strukture tych turków (freezout) a szczerze mówiąc odechciewa mi sie gierek za 1 euro zgodnie z zasadami BMI. Czy kazdy z was mnie opierd*** , :D czy może jednak dalej cisnać ten rodzaj gry ? Dodam iż gra tam max 140 graczy gdzie za I miejsce jest około 250-280euro, za 18 około 25.

Pozdrawiam !

Odpowiedz
Cytat
innocent2102
PokerStrategist

Witaj,

co prawda nie jestem graczem turniejowym, ale na pewno mogę potwierdzić to co napisali koledz wyżej. Turnieje MTT są bardzo wariancyjne, dlatego trzeba mieć konserwatywny BRM i stalowy mindset. Nie kręci Cie gra turniejów za 1$, ale przecież sam przyznałeś w 1 poście że coś jest nie tak. Musisz wybrać, albo będziesz gamblował, albo zastosujesz się do rad Grekzorba, który na pewnie wie co mówi.

20 turków za 8E tygodniowo?:) BRM zależy od rodzaju turniejów, fieldu, edge'a, ale co jeśli powiedzmy przez około 200 turniejów nie osiągniesz żadnego sukcesu?

Odpowiedz
Cytat

na pewno Twoim problemem jest skierowanie calej swojej uwagi na stawki, pieniadze, zarabianie. zadaj sobie dwa pytania - czy czerpie przyjemnosc z grania w pokera? czy chce uprawiac hazard?

jesli lubisz grac, i nie chcesz byc hazardzista, zastosuj sie do wskazan BRM. przyjemnosc z gry nie zalezy od stawek, a matematyka jest bezlitosna.

Odpowiedz
Cytat
Certh
Oldschool Grinder

Napisane przez Grzesiak92
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto jest grać około 20 turków za 8 euro tygodniowo x4 =80 tour miesiecznie ? Stać mnie na taką grę aktualnie, wydaje mi sie ze coraz lepiej poznaje strukture tych turków (freezout) a szczerze mówiąc odechciewa mi sie gierek za 1 euro zgodnie z zasadami BMI. Czy kazdy z was mnie opierd , :D czy może jednak dalej cisnać ten rodzaj gry ? Dodam iż gra tam max 140 graczy gdzie za I miejsce jest około 250-280euro, za 18 około 25.

Pozdrawiam !

Wpadlem tu tylko po to zeby Cie porzadnie opierd.

A tak serio - jesli grasz rekreacyjnie dla frajdy i poker sprawia Ci przyjemnosc - tak, graj.

Jesli chcesz sie rozwijac, edukowac, przestrzegac brm i nie zbierac "opierd***" - nie, nie graj.

Odpowiedz
Cytat
Malin908
PokerStrategist

Cześć

Jaki masz roll?
Spróbuje rozpisać Tobie jakieś schedule.
Druga sprawa to, jeżeli chcesz stawać się lepszy to nie możesz ignorować swojego bankroll managment. To jest narzędzie do zarabiania $$$.

Na twoim miejscu zacząłbym grać jakieś sng mtt na starsach. Mniejsze swingi niż w mtt oraz
krótszy czas gry.
np. 4.5$ 180 albo jeżeli wolisz grać turbo możesz spróbować 45, 180. Tego jest od groma.

Przestrzegam Cię tylko przed torbą, poker to gra losowa, może Ci przyżreć i wygrasz sporo $$$ grając wprew BRM. Ale prędzej czy pózniej to storbisz. Wiem co mówię i posłuchaj bardziej(może ciut ale jednak)doświadczonej osoby.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dobra chlopaki przekonaliście mnie.

Powiedzcie co o tym sądzicie :
pokerroom : P*
rodzaj gry : 3,50$ SNG 27-45osób
Wpłacę pieniążki na 300BI ( więcej nie mogę ) = 1050$
Moje pytanie brzmi , w którym momencie w przypadku grindowania tych stawek przeskoczyć na wyższy lvl ? Rozumiem że w momencie gdy będę miał 300BI naprzyklad na 7$ ?

Kolejne pytanie czy te 300BI wystarczy czy poczekać do 10 następnego miesiąca :D ?

I ostatnie w przypadku, gdy studiuję zaocznie pracuję powiedzmy od 8 -17 to ile dziennie turków powinienem grać żeby to miało ręce i nogi ( lub ile czasu poświęcać grze) ? :thinking:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Malin908
Cześć

Jaki masz roll?
Spróbuje rozpisać Tobie jakieś schedule.
Druga sprawa to, jeżeli chcesz stawać się lepszy to nie możesz ignorować swojego bankroll managment. To jest narzędzie do zarabiania $$$.

Na twoim miejscu zacząłbym grać jakieś sng mtt na starsach. Mniejsze swingi niż w mtt oraz
krótszy czas gry.
np. 4.5$ 180 albo jeżeli wolisz grać turbo możesz spróbować 45, 180. Tego jest od groma.

Przestrzegam Cię tylko przed torbą, poker to gra losowa, może Ci przyżreć i wygrasz sporo $$$ grając wprew BRM. Ale prędzej czy pózniej to storbisz. Wiem co mówię i posłuchaj bardziej(może ciut ale jednak)doświadczonej osoby.

Mój roll to około 2000-3000zł . Szczerze powiem że ciągle gram z nadzieją że przyżre :) Zawsze słucham przyjmuje krytykę ludzi z większym doswiadczeniem !

Jeśli byłbyś tak miły i rozpisał to co napisałeś z ewentualnymi poradami, krytyką,przestrogami cokolwiek ci przyjdzie do głowy PISZ :P

Szczerze powiem wydaje mi się że dobrze gram, tylko zawsze ten jeba** nawyk hazardu z bukmacherki gdzieś tam tkwi i odpadam parę miejsc przed bublem w 65% turnieji ... Pokera chce i bd traktował inaczej bo czuję że może coś ugarm :) A może nie ? Ch*j wi :D :D:D (żarcik)

Odpowiedz
Cytat
Malin908
PokerStrategist

Roll w wysokości ok 1k$ jest bardzo solidnym i dającym wiele możliwości.
Teraz pytanie czy wolisz turnieje turbo czy non turbo. Problemem z turniejami non turbo jest traffic. Będziesz musiał łączyć wiele limitów i rodzajów( w sumie to zależy ile grasz stolików)
Jeżeli 10> to nie powinno być problemu.

Z rollem 1k$ spróbowałbym coś takiego( w wersji nonturbo):

-180 4.5$(dużo fiszów, dużo słabych regów)
-90 2.5$(prawie się nie otwierają)
-45 6$(jw)
-27 7$(gra kilku regów 4 living, poziom znacząco wyższy niż na 3.5$)
-27 3.5$(fisharnia)
-45 3.5$(fisharnia)

Z tego wariantu najprawdopodobniej najlepsze będą 180. Dlaczego?

Struktura najbardziej przypomina mtt, mając 250BI masz solidny bm i nie musisz obawiać się torby.
Masz masę regów, którzy grają totalne abc.

Niestety jest parę minusów.

Odpalają się 3x wolniej od 180 2.5$ turbo.
Trwają ok 4.5h
O rakebacku można zapomnieć.

A teraz trochę o turbo(które ja bardziej polecam)

45 1.5$(fisharnia)
45 3.5$(gra kilkunastu regów na turniej. Najlepszy z nich zaq13 robi masę błędów i missuje spoty-czyt. dużo weak regów ale grają ev+ pokera)
45 7$(gra dużo regów, którzy są zdecydowanie lepsi)
45 15$(zaregowane to mało powiedziane)
90 5$ KO( nie grałem, nie wiem)
180 2.5$( o tym na dole)
180 3.5$R( o tym również)

Format turbo rządzi się swoimi prawami. Tu nie ma spokojnej gry i wyczekiwanie na premium.
Tutaj musisz się nauczyć pushing range oraz calling range. Z czym pushujesz na tight gracza bvb? Z any2. Z czym grasz shove na BTN vs passive gracze na sft. Najprawdopodopniej z any2. To tylko, niektóre przykłady wcale nie skrajne i niestandardowe. Turboski to czysta matma i duże volume. Na mikro wg mnie łatwiej będzie zarabiać $$$ na pushbottingu w turbosach niż na siedzeniu godzinami w turniejach nonturbo.

A teraz konkretnie o turniejach.

45man 1.5$ Jeżeli nie miałeś doświadczenia z turbosami a chciałbyś zacząć to wybierz te turnieje. Słaba opozycja, mało regów to idealne miejsce do nauki.

Gdy już nauczysz się mniej więcej o co w tym chodzi to przeskoczysz na 2.5$ 180
Poziom podobny do 3.5$ 45 oraz 180 4.5$. Trochę regów, dużo fishów, trochę swingów ale przy dobrej grze powinieneś zbudować rola na coś ciekawszego.

A to ciekawsze to ostatni krok do grania mtt. Są nimi 180 3.5$+r oraz wyższe(8$ i 15$)
Na te turnieje kiedy będziesz miał już solidnego skilla i naprawdę zaczniesz rozumieć turbosy.
Ale nagroda będzie duża. Solidny rok grindu pozwoli Tobie na przejście na mtt(low i mid stakes)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki wielkie za pomoc ! Rozumiem że mam brać tylko i wyłącznie na P* ? Czy jakiś inny room też jest warty uwagi ?

Odpowiedz
Cytat
Malin908
PokerStrategist

Napisane przez Grzesiak92
Dzięki wielkie za pomoc ! Rozumiem że mam brać tylko i wyłącznie na P* ? Czy jakiś inny room też jest warty uwagi ?

Tylko na starsach jest odpowiedni traffic.

Odpowiedz
Cytat

bzdura. najlepiej grac na kilku roomach w przydku mtt. zreszta cashe tez warto miec kilka opcji (nie ma fishy? atu? aha to moze tu? jeeest 60% ogladalnosci flopa łiiiiii)

Odpowiedz
Cytat
Malin908
PokerStrategist

Napisane przez tynsomalf
bzdura. najlepiej grac na kilku roomach w przydku mtt. zreszta cashe tez warto miec kilka opcji (nie ma fishy? atu? aha to moze tu? jeeest 60% ogladalnosci flopa łiiiiii)

Pokaż mi room na, którym odpalają się znośnie sng mtt. Moja ściana tekstu dotyczy tylko sng mtt. Z mtt zgadzam się w 100%. Najlepiej łączyć kilka roomów jednocześnie

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Malin908

Napisane przez tynsomalf

Pokaż mi room na, którym odpalają się znośnie sng mtt. Moja ściana tekstu dotyczy tylko sng mtt. Z mtt zgadzam się w 100%. Najlepiej łączyć kilka roomów jednocześnie

oj w to przepraszam. skoro Twoj txt dotyczyl sng to sie wygłupiłem....
jeszcze raz przepraszam :) starałem sie doradzić chłopakowi, a ja gram SH NLHE 10, pewnie nie powinienem sie wogole w tym temacie udzielać, ale miałem dobre intencje :facepalm:

Odpowiedz
Cytat

To ja się podłącze do pytania. Gdy z kapitału początkowego zostało 2$ zdecydowałem się na freerolle i jakieś turnieje za punkty. Zrobiło się 6$ (raz 5 miejsce i +2$). Ale turnieje mi nie pasowały. Wady: późne godziny startu (freerolle), wiele godzin gry, koniec późno w w nocy (koliduje z pracą) i jeden błąd lub zły los i wiele godzin na nic. Trzeba mieć ogromny bankroll.

Siadłem na jednostolikowe SNG za 0,1$. Lepiej było mi dopasować czas gry i przyłożyłem się do nauki. Z 6$ zrobiło się 12$, ale SNG miały wady: Z reguły trwały niecałą godzinę i mogłem grać sesje 1,2 lub 3 godzinne, co mnie trochę jeszcze krępowało. Niestety źle się czułem gdy w fazie wczesnej nie miałem kart, a w fazie push or fold mocniejsze układy przegrywały ze słabszymi. Frustrujące było patrzeć jak ktoś pushował we wczesnej fazie z nieodpowiednimi kartami a inni go sprawdzali. Jak trafił to miał tyle żetonów, że mógł czekać do kasy aż inni się wykruszą. Dla mnie push or fold przypominał mi ruletkę. A odpadnięcia w bubblu gdy w stacku coraz mniej frustrujące, bo nie miałem na nie wpływu. Czasem już nie można czekać z pushem.

Zacząłem grać cash NL2 FR. Z 12$ zrobiłem 30$. Cash jest idealny. Gram tyle ile chce i kiedy chce i jak długo chce. Błędy można nadrobić. Postflop mogę kombinować. Stałe tempo gry. Nie stresują mnie rosnące levele z czasem. Przerwy mam kiedy chce. Nie gram Heads Up.

Więc skoro jest tak idealnie to w czym problem? Ano ciągle są jakieś freeerolle okazyjne, jakieś turnieje typu micromilliony, a Pokerstrategy pokazuje kto ile wygrał tysięcy. Wystartowałbym sobie od czasu do czasu w jakimś turnieju, ale czy jest sens? Musiałbym równocześnie uczyć się na mtt (ogólnie), sng (bo to droga do mtt) i cash (bo to codzienność). Grając okazyjnie musiałbym niewielką cześć bankrolla z cash przeznaczyć na okazyjny turniej, co wydłuży mi drogę na wyższy limit. Ogólnie zastanawiam się czy da się to jakoś pogodzić i chodzi to o czas. Na pokera (nauka i gra, bez forum) poświęcam może 10-12 godzin tygodniowo. Kasa to inna opcja. Wpłacić oddzielną kasę z przeznaczeniem na turnieje, ale nie oddzielny bankroll, a raczej jako zapłata za zabawę od czasu do czasu jedynie chyba.

Więc ostatecznie pytanie brzmi: jak gracz cash mógłby sobie w turnieju zagrać i jak to zorganizować, gdy założeniem jest, że cash to główna aktywność?

edit: jedyne co wymyśliłem to od czasu do czasu "tydzień z turniejami". W tym tygodniu sng, a w weekend tego tygodnia jakiś turniej.

Odpowiedz
Cytat
Malin908
PokerStrategist

Hej

Z tego co pamiętam Simon(były trener mtt) łączył cg i mtt.Grał on cashówki w tygodniu a w weekendy mtt. Jest to jakaś opcja. Z tym, że jedna odmiana się od drugiej sporo różni i ja osobiście skupiłbym się na jednej.

Co do twojego pytania to chciałbym Tobie coś zaproponować. Jeżeli chcesz grać mtt i cashowki a nie masz wystarczającego rola to sprobuj pograć jakieś 1$ 180, 1.5$ 90Ko
nabuduj się do 1k$ i zacznij grać 180 4.5$ łącząc je z micro MTT na różnych roomach. Ew 180 2.5$ turbo ale pisałem, że nie czujesz się dobrze w fazie pof.

Odpowiedz
Cytat