Zamierzam rozpocząć porządny multitabling (na początek 16 stołów z zamiarem dojścia do 24 jak się przyzwyczaję). Szukam wszelkich wskazówek na temat rozmieszczenia stołów (zestackowane czy może caskada?). Ogólnie wszystkiego co może przydać się człowiekowi który do tej pory grał na max 8 stołach :), coby się nie zgubić w wielkim świecie.
Witam.
To już zależy jak lubisz, niektórzy grają w kaskadzie inni jak np. ja lubią widzieć wszystkie stoły (nawet jeśli mają być częściowo zakryte). Jeśli lubisz grać w stacku to warto może zastanowić się nad darmowym programem Stack and Tile, ma on dość dobre opinie, tylko trzeba się przyzwyczaić.
Jeśli wolisz oglądać wszystkie stoły na raz, to zdecydowanie do multitablingu polecam Table Ninja.
Pamiętaj też, żeby Twoja gra nie ucierpiała poprzez zbyt dużą ilość stołów, jeśli nie wyrabiasz to po prostu ją zmniejsz i dokładaj sukcesywnie nowe stoliki.
Powodzenia.
Pozdrawiam.
przechodze wlasnie "testowanie" i przyzwyczajanie samego siebie gdyz jak wiadomo volume=money, wczesniej gralem 6-9-12 stolow, teraz gram 20 i wiecej, cwicze na 1.50$ sng 45os, aby nabrac wprawy i szybkiego podejmowania decyzji, nie patrze za bardzo na wyniki ani na to co spadnie, mam monitor 24 calowy, stoliki rozmieszczam w dwoch rzedach nakladajac je na siebie, oczywiscie TN i HEM jak najbardziej obowiazkowe. przy kazdej przerwie porzadkuje wedlug bb i tam gdzie mam deepy ustawiam na gorze, a tam gdzie sa blindy 10-20 do 50-100 na dole, mysle ze probka 1000-1500 powie mi w ktorym miejscu stoje
Jako że obecnie i tak nie chce mi się robić nic pożytecznego...
Przed tym jak usiądziesz na stołach potrzebujesz wszystko sobie skonfigurować żeby było Ci wygodnie. Pamiętaj że przy 16+ stołach masz akcję co chwilę, więc każde ułatwienie, każde zaoszczędzone kliknięcie jest bezcenne.
Konfiguracja softu:
Spoiler
Nie wyobrażam sobie gry bez autorebuya: "Options"->"Auto-Rebuy"
Następną istotną rzeczą jest "Options"->"Preffered Seat" wybierz miejsce przy którym Ci wygodnie. Pamiętaj żeby ustawić odpowiednio HUD (HM, PT3). Dzięki ustawieniu preferowanego siedzenia nie stracisz ani sekundy na szukanie gdzie siedzisz.
Kilka istotnych rzeczy znajdziesz w "Options"->"Advanced Multi-Table Options":
- Popup table - nie wiem jak grać bez tego np. na stacku/kaskadzie
- Highlight bet amount - jeżeli będziesz korzystał z Table Ninja to MUSISZ mieć to odznaczone.
- Single click table activation - jeżeli masz to odznaczone, to gdy stół nie ma focusa (nieaktywny) musisz wpierw kliknąć gdzieś w obszar stołu, a dopiero potem przyciski zareagują. Ja wolę mieć to zaznaczone i móc za każdym razem jednym kliknięcie spasować rękę.
- Minimize main lobby... - kwestia preferencji- Sit out next... - WOW! Nie wiedziałem że to tam siedzi a taka opcja jest bardzo przydatna gdy grasz 24 stoły i chcesz jakiś zamknąć.
Nie testowałem tej opcji, ale bez niej stół może gdzieś się "zgubić" gdy grasz na stacku (zostanie przykryty innym na którym masz akcję).
- Ask to post... - lepiej odznaczone i automatycznie czeka na big blind gdy siadasz do stołu.
- Auto-Seat Me - kwestia preferencji.
Kolejna rzecz która może się przydać to "Options"->"Auto Buy-in" czyli automatyczne wkupowanie do stolika, może Ci to zaoszczędzić chwilę czasu. Z moich doświadczeń (może coś robię źle) nie działa gdy siedziałeś wcześniej na danym stole i miałeś więcej $ niż wynosi maximum buy-in.
Możesz jeszcze sobie zaznaczyć w "Opiton"->"Player Notes" -> "Left-click player to assign label" żeby łatwiej znakować graczy kolorami.
Jeżeli nie będziesz korzystał ze skryptów do ustawiania sizingów to polecam pobawić się w "Options"->"Bet Slider Options".
W "Options"->"Table Display Options" znajdziesz kilka przydatnych rzeczy typu: "4 Color Deck" i "Display Bet Amounts".
Możesz jeszcze sprawdzić swoje ustawienia chatu jak otworzy stół i naciśniesz "Options". Ja preferuję milczącego dealer i brak chatu od kogokolwiek, przynajmniej mnie nie rozpraszają.
Gdy ustawisz te drobiazgi, to wybierz sobie wygląd stolików który lubisz w znanym już "Options" z poziomu stolika "Choose Theme". Pamiętaj że spędzisz z nim długie godziny grindu.
W tym momencie soft Starsów masz ustawiony. Przypuszczam że będziesz grindował z HUDem, więc musisz stworzyć wygodny i przejrzysty. Nie wrzucaj zbyt wielu statów, ponieważ będą Ciebie rozpraszać. Warto dodać minimalną próbkę po której staty będą wyświetlane (np. fold to 3bet po 3 albo 5) dzięki temu nie będziesz nieświadomie korzystał z niemiarodajnych statystyk. Pamiętaj o tym żeby dodać kolorki dzięki którym jednym rzutem oka dostrzeżesz czy rywal jest luźny czy pasywny itp. Dobierz rozmiar czcionki który Ci odpowiada i rozmieść HUD tak żeby Ci nic nie zasłaniał (np. stacków/kart na showdownie). Pamiętaj o ustawieniu preffered seat zgodnie z wcześniejszymi radami.
Okej, HUD i Starsy gotowe. Teraz warto się uzbroić w oprogramowanie wspomagające. Rozejrzyj się za softem który pomoże Ci ze sizingiem i umożliwi przypisanie akcji do klawiszy. Ze swojej strony polecam płatne Table Ninja. Słyszałem o darmowych zamiennikach typu StarsCash, StarsHotkeys, BetPot czy co tam znajdziesz. Co do zamienników to od dawna ich nie testowałem , więc się nie wypowiem.
Odnośnie ustawienia stołów. Masz tutaj kilka opcji.
Spoiler
- tile (obrazek) - czyli stoły ustawione koło siebie, ma tę zaletę że widzisz wszystkie akcje. Problemem jest to że stoły zajmują masę miejsca i w pewnym momencie trudno je upchnąć. Ponadto musisz dużo latać wzrokiem po ekranie żeby śledzić akcję. Także myszka nie ma lekko (no chyba że grasz tylko klawiaturą).
- stack - czyli stoły ustawione w jednym miejscu tak że siebie przykrywają. Zaletą jest to że praktycznie nie ruszasz wzrokiem, ani myszka. Za to nie możesz śledzić akcji i trudno zapamiętać dynamikę.
- kaskada (obrazek)- to po prostu trzeba zobaczyć. Stoły na siebie nachodzą, ale jak chcemy możemy kliknąć konkretny. Nigdy tego nie lubiłem, ani tak nie grałem.
Ja gram na... czterech stackach każdy po 4-6 stołów. Dzięki temu z grubsza mogę zapamiętać że na pierwszym był typ który mnie sporo 3betuje, a na czwartym stacku muszę uważać na którymś stole żeby nie stealować za dużo. Nie jest to ideał, ale pomaga śledzić dynamikę a i trudniej zrobić misslicka niż na jednym stacku.
Do rozmieszczania stołów możesz użyć layoutów z PokerStars, albo np. programu PlaceMint, albo jakiś skryptów AHK. Ja korzystam ze skryptu własnego autorstwa.
Jeśli chodzi o rzeczy typu ustawienie stołów/czas trwania sesji/czy słuchać muzykę czy nie/czy stosować stoplossy/itp. musisz po prostu sam usiąść i przetestować różne warianty. Nikt inny za Ciebie tego nie zrobi. Przetestuj i zdecyduj jak Ci najwygodniej.
Aha no i jak zaczynasz to po prostu musisz odpalić skonfigurowany soft i usiąść na powiedzmy 24 stołach o normalnej prędkości NL2. Szybciej ogarniesz grając 24 i zmniejszając liczbę stołów niż próbując z 6 dodawać po np. 2.
Ja grinduje koło 16-20stołów SH, używam
- stack - czyli stoły ustawione w jednym miejscu tak że siebie przykrywają. Zaletą jest to że praktycznie nie ruszasz wzrokiem, ani myszka. Za to nie możesz śledzić akcji i trudno zapamiętać dynamikę.
Głównie właśnie dlatego, że nie muszę robić myszką kilometrów i cały czas patrzę w jeden fragment ekranu, a jeśli jakaś akcja na stole mnie zaciekawi to odsuwam go na bok, robię notki, a po tym jak chcę je z powrotem dać na stos to klikam jakiś stolik w stosie i ctrl + 8
Odnośnie gry z kafelkami:
- konieczne ustawienie ramek w Table Ninja, żeby szybko znaleźć stolik
- table under mouse - wiadomo, stolik wyskakuje na pierwszy plan po najechaniu myszką
- cycle to first in line (+jump mouse) - hotkey przerzucający myszkę na stolik priorytetowy (nie trzeba robić "kilometrów" kursorem)
- table theme - hyper simple bo najłatwiej upchnąć HUD na małych stolikach
Reszta to kwestia indywidualna jak bindy typu "bring lobby to the front" itp. Ja w takiej opcji gram 20-24 stoły i jest ok (w zasadzie 20+ stołów z mojego doświadczenia jest równie efektywne co stack/cascade ale to w przypadku turbo sng). Wzrok może się trochę męczyć to fakt ale dużo bardziej komfortowo czuję się kiedy widzę co się dzieje na konkretnych stolikach.
a ja mam pytanie czy preferowane miejsce dziala tylko w SnG? bo zaznaczenie tego w cashach nic mi nie daje;/
W cash też działa, sprawdź czy masz to na pewno ustawione pod to co grasz. Jakby co to manualnie też to można zrobić klikając prawy przycisk myszki -> seat me here (?).
wlasnie wszedlem zeby powiedziec jaki ze mnie mlotek i ze ustawialem to dla stolow 10 a nie 9 mosobowych <sciana> w kazdym razie dzieki za odpowiedz