Przejdź do forum
Od poczatku do końc...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Od poczatku do końca

16 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,297 Wyświetlenia
Grzeszny17
PokerStrategist

Siema wszystkim.

Może jest to z mojej strony brak ogólnego ogarnięcia, ale borykam się z problemem stricte dotyczącym pokera, a dokładniej grania w odmianę Texas Holdem. Chociaż mam niewielkie doświadczenie (2-3 lata) to jednak nie jestem w stanie osiągać jakichkolwiek rezultatów z mojej gry i chciałbym to jak najszybciej poprawić.
Grałem cashówki jak i turnieje MTT i S&Go. Tych pierwszych staram się jednak unikać bo nie pasjonuje mnie raczej tego typu rozrywka. Odnośnie turniejów, zdarzało się, że zajmowałem wysokie miejsca jednak w przekroju całego działania na tym polu nie odnotowałem istotnych przemian swojej gry i za tym idących sukcesów.
Gram bo lubię, gram bo chcę wygrać (chyba jak każdy). Mam motywację, cel i przy okazji pasję płynącą z gry, ale zauważyłem ,że to za mało by dążyć do poprawy swojej gry i zrealizowac wszystkie swoje plany. Jeśli mam być szczery, jestem niszowym graczem, ale chciałbym zeby to się zmieniło. Nie mam zbyt dużej wiedzy jesli chodzi o teoretyczny aspekt gry, tzn. bazuje na intuicji i niewielkiej ilości informacji, którą byłem wstanie zrozumieć (jak np. artykuły , kilka filmów z działu poker strategy). Więc z ręką na sercu moge powiedzieć, że jest to z pewnością zbyt mało. Myślę, że doszedłem do takiego punktu, który wymaga ode mnie konkretnego działania. I w tym miejscu chciałbym was drogich użytkowników prosić o jakiekolwiek rady, pomysły. Bo założenie jest proste, "chce zacząć wszystko od zera i poprawić skutecznośc i pewność swojej gry.
Więc wysłucham wszelkich propozycji, odpowiem na wszystkie pytania (bo na pewno nie napisałem wszystkiego) byle by znaleźć jakikolwiek sens w poświęcaniu czasu na tego typu sport. Jesli jeszcze Was nie zniechęciłem i czujecie się na siłach by pomóc mi, to przyjme każdą falę krytyki i podpowiedzi. Mam na mysli kompletny start, jak bym zaczynał wszystko od nowa. Od czego mógłbym zacząć, zeby wiedza nie przytłoczyła mnie na tyle zebym zrezygnował (a nie mam zamiaru tego zrobić) ?
Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi

Cześć Grzeszny17,

nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo jestem tylko HA na PokerStrategy.com, ale odpowiem Ci na kilka pytań zawartych w Twojej wypowiedzi :)

Jeśli chcesz naprawiać elektronikę, to na "czuja" grzebiesz w radiach i telewizorach, aż Cię prąd gwizdnie, czy szukasz majstra, który Cię tego nauczy?

No i najpierw musisz się zdecydować, czy chcesz naprawiać elektronikę, czy może lepiej masz ochotę na naprawę samochodów :)

Zdecyduj się najpierw, jaka odmiana jest dla Ciebie najlepsza, jaka sprawia Ci najwięcej frajdy. To pierwszy krok.

Kolejnym krokiem jest nie tylko czytanie artykułów, lecz odwiedzanie treningów. Czasami niektóre treści teoretyczne trudno zrozumieć, dopóki się nie zobaczy ich praktycznego zastosowania. Od tego są właśnie treningi.

Piszesz, że grałeś już. Pewnie posiadasz sporą historię rozdań. Jeśli tak, to zacznij je wstawiać do oceny, bo w ten sposób możesz wyeliminować intuicję i rozpocząć grę podmurowaną matematyką.

Wszystko to wymaga czasu, czyli musisz sobie w ten sposób rozplanować dzień/tydzień, żeby zmieścić to wszystko.

Rozpocznij od pierwszego kroku i napisz, na jaką odmianę się zdecydowałeś.

Pozdrawiam i czekam :)

Odpowiedz
Cytat

Podepnę się pod pytanie :)

Zamierzam grać okazyjne turnieje. Doczytałem już, że powinienem wcześniej pogrywać MTT na mikrostawkach, a przed nimi wcześniej freerolle, a przed nimi SNG 180 os, wcześniej SNG 45, 18 i 9 os. Równolegle chciałbym grac cashówki NL Holdem. Uczę się BSS i SNG non turbo 10 os. Na grę mogę poświęcić dwa popołudnia, ewentualnie zimą dwa dni w tygodniu. Z reguły uczę się 1-1,5 godziny, potem coś klikam, a potem sobie rozmyślam i czasem coś doczytam :)

1. Czy kolejność nauki jest poprawna?

2. Czy kilka, max kilkanaście godzin tygodniowo na naukę, grę i analizę łącznie ma sens? Czy ze względu na czas lepiej specjalizować się w jednej dziedzinie niż w MTT, SNG i cash równocześnie?

Edit: zapomniałem dopisać, że gra w pokera ma być intelektualną rozrywką i wyzwaniem (jak krzyzówka czy sudoku), a kasa jest tylko miłym dodatkiem do gry ;)

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17 Autor wątku
Grzeszny17
PokerStrategist

Myślę, że na poczatku chciałbym skupić się na turniejach MTT, najlepiej darmowych. S&Go są przyjemne i lubie je ale tylko ze względu na szybki przebieg akcji spowodowany małą ilością graczy. Liczba rozegranych przeze mnie turniejów MTT nie jest powalająca. ale staram się ostatnio prawie codziennie pogrywac na FT w darmowy turniej dla polaków.

Odpowiedz
Cytat

Witaj ponownie :)

gra we freerollach wydaje mi się niezbyt łatwym kawałkiem chleba, bo turniej darmowy i wielu graczy nie będzie w ogóle zwracać uwagi na jakiekolwiek strategie. Ich zagrania będą mogły zadziwić i wprowadzić w irytację. Co z kolei może zniechęcić Cię do dalszej gry i nauki.

Poza tym, na grę w turniejach dobrze mieć odpowiedni bankroll. Zazwyczaj nasi użytkownicy najpierw grają cash lub SnG, by później z tak zgromadzonym kapitałem wystartować w turniejach MTT.

Jeśli chodzi o grę w turniejach MTT, to oglądnij sobie serię:

-> Micro MTT Leakfinder część 1

-> Micro MTT Leakfinder część 2

-> Micro MTT Leakfinder część 3

-> Micro MTT Leakfinder część 4

-> Micro MTT Leakfinder część 5

Zobacz, czy będziesz mógł niektóre elementy zaadoptować do freerolli.

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat

Hej sebeksp,

Napisane przez sebeksp

Podepnę się pod pytanie :)

Zamierzam grać okazyjne turnieje. Doczytałem już, że powinienem wcześniej pogrywać MTT na mikrostawkach, a przed nimi wcześniej freerolle, a przed nimi SNG 180 os, wcześniej SNG 45, 18 i 9 os. Równolegle chciałbym grac cashówki NL Holdem. Uczę się BSS i SNG non turbo 10 os. Na grę mogę poświęcić dwa popołudnia, ewentualnie zimą dwa dni w tygodniu. Z reguły uczę się 1-1,5 godziny, potem coś klikam, a potem sobie rozmyślam i czasem coś doczytam :)

1. Czy kolejność nauki jest poprawna?

2. Czy kilka, max kilkanaście godzin tygodniowo na naukę, grę i analizę łącznie ma sens? Czy ze względu na czas lepiej specjalizować się w jednej dziedzinie niż w MTT, SNG i cash równocześnie?

Edit: zapomniałem dopisać, że gra w pokera ma być intelektualną rozrywką i wyzwaniem (jak krzyzówka czy sudoku), a kasa jest tylko miłym dodatkiem do gry ;)

dla Ciebie osobny wpis, aby nie mieszać. Następnym razem prosiłbym jednak zakładać nowy wątek, bo w ten sposób łatwiej można odpowiadać oraz masz pewność, że Twoje pytanie nie zaginie w gąszczu innych.

Polecałbym najpierw nauczyć się jednej odmiany i dopiero później spróbować swoich sił w innej. Jeśli masz niewielkie doświadczenie, to jednoczesna nauka kilku odmian może wprowadzić niezłe zamieszanie do Twojej gry i możesz być z tego niezadowolony.

Nie wiem, która z wymienionych odmian sprawia Ci największą frajdę, ale od niej bym zaczął i próbował ją opanować do perfekcji.

Co do podziału czasu pomiędzy naukę i grę, to jeden z naszych trenerów początkowo promuje podział 70/30 (nauka/gra). Jest to jednak tylko wartość przykładowa.

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17 Autor wątku
Grzeszny17
PokerStrategist

Chciałbym ci w ogóle podziękowac dohpaZ za to, że zainteresowałeś się moim przypadkiem i postanowiłeś mi pomóc. Naprawdę to doceniam.

Wracając do darmowych turniejów, masz rację , niektórzy gracze dają mi popalić. Dzisiaj dzień na plus. W turnieju dla polaków na sofcie FTP zająłem miejsce w pierwszej 20 i dopchałem się do nagród. Jest to naprawdę smieszna kwota, ale liczy się sam fakt.

Filmiki, które wskazałeś na pewno obejrzę i postaram się wynieść z nich potrzebne informacje. Przez kolejne dni nie wiem czy znajde czas na to, bo czeka mnie w piątek obrona licencjatu, a później walka o pracę na wakację, ale myśle, że jakoś sobie to wszystko zorganizuje.

Freerole wybrałem z tego względu, że już nie raz wpłacałem pieniądze na pokera i w większości przypadków kończyło się to szybko i źle. Więc naprawdę nie ma najmniejszego sensu żebym kolejny raz topił pieniądze tylko po to żebym przez chwilę myslał, że jestem na to przygotowany.

Po dzisiejszym dniu na koncie widnieje bardzo zabawna kwota w wysokości 3,44$. Zauważyłem, że na platformie FTP są rozgrywane turnieje za 0,55$ i zastanawiam się czy nie skupić się własnie na nich. Drugą opcją oczywiście może być chwilowe cashowanie, ale może być to bardzo trudne wyzwanie dla mnie by tego nie stracić.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki :)

Odpowiedz
Cytat

Dzięki dohpaZ

Na razie uczę się pół na pół BSS i SNG 1-table. BSS daje mi ogólną wiedzę, ale obecnie gram teraz tylko SNG. Zamieszania nie obawiam się, bo widzę powiązania między cash a SNG i dzięki nauce SNG już bardziej rozumiem co to jest agresja w grze na przykład.

Celem moim końcowym też są turnieje :) I gdzieś czytałem o dużym bankrollu. Nie lepiej podzielić bankroll na części i jedną lub dwoma częściami grać to w czym chciałbym się specjalizować, a na turnieje okazyjne przeznaczać nadwyżki wypracowane? Pisząc jaśniej cześć środków użyć do gry MTT zamiast do powiększania bankrolla? Raczej zagram 1-2 turnieje miesięcznie w przyszłości.

Odpowiedz
Cytat

Hej,

@Grzeszny17: Poker Ci nie ucieknie i możesz spokojnie planować, w jaki sposób podnieść poziom swojej wiedzy. Pozałatwiaj sprawy związane ze szkołą i pracą w wakacje. Co do pomysłu gry w SnG za 0,55 $, to na razie bym odradzał. Z takim rollem zagrasz raptem w 6 turniejach i jeśli w żadnym nie znajdziesz się w kasie, to znowu zaliczysz 0,0 na koncie. Lepiej tego uniknąć i uzbierać większego rolla. Jednakże Ty decydujesz, my możemy tylko podsunąć pewne argumenty przy podejmowaniu decyzji.

Powodzenia w obronie licencjatu :)

@sebeksp:W jaki sposób będziesz gospodarował środkami na koncie i w jaki sposób będziesz je dzielił, to Twoja decyzja. Zauważ jednak, że w ten sposób nie będziesz miał żadnego sensownego podziału i możesz stracić rozeznanie. Oczywiście, możesz sobie prowadzić wszystko w jakimś arkuszu kalkulacyjnym, ale wszystko to wymaga dodatkowego nakładu czasu.

A co do SnG, to jest sporo serii w naszej wideotece, a poniżej znajdziesz dwie propozycje:

-> SnG dla początkujących - część 1

-> SnG dla początkujących - część 2

-> SnG dla początkujących - część 3

-> SnG 9 osobowe - część 1

-> SnG 9 osobowe - część 2

Powodzenie Panowie _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17 Autor wątku
Grzeszny17
PokerStrategist

Według Ciebie dohpaZ, jakiej wielkości rolla musiałbym uzyskac zeby zacząć grać w jakichkolwiek turniejach o niskich kosztach rejestracji? I jeśli już miałbym zacząć grać to jakie turnieje byś polecił ? Obecnie gram tylko na dwóch softach PS i FTP.

Odpowiedz
Cytat
siekov
PokerStrategist

Hejka. Dołączę się do tematu jeśli można ;) uważam, że mógłbyś spróbować grac w Sng 45p za 0,50$ na PS. Rolla nie potrzebujesz dużego, a poziom jest tam na prawdę słaby, bo grają właśnie tacy ludzie którzy mają już resztki na koncie lub są regami, ale nie groźnymi na tyle, aby Ci zagrozić ;) Ja bym z tym rollem co ty masz już nawet grał. Co prawda jest też turniej za 0,25$ i jest łatwiejszy, ale non turbo i trwa 2x dłużej. Ogólnie mam ten sam problem co Ty, cały czas w plecy tylko, że ja nie potrafię trzymać Rolla, to przez złe zarządzanie kapitałem tracę i wiem to dobrze, dlatego zakładam sobie limity, abym nie przekraczał wpisowego + muszę poćwiczyć mój mindset, więc przez parę dni teraz, chce przeczytać pewną książkę i materiały na PS oraz obejrzenie nie jednego wideo czy też wpaść na trening ;) Tak jak HA napisał najpierw 70% to nauka, a 30% gra, a ja robiłem na odwrót. Czasu mam dośc sporo tylko ciężko zacząć, bo wole grac i zapamiętać wszystko :/ Jeśli chcesz, możemy jakoś razem ogarniać system i się uczyć, wspierać czy też grac ;)

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17 Autor wątku
Grzeszny17
PokerStrategist

Cześć siekov.

To nie byłby taki zły pomysł wspólnie uczyć się i analizować grę. Jestem jak najbardziej za i wchodze big blinda w ten interes ;]. Tylko jak wspominałem najpierw musze uporządkować kilka innych spraw.

Wczoraj kolejny raz znalazłem się w kasie w darmowym turku dla polaków na FTP. Z tego co pamiętam 18 miejsce. Ale po raz kolejny udowodniłem tylko sobie jak mało posiadam cierpliwości. Zapuściłem turka 1,1 $ hot na PS i na początku nawet ładnie mi szło. Wykończyły mnie badbety i po kilku rozdaniach z rzędu zrobiłem tilta za co jestem strasznie na siebie zły. Próbowałem później jeszcze cashować na kilku stołach z limitem 0,01/0,02 ale i tu dałem plamy, bo prawie na każdym stole znalazła sie osoba, która wydawała się ogranięta w grze, typowy reg, i gdy dochodziła mi karta pokroju QQ, AK sprawdzał mnie dosłownie z byle jaką kartą i statek wypełniony goldem odpływał w jego stronę.

I tak oto straciłem po raz kolejny cały niewinny rollik, który mogłem odłożyć i zbierać na lepsze turki, gdzie rybki nie graja tak szeroko. Więc licze na to, że wyciągnę z tego jakieś wnioski. Wiem jedno, na pewno musze nauczyć się anielskiej cierpliwości i kontrolowac sie w przypadku tych nieszczęsnych badbetów, bo dosłownie wyniszczaja mi psychikę :P

Po drugie, jesli uda mi się znowu zbudowac jakiś malutki bankroll z darmowych turniejów, to nastepnym razem zagram inaczej. Postaram się uzbierać banka na tyle by starczyło mi przynajmniej na 10 gier S&Go 0,25 lub 0,50 (tak jak proponujesz siekov). W miedzyczasie obejrzeć filmiki dohaZ'a nt turków i S&Go. Taki jest wyjściowy plan.

Wszelkie newsy moich poczynań będę aktualizować. Chciałbym żeby wreszcie coś się ruszyło.

Pozdro chłopaki.

Odpowiedz
Cytat
siekov
PokerStrategist

No to zakładaj bloga majster i tam aktualizuj jak idzie ;) Na na pewno będę zaglądał, a jak uporządkujesz sprawy odezwij się i coś ogarniemy w związku z nauką ;)

Odpowiedz
Cytat
Grzeszny17 Autor wątku
Grzeszny17
PokerStrategist

Blog już założony i widnieje w dziale S&Go. Możesz mi powiedzieć jak umieścić adres bloga pod postami?

Odpowiedz
Cytat
siekov
PokerStrategist

u góry po lewej stronie masz Twój profil -> edytuj sygnaturkę i dajesz linka ;)

Odpowiedz
Cytat

Gratuluję zajęcia miejsca płatnego po raz kolejny _thumbsup:

Ale jak patrzę na Twoje wyczyny, to aby zacząć przygodę z MTT, to potrzebujesz dość znaczny roll, który będzie Cię chronił przed takimi wypadami, jak opisałeś.

Obawiam się, że w przypływie titlu możesz odpalić jakiś turniej z wyższym wpisowym i w ten sposób pozbyć się znacznej części rolla :(

Co do bloga, to dobry pomysł. Później wpadnę :)

Odpowiedz
Cytat