Przejdź do forum
3bet pre flop na MI...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

3bet pre flop na MICRO

16 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,350 Wyświetlenia
Raven87RNMD
Poker Player

Witam, jaki jest sens 3betów pre flop z dobrą ręką na micro? Zazwyczaj tylko wypłoszę ludzi, sfoldują swoje calle i po zabawie jak po podbiciu 40 ja 3betuje 1,20... z mojego doświadczenia wynika, że jest na tych stawkach takie zagrania mają skutek odwrotny do zamierzonego bo jeśli dobrze rozumiem 3bety mają zwiększać pulę gdy mamy dobry układ którą potem zgarniemy. Jak mam mocną rękę albo wysoką parę wolą dopuścić (max 2) gracza do flopa z nadzieją, że o coś się na nim zaczepi i nie spasuje do glupiego 0,5cbeta.

Chętnie posłucham rad bardziej doświadczonych graczy.

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
kaesen42
Oldschool Grinder

MAXYMALIZACJA VALUE

Odpowiedz
Cytat
Maksymi24
PokerStrategist

przede wszystkim musisz bronic reki jeżeli nie jest to gotowa ręka taki 3 bet nawet jeśli wszyscy spasują i tak jest wygraną:)

Odpowiedz
Cytat
Nomedes
PokerStrategist

jesli 3betem ploszysz ludzi i sie zrzucaja ciagle to moze zacznij 3betowac ze slabszymi rekami? skoro nie widzisz sensu w 3betowaniu mocnych rak bo wszyscy zrzucaja...

co ty na to?

Odpowiedz
Cytat
Raven87RNMD Autor wątku
Raven87RNMD
Poker Player

Ok to może jeszcze zapytam w druga stronę. Kiedy NIE należy wykonywac 3betu pre flop? Na bardzo tight przeciwników bo wtedy izolujemy sie tlyko na rece ktróre maja wiekszy equity?

Odpowiedz
Cytat

w pokerze chodzi o zabranie blindów PF to po pierwsze. Po drugie jak ktoś otworzy za 4bb a ty go 3 betujesz to juz masz 5,5bb zysku zrób tak 100x i masz prawie 6bi zysku w przypadku nl10 jest 55$ jeśli by tak robili i na kazdy 3 bet sie skladali to masz niezłą kase.

Jak grasz ze statami 16/14 3 bet 1,2 to nic dziwnego ze na kazdy 3 bet foldują zwieksz 3 bet do 10% dostaniesz wiecej akcji. Jak grasz nitowato to i tak szybciej dostaniesz akcje na micr od fishy niz na srednich stawkach gdzie 4 betowac beda cie z KK+

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Raven87RNMD
Ok to może jeszcze zapytam w druga stronę. Kiedy NIE należy wykonywac 3betu pre flop? Na bardzo tight przeciwników bo wtedy izolujemy sie tlyko na rece ktróre maja wiekszy equity?

jak ktos ma ft3bet 70% to 3 betujesz az sie nie zorientuje, jak ktos ma rise first z ep i mp w graniacach 10% a ft3bet około 80% to i tak nie warto go 3 betować lepiej grać call z lepszymi rękami (KK+ wiadomo) gdy ktoś ma ft3bet w granichach 30% to nie warto go 3 betować z reakmi typu 55 -88 Axs bo i tak nie folduje ale juz np rece typu AT+ 99+ 3 betuesz go jako value range co w przypadku graczy 80%ft3bet jest to bleff range i bardziej nadaja sie rece do calli

Odpowiedz
Cytat

A bez statystyk? Bez w ogole używania statystyk i na zoomie dajmy na to, żeby było ciekawiej.

Odpowiedz
Cytat
CichyGrzmot
Oldschool Grinder

I z zakrytymi kartami, zeby bylo najciekawiej.

Odpowiedz
Cytat
Fil1987
PokerStrategist

Napisane przez blelol

Napisane przez Raven87RNMD
jak ktos ma rise first z ep i mp w graniacach 10% a ft3bet około 80% to i tak nie warto go 3 betować lepiej grać call z lepszymi rękami (KK+ wiadomo) [...] ale juz np rece typu AT+ 99+ 3 betuesz go jako value range co w przypadku graczy 80%ft3bet jest to bleff range i bardziej nadaja sie rece do calli

Nie 3betowanie KK przeciw takiemu gościowi to strata value. Kombinacji, które Cię biją 6, z którymi flipujesz 1, które callują 3beta min 15 (JJ-QQ,AKs)i Ty mówisz, że to nie ma sensu.. Wielu graczy często
Co do 3b for value z 99 to ja bym uważał. Rękę się rozgrywa utra fatalnie postflop, bo już na flopie pojawi się min. 1 overcard w 60% przypadków więc nie widzę rozgrywania tego profitowo.

Reszta wypowiedzi blelola wg mnie trafna, bo oddaje tok rozumowania jakim powinieneś się kierować. Tak już Ci pisali powyżej - skoro foldują do Twoich 3betów non stop to 3betuj praktycznie any2. Zanim odpowiedzą zgarniesz pewnie z 50bb jak nie lepiej i nabudujesz sobie future value z KK+.

3betowanie więcej rąk pre daje Ci dodatkowo łatwe decyzje postflop. Bardzo mało ludzi zacznie Cię callować luźno więc nie powinieneś mieć trudnych decyzji, natomiast trzymając overpair w 3 betowanej puli na większości boardów możesz swobodnie wrzucić stacka. A co jeśli nie 3betowałeś KK, masz OP na flopie i dostajesz c/r albo rIP? Zrzucasz, bo najprawdopodobniej gość uciułał seta i callowanie jego raise to strata bb, a podejrzewam, że nierzadko byś takiego nafeedował i tak tracił byś duże piniendze;)

Pozdr

Odpowiedz
Cytat
yoovan
PokerStrategist

Też mnie kiedyś wkurzało, że mi wszyscy foldują i robiłem calle z AA itp. Jak mi parę razy połamali asy z jakimś QTo to teraz 3betuję.

Odpowiedz
Cytat
Faust00
PokerStrategist

Swoją drogą możemy dojść czasem do ciekawego wyniku w rozumowaniu:

->Nie będę 3b jako blef, bo to są niskie stawki! i tak wszyscy nas sprawdzą z różnymi śmieciami!

->Po co mam 3b for value, skoro oni i tak mi wszyscy spasują, bo nic nie mają.

Wnioski:
->3b jako blef ze świadomością, że musi Ci się to udać te 60-70%, więc rób to, gdy uważasz, że masz takie feq.
->3b for value, zawsze gdy tylko uważasz, że sprawdzą Cię gorsze ręce i zaakceptuj to, że część zasięgu na pewno spasuje.

Odpowiedz
Cytat
blakvein
Oldschool Grinder

Gracze na mikro pasują dużo dlatego, że mało kto 3-betuje ich szeroko zwykle z nutsami. Dlatego najlepszą linia na nich są zbalansowane 3bet range. Zauważ żę najczesciej od takiego goscia dostaniesz call i oprócz foldning equity na preflopie masz jeszcze akcje na flopie z ktorej mozesz wyciagnac value. Przykład zbalansowanego range 3 bet range vs otwarcie z danej pozycji.
IP(jak Ty masz pozycje
vs UTG AJ+,KK+
vs HJ(MP) AJ+,QQ+,KQo
vs CO ATs+,AJo,QTs,TT+,KQo
OOP (vs UTG & MP) nie musimy sie balansowac bo i tak przeciwnik ma tight range i niewiele zarobimy inna sprawa jest gdy to jest steal z CO lub BU
vs CO KQ+,KJs,JTs+,22+
vs BU QJo+,KJo+,22+,ATs+,AJo(mozna szerzej
I najwazeniejsze ze balansujesz sie tylko przeciwko regom, którzy duzo folduja na 3 bety nie ma sensu robic tego na fishy bo oni sprawdza z wieloma slabymi rekami dlatego wtedy robimy 3bety tylko dla Value.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT
Elite Grinder

ale zes wymyslil ten range xD

Odpowiedz
Cytat

Fil1987 z czym ty 3 betujesz vs 10% range ? z rękami value robisz call a z blefami 3 bet ?

10% z utg to masz mniej wiecej

22+,ATs+,KQs,AJo+ tutaj troche ponad 70%

albo jeszcze coś takiego

88+,A2s+,KQs,AJo+ tutaj masz z kk 70%

od takich rak dostajemy call

JJ-TT,AQs-ATs co daje 75%

QQ+,AKs,AKo to jest 2,5% 4 bet range na który mamy 60%

zakładając ze 10% to z jego ep jest 100

nie liczac blindow i reke

teraz na 100 rozdań 25 rozdań mamy stack offa gdzie 15 razy wygrywamy 100bb a 10 przegrywamy 100bb czyli mamy 500 bi zysku

na 100 rozdan call to jest mniej wiecej 20 rąk czyli bez blindów mamy 20bb w puli to jest 400bb dajmy na to że folduje 70% bordów czyli mamy 80bb zysku te 30 % to zazwyczaj flipy over vs wyzszy over i jakies foldy na A bordzie c bet nie trafiony w praktyce to pewnie bedzie zagranie BE

65% będzie foldował co daje 65x3bb 195bb

na 100 razdan vs taki gracz z kk 3 betujac mamy + - 6bi zysku.

a call z KK zmniejsza pule zwieksza jego range ale i tak nie dostaniemy stack offa na gorsza ręke co nam daje na 100 przypadków jakieś 70% zysk 3bb na 30 strate 7bb co jest zagraniem BE nie uwzględniajac reke wiadomo że będziecie się przerzucać kasą na sety overy itd. ale call jest be i z reke ev -

Odpowiedz
Cytat
Fil1987
PokerStrategist

Napisane przez blelol
Fil1987 z czym ty 3 betujesz vs 10% range ? z rękami value robisz call a z blefami 3 bet ?

Napisane przez blelol
[...]jak ktos ma rise first z ep i mp w graniacach 10% a ft3bet około 80% to i tak nie warto go 3 betować lepiej grać call z lepszymi rękami (KK+ wiadomo) gdy ktoś ma ft3bet w granichach 30% to nie warto go 3 betować z reakmi typu 55 -88 Axs bo i tak nie folduje ale juz np rece typu AT+ 99+ 3 betuesz go jako value range co w przypadku graczy 80%ft3bet jest to bleff range i bardziej nadaja sie rece do calli

Hmm, nie rozumiem czemu zupełnie przekręciłeś mój post:) Odpisałem Ci na to wyraźnie, że NIE 3betowanie takiego gościa z KK to strata value.

Nie samo equity decyduje co 3betuję a co nie. Napisałeś, że jeśli gość ma ft3b w granicach 30% to go 3betujesz z 99,AT. Co z tego, że masz equity vs jego range wyższe skoro na flopie zobaczysz overcard w ogromnej ilości przypadków i nie będziesz mógł tego dochodowo rozegrać? Dodatkowo dopóki nie masz readów, że koleżka będzie się z Tobą stackował TP w stylu A2-A9 to 3betowanie go z AT jest stretchem.

Jeśli masz takiego skilla, że dochodowo rozgrywasz PP przy overcards to winszuję, ale podejrzewam, że jak sobie wyfiltrujesz 3betowane 99-TT rozgrywane postflop to niekoniecznie będziesz na plus.

Nadmierne kombinowanie i odchodzenie od ABC powinno towarzyszyć wyższym limitom przy solidnej próbce na konkretnego gracza albo solidnych readach, a nie "robię tak, bo tak mi podpowiada equilator". Equity nie równa się grywalności ręki.

Sorry, że dopiero teraz odpisałem, ale rzadko bywam na forum;)

Odpowiedz
Cytat