Jak myślicie co jest lepsze dla początkującego gracza NL czy FL?
nie ma jednoznacznej odpowiedzi. jeżeli chodzi o perspektywy rozwoju i pokonywanie limitów pewnie nl, bo jest to w tej chwili najpopularniejsza odmiana. ale w fl rybek również nie brakuje. sam musisz zdecydować, rzuć monetą np.
wszystko jedno na micro w zasadzie..
Co do odmian, enela graja wszyscy, fix to juz pewna elita..
prawda jest taka ze nl holdem zawsze bedzie najpopularniejsza odmiana pokera, moze miewac okresy spadkowe ale w longrunie bedzie najbardziej lubiany przez ludzi. Jezeli chczesz sie rozwijac i piac sie w gore po limitach wybierz nl. Z fl jest tak ze na najwiekszych pokeroomach na micro stawkach znajdziesz fiszy i bedzie sie fajnie ci gralo natomiast spinajac sie wyzej bedziesz toczyl boje z coraz wiekszoscia ilosci regow(znacznie wiecej niz w nl na tych samych stawkach), poniewaz fiszy tam malo az dojdziesz do takiego limitu gdzie beda same regi i bedziecie sie wymieniac samymi blindami co orbite czy jak to tam jest w fl, obecnie fl jest na wymarciu imo, na wiekszosci niszowych pokeroomach nikt w to nie gra
ja zacząłem od FL - mimo, że nigdy nie grałem tej odmiany (z kumplami przy stoliku przez 2lata łupaliśmy NL). nie chciałem przegrać szybko kapitału, no i przegrywałem powoli
stwierdziłem, że to nie dla mnie i poszedłem na NL
Jeśli chodzi o NL to jak lepiej zacząć SSS na wyższych limitach czy BSS na niższych.
Wiem że później i tak się przechodzi na BSS to może nie ma sensu tracić czasu na SSS.
Pograj BSS i jak po miesiacu-2 bedziesz stal w miejscu to sobie daj siana z pokerem, bo jezeli nie masz ponadprzecietnego talentu to zanim dojdziesz do zadowalajacego poziomu to minie pewnie z 2 lata a za 2 lata bedzie juz ciezko na nl100+ a moze nawet juz na nl100. Ja dochodowosc pokera oceniam na jakies 5 lat jeszcze a pozniej trzeba zwijac interes i zaczac robic cos innego
Poziom pokerowy osiągnął już maksimum. Byc może zwiększy się jeszcze trochę, ale bez przesady.
Pewne rzeczy są po prostu nie do przeskoczenia dla przeciętnego zjadacza chleba. Selekcji rąk na przykładzie schematów z tabelki może nauczyć się każdy. Chociaż i tak jakieś 30% populacji pokerowej ma z tym problemy. Natomiast kontrola własnego stylu gry i obiektywne spojrzenie na to jak gramy jest juz rzeczą trudną do wyuczenia. Podobnie jak umiejętność koncentracji i ogólna dyscyplina. O inteligencji i logice nawet nie wspominam, bo to cechy typowo wrodzone.
Warto tez zauważyć, że pewna cześć graczy gra dla zabawy. Czyli traktuje poker jak wyjscie do kina - kupuje bilet i zamierza sie troche rozerwać.
No zaczęło się robić ciekawie, po wypowiedzi Enta...
Nie bardzo wiem jak rozczytać "
"
Ent żartujesz, czy nie? Serio myślisz, że za 5 lat kończy się era pokera?