Przejdź do forum
Licytacja przed flo...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Licytacja przed flopem

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
424 Wyświetlenia
pawel0520
Poker Player

Witam,

jestem nowym użytkownikiem i mam kilka pytań co do poradnika dla początkujących.

W tabeli rąk startowych, przy średnich rękach, na pozycji wczesnej następuje interesujące mnie zagranie. Dlaczego, jeżeli jeden podbija i nikt nie sprawdza to mamy pasować, a jak jeden podbije i ktoś sprawdzi to z KQs mamy sprawdzić? Na chłopski rozum ja bym pomyślał, że wchodzę w pierwszej sytuacji, bo tylko jedna osoba może mieć taką samą lub silniejszą rękę, a w drugiej sytuacji mam już co najmniej 2 przeciwników. Czy to chodzi może o to, że jak drugie wejdzie to jest większa pula i opłaci się zaryzykować?

Taka sama sytuacja jest z silnymi spekulacyjnymi rękami. Też sprawdzamy jak ktoś wcześniej sprawdzi.

Chciałbym widzieć dlaczego tak jest, bo nie chcę się uczyć gotowych rozwiązań tylko zrozumieć je i dostosować pod siebie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
jarrekz
PokerStrategist

Siema, moge prosic o link?

Domniemywam, ze przeciwnik otwiera z wczesnej pozycji?
Jezeli tak to domyslnie jego range jest bardzo waski i dominuje nasze KQs dlatego sprawdzenie pf jest EV-, oczywiscie to sa zalozenia ogolne, ktore zaleza od tego czy gramy FR czy SH, od przeciwnika etc.
W sytuacji kiedy ktos juz sprawdzil i my mamy mozliwosc cold calla to przemawiaja za tym oddsy pf, implied oddsy postflop, pozycja. Nasza reka w takich przypadkach jest bardzo latwa do rozegrania postlfop, poniewaz glownie "polujemy" na dobre drawy, podbonie wyglada sprawa z suited connectorami, ktore glownie gramy w multiwaypotach. Takie rece tworza glownie drawy, a oczywistym jest ze takie drawy trafiamy zbyt rzadko aby je grac w single raise spotach, dlatego potrzebujemy miec lepsze odds i w przypadku trafienia implied odds (szansa ze ktos trafi cos rosnie, gdyz w spocie jest wiecej osob).

Mam nadzieje ze cos mi sie udalo wytlumaczyc, jak cos to pytaj.

Odpowiedz
Cytat
pawel0520 Autor wątku
pawel0520
Poker Player

tutaj masz link: http://resources.pokerstrategy.com/Editorial/pl/PDF/FL/ps_fl_basic_shc_pl.pdf

Trochę rozumiem z tego co napisałeś, ale niedużo :) możesz używać prostszego języka? ;)

Odpowiedz
Cytat
jarrekz
PokerStrategist

Napisane przez pawel0520
tutaj masz link: http://resources.pokerstrategy.com/Editorial/pl/PDF/FL/ps_fl_basic_shc_pl.pdf

Trochę rozumiem z tego co napisałeś, ale niedużo :) możesz używać prostszego języka? ;)

heh spoko, tak czy siak musisz pracowac ze slownikiem, ktory jest dostepny u nas na forum bo od tego slownictwa nie da sie uciec;p
To jest tabelka z fixed limit, ja gram no limit, ale te zalozenia sa takie same, przynajmiej pf.

z KQs jest tak ze ta reka lapie drawy do koloru i drawy do strita z gory i z dolu, czyli tzw open ended straigh draw, dlatego tabelka sugeruje call ze wzgledu na wiekszy potencjal tej reki w stosunku do innych tam zawartych.

Dlaczego sugeruje call w przypadku tylko, kiedy przeciwnik ktory otworzyl zostal sprawdzony juz przez jednego gracza wyjasnilem, ale postaram sie po Polsku;p
- mamy lepsze oddsy pf. Czyli musimy mniej zainwestowac w stosunku do calej puli
- mamy lepsze implied odds. Jest wiecej osob w puli, czyli jest szansa ze ktos cos trafi i w przypadku kiedy my trafimy swoje outy splaci nam sie. (to jest uogolnienie, bo w 3 way potach ludzie graja czesto ostrozniej etc i wtedy wcale IO nie musza byc wieksze, o ile, aczkolwiek na micro napewno stwierdzenie ze mamy lepsze IO w tych spotach jest prawda, gydz ludzie nie potrafia sie odkleic od swojego sredniego showdown value)
- mamy pozycje. Pieniadze w pokerze ide z lewej do prawej, jako ostatni podejmujesz decyzje i mozesz kontrolowac pule, budowac pule, zawsze ostatni decydujesz co sie dzieje dalej to daje Ci duza przewage.

Odpowiedz
Cytat
pawel0520 Autor wątku
pawel0520
Poker Player

Ooo.. Teraz to rozumiem, dziękuję :)

To, że dzięki KQs możemy mieć oesd lub flushdraw to wiedziałem, miałem problem dlaczego gramy dopiero po sprawdzeniu, ale teraz juz wiem. :)

Mam jeszcze pytanie. Czy trzeba się tej tabelki trzymać kurczowo, czy wprowadzać jakieś zmiany? Jak oglądam jakieś turnieje pokerowe to gracze wchodzą np. z 57s, a z tej tabelki wychodzi żeby pasować.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
thomaPL
Oldschool Grinder

Tabelka jest wskazowka w jakich obszarach sie poruszac na poczatku ;)
Chyba nie piszesz juz tak jak sie uczyles w 1 klasie szkoly podstawowej ? tylko po swojemu ;)

odnosnie turnijow, ktore ogladales.... nie zapominaj ze to no limit ;)

Odpowiedz
Cytat
jarrekz
PokerStrategist

Tabelka jest stworzona typowo dla poczatkujacych. Po to zeby mieli jakies poczatkowe wytyczne, zeby zaczac cala przygode z pokerem juz opartej na jakiejs strategii. To wszystko pozniej bedzie sie zmieniac wraz z doswiadczeniem, wiedza. Naturalna koleja rzeczy bedzie, ze odejdziesz od tabelek i bedziesz juz gral inaczej, opieral sie na informacjach o przeciwnikach, dynamice, zaawansowanej strategii etc
Tabelka to tylko fundament. Wazna rzecza jest, aby nie przecenic swoich umiejetnosci i np tak jak podales za przyklad zaczac callowac 57s etc i pozniej niewiedziec co grac postflop itd

Odpowiedz
Cytat