Przejdź do forum
Minraise z EP jako ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Minraise z EP jako weak?

10 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
747 Wyświetlenia
tirey93
Poker Player

Hej,
Moje pytanie brzmi: czy minraise z wczesnych pozycji może być powszechnie uważany jako zagranie weak?
Już nawet nie chodzi o mnie, bo ja stosuję proste ABC i podbijam, jak nakazano :D Pytanie raczej o moich opponentów.
Mam nawyk oznaczania kolorkami wszystkich niecodziennych zagrań. Wiem, że LIMP z EP jest na pewno słabe, więc od razu mam na nich reada i wiem przeciwko komu gram.
Tym samym kolorkiem oznaczam też minraise z EP. Pytanie tylko czy zawsze słusznie? Przeanalizowałem statystyki graczy którzy tak robią i nie mają wcale słabych statów. Często grają nawet bardziej tight niż ja. Jakie macie doświadczenia z takimi graczami? Czy na podstawie tej małej wady mogę ich oznaczyć jako słabych(i kategoryzować ich w tej samej szyfladce, co limperów z EP)?

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
8Bartosz
PokerStrategist

Możesz tam zobaczyć 23s jak i AA, nie ogarniesz tak ogólnikowo ludzi na micro. Bez większej liczby rąk na danego gracza nie jesteś w stanie określić co trzyma grając miniraise.

Odpowiedz
Cytat
tirey93 Autor wątku
tirey93
Poker Player

Czyli nie ma sensu ich oznaczac kolorem? Bo chyba wszyscy sie zgodzimy ze tak nietuzinkowe zagranie COŚ o nim mowi?

Odpowiedz
Cytat
smellslikecheapspiryt
Poker Player

Zwykle jeśli widziałem, że ktoś większość czasu normalnie raisowal obstawiam go na jakąś "dziwną" rękę tj. monstera KK+/AK albo coś tak słabego, że w jego mniemaniu nie opłacało się normalnie raisować.

Zwykle na turnie już wiemy na czym koleś stoi, grunt to być ostrożnym po prostu. Część gra też w ten sposób cały range.

Imo to fajna informacja, bo jeśli powtórzyło się kilka razy to koleś jest max gównoregiem.

Odpowiedz
Cytat
tirey93 Autor wątku
tirey93
Poker Player

w takim razie zaczne ich oznaczac innym kolorem niz tych, ktorzy limpuja. na nl2 w p* jest cale chmara takich bojownikow ;p

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

Kacapy się wygłupiają small balla sobie urządzają na mico bo zwykłe nitowanie już przestaje działać na P* , swego czasu miałem podobny dylemat czy takich oznaczać czy nie, doszedłem do wniosku że nie będę ich oznaczał bo później mogę się tylko oszukać a jeśli ktoś jest głąbem to da o tym znać za kilka rąk w oczywistszy sposób, swoją droga nie szkoda ci czasu na budowanie rolla na zanitowanym roomie?

Odpowiedz
Cytat
tirey93 Autor wątku
tirey93
Poker Player

ja gram zooma. nie mam wplywu na to z kim gram. no dobra - twoja argumentacja jest najlepiej uzasadnione wiec zmieniam strategie i oduczam sie ich kolorowac. pozostaje only limps ep

Odpowiedz
Cytat
smellslikecheapspiryt
Poker Player

+1, zoom na micro to największe zło

przez pierwszą sesję na regularnych stolikach miałem więcej fishy niż przez 3 miesiące w tej niciarni, gdzie nawet 80/30, po pewnym czasie gra 20/5

Odpowiedz
Cytat
tirey93 Autor wątku
tirey93
Poker Player

gra mi sie tu rewelacyjnie. gram malo rak - dziennie kolo 1.5k. ucze sie graczy i tendencji. obserwuje rozdanie zamiast z automatu snap foldowac. buduje baze danych w hm. wyniki sa. po paru dniach mam 17bb/100. choc faktycznie za wczesnie by wysnuwac z tego wnioski.

btw. chce ci sie bawic w szukanie dobrych stolow? mnie to przyprawia o bol glowy a i tak po 20min czekania stolik sie kompletnie zmienia. na zoomie siadam i jade

Odpowiedz
Cytat
smellslikecheapspiryt
Poker Player

Nie wiem, jakie stawki grasz, ale na NL5 starsowym 10 minut zajmuje otwarcie mi 8-10 dobrych stołów typu 2 whale'e/whale + gównoregi, z których też można ździerać.

Z table scannerem oczywiście, ale dla micro jest chyba darmowy.

A 17bb cuż, po ataku NL5 miałem okres 7k rak 25bb :D. Jeśli jednak utrzymasz taki winrate na z 40k+ rąk to imo możesz mixować wyższe stawki bez względu na rolla (w granicach rozsądku)

Odpowiedz
Cytat