Ostatnio zauważyłem grając na mikrolimitach FL dużą liczbę osób z Hiszpanii.
W prawdzie najwięcej jest z Rosji i wschodnich sąsiadów ale jakoś mnie to nie dziwi.
Czy w Hiszpanii poker online jest legalny?
A co to za różnica czy jest czy nie jest ? U nas jest nie lagalny a wszyscy grają.
W przyszłości może bym chciał wyjechać do słonecznej Hiszpanii dlatego
myślę, że to jest dobre pytanie.
poker w hiszpani ostatnio chyba zostal zalegalizowany , bedzie prawdopodobnie cos na wzor francji i wloch
Można gdzieś o tym poczytać jak to u nich formalnie wygląda?
Macie jakieś linki po polsku (or in english)?
Witam serdecznie,
- w Hiszpanii gra w pokera była to szara strefa w prawie. W połowie ubiegłego miesiąca wyszła nowa ustawa, która wprowadza regulację państwową w pokerze online. Oznacza to, że powstaną poker roomy .es, operujące na zasadzie wydawanej rządowo licencji, za którą oczywiście trzeba będzie zapłacić. Nie wiadomo jeszcze, jaki model regulacji poker roomów przyjmie Hiszpania, ani jak będzie wyglądała sprawa opodatkowania przychodów od pokera - póki co nie ma żadnego podatku od wygranych, ale nie wiadomo czy i jak to się zmieni. Aktualnie ustawa przechodzi przez kolejne stadia głosowania i wiadomo, że zacznie obowiązywać od stycznia przyszłego roku.
Niestety mam tylko linki w języku hiszpańskim - nasza hiszpańska społeczność publikuje regularne informacje na ten temat.
Pozdrawiam.
nie, nie, tylko nie to.. narodowość hiszpańska to dla mnie największy read, że mam easy call na jego shove, gdy trzymam A-high na river :/
No problemo
W chwili obecnej nie wiadomo, na jaki model regulacji zdecyduje się Hiszpania - czy wybiorą model francuski, włoski, czy na przykład estoński.
A jak wyglada to we Wloszech i we Francji? Nie przypominam sobie, zebym widzial kogos z francji na FTP. :S
Są zamknięci w pokerroomach z końcowką .fr (dla Francji) więc po prostu tłuką się między sobą z podwyższonych rake jako podatkiem chyba.
Mieszkańców Estonii widuję normalnie, więc też mnie zastanawia na czym polega ich model.
Napisane przez piwcuk
Są zamknięci w pokerroomach z końcowką .fr (dla Francji) więc po prostu tłuką się między sobą z podwyższonych rake jako podatkiem chyba.Mieszkańców Estonii widuję normalnie, więc też mnie zastanawia na czym polega ich model.
Nie do końca zgodzę się z Tobą..
Co prawda, model włoski i francuski mają własne platformy odpowiednio z końcówka .it / .fr..
Różni je natomiast bardzo ważna rzecz:
- model włoski
"Jeżeli nie masz włoskiego obywatelstwa, możesz JEDYNIE zarejestrować konto na .IT jeżeli mieszkasz we Włoszech i posiadasz aktualny kod podatkowy.
Jeżeli nie mieszkasz we Włoszech, nie ma możliwości gry na PokerStars.IT nawet w przypadku posiadania kodu podatkowego."
- modelu francuski - mogą grać wszyscy mieszkańcy Europy, którzy posiadają konto w europejskim banku, więc de facto jest to room francuski ale dla wszystkich europejczyków, tak jak napisałeś z wyższym rake, w który wliczony jest podatek..
Czyli na popularnych roomach ani Wlochow, ani Francuzow nie zobaczymy i pewnie sie to szybko nie zmieni?
Raczej już nigdy się to nie zmieni..
Jeśli bardzo chcesz grać z Francuzami to załóż sobie konto na pokerstars.fr
W godzinach szczytu jest tam naprawdę dużo ludzi (w tej chwili jest 30 tys)
Nie to ze koniecznie chce z nimi grac. Francuzi sa stosunkowo zamozni a co za tym idzie zapewne latwiej oddaja stacki ;). To samo tyczy sie Wlochow.
Tak sie teraz zastanawiam, ze chyba wole zeby poker w Polsce byl nielegalny (zawsze da sie ominac zakazy ;)) niz tak jak to ma miejsce w powyzszych krajach. Granie z samymi Polakami nie wydaje mi byc mocno dochodowe ;). No i ziekszony rake.. Zeby nie rake to bylbym bogatym czlowiekiem
Napisane przez rafaeelloooo
Napisane przez piwcuk
Są zamknięci w pokerroomach z końcowką .fr (dla Francji) więc po prostu tłuką się między sobą z podwyższonych rake jako podatkiem chyba.Mieszkańców Estonii widuję normalnie, więc też mnie zastanawia na czym polega ich model.
Nie do końca zgodzę się z Tobą..
Co prawda, model włoski i francuski mają własne platformy odpowiednio z końcówka .it / .fr..
Różni je natomiast bardzo ważna rzecz:
- model włoski
"Jeżeli nie masz włoskiego obywatelstwa, możesz JEDYNIE zarejestrować konto na .IT jeżeli mieszkasz we Włoszech i posiadasz aktualny kod podatkowy.
Jeżeli nie mieszkasz we Włoszech, nie ma możliwości gry na PokerStars.IT nawet w przypadku posiadania kodu podatkowego."- modelu francuski - mogą grać wszyscy mieszkańcy Europy, którzy posiadają konto w europejskim banku, więc de facto jest to room francuski ale dla wszystkich europejczyków, tak jak napisałeś z wyższym rake, w który wliczony jest podatek..
no tak faktycznie, napisałem to bardzo ogólnikowo i w dodatku nie wiedziałem, że nie mogę grać na włoskich pokerroomach. Myślałem, że Europejczycy mogą grać tak jak na .fr, więc dzięki za info
jak u nas powstanie p*.pl czy ftp.pl to dziękuję bardzo za grę. Dojdzie niedługo do tego, że w ogóle w europie nie będzie można pograć z rybkami z zagranicy.
dlatego nie bardzo rozumiem te wojny o legalizację pokera, w ogóle tworzenie zamieszania wobec tego, zamiast siedzieć cicho..